Путин е получил мандат за конфликт със Запада

Руският печат: В Югоизточна Украйна се възцарява "бойната логика на войната"
Обновена: 27 яну 2015 09:43 | 27 яну 2015 09:40, Елка Василева
456
Путин е получил мандат за конфликт със Запада
Снимка: Reuters

В Югоизточна Украйна се възцарява "бойната логика на войната", пише "Независимая газета".

Тази логика "се развива по свои специфични закони и външно няма почти никаква връзка с политическата надстройка и събитията, довели до конфликта", посочва руският вестник.

На фронта според него се очертава явно надмощие на сепаратистите, водещи все по-активни нападателни действия.

"От гледна точка на военната наука решението е вярно" - военният потенциал на силите на Киев далеч надхвърля бойните възможности на отцепниците. А превантивните удари означават да овладееш инициативата, пояснява изданието, цитирано от Би Би Си.

В редакционен коментар то разсъждава защо руската власт не смята за необходимо да се оправдава заради украинската си политика.

Още по темата

Западните правителства и голяма част от политическите елити не вярват, че сепаратистите в т. нар. Донецка и Луганска народна република (ДНР и ЛНР) действат без помощта, знанието, дори и без преките указания на Москва. Всеки военен успех на противниците на Киев се тълкува като "продължение на руската агресия".

Смята се, че след Крим Русия иска да отнеме от Украйна нова част от територията й или да затвърди по силов път влиянието си в тази страна. Според Запада всичко това е неприемливо поведение и повод за наказание.

Специфичното тук е, че Русия не полага особени усилия да разубеди западните политици и обществеността. Официално се заявява, че Русия не е страна в конфликта, изтъква се липсата на преки доказателства за участието й във войната. "Но в крайна сметка Москва просто отхвърля обвиненията, без да се отрече от заявената интерпретация на събитията", подчертава всекидневникът.

Той цитира социологически данни, според които 66 на сто от хората в Русия днес не се тревожат от мнението на Запада за присъединяването на Крим към федерацията. А 79 на сто смятат, че най-големите западни страни са противници на Русия, стремят се да решават проблемите си за нейна сметка и при сгоден случай накърняват интересите й.

"При всяко положение общественото мнение и над 80-процентното доверие към Владимир Путин му дават мандат за конфликт със Запада. Вече не е от голямо значение колко убедително звучи в чужбина руската гледна точка. Най-важното е как звучи тя вътре в страната", добавя "Независимая газета".

Според руския лидер "киевските власти отказват да вървят по пътя на мирното уреждане, не искат да решават с политически средства" конфликта в страната. А Киев е използвал примирието само за да прегрупира силите си и е подновил военните действия, отбелязва "Росийская газета".

"Путин нарече конфликта в Донбас гражданска война", информира в заглавие мрежовото издание "Утро". "Комерсант" пише за "крайно резките изявления и инициативи, разменени вчера между руските и украинските власти". Владимир Путин "по-специално (.. .) обвини официален Киев, че има влечение към силовите методи и интернационализира конфликта в Източна Украйна", припомня вестникът.

За президента е очевидно "кой всъщност воюва там" – "до голяма степен това са т. нар. доброволчески националистически батальони", които "по същината си вече не са армия, а (. . .) чуждестранен натовски легион", цитира "Комерсант" изказването на Путин пред студенти.

Киев съзря в тези думи продължение на "идеологическата война". И още вчера във Върховната рада бе внесен законопроект на правителството, който дава възможност самопровъзгласените ДНР и ЛНР да бъдат признати за терористични организации. А
основното искане на Москва е тъкмо Киев пряко да контактува с техни представители, посочва изданието.

Путин нарече украинската армия чуждестранен натовски легион "не само за да покаже в чий интерес тече войната в Украйна. Важно е да се напомни на украинските властници, че Русия, а в скоро време и украинският народ ще се отнасят към тях като към предатели на националните интереси", напомня електронният "Взгляд".

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг определи вчера като "глупости" твърдението на Путин, че украинската войска е "натовски легион". Чуждестранните сили в Украйна са руски, това е и проблемът, посочи Столтенберг.
 
Западът ще възприеме острите думи на Путин като "обвинение срещу НАТО, че дава пряка военна подкрепа на официален Киев", прогнозира политологът Фьодор Лукянов. Според него обаче Западът няма да промени подхода си и да се меси директно в украинския военен конфликт - предстои "поредният рунд в размяната на
пропагандни изявления".

Вчера Украйна въведе режим на повишена готовност за извънредна ситуация. Москва е готова да отвърне със смекчаване на миграционното законодателство. Владимир Путин предложи на украинските граждани да се спасяват от мобилизация на руска територия, пише изданието.

"Мнозина (в Украйна) вече бягат от мобилизация, гледат да се изселят в Русия, да изчакат тук известно време. И добре правят. Защото просто ги бутат под куршумите като пушечно месо", обяснява руският президент, цитиран в "Комерсант".
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


456
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
187
8
 
18
 
! Отговори
Нов човек преди 9 години
НЯМА ТАКАВА ДЪРЖАВА укруина! Има БАНДЕРЛОГИЯ, която със всеки изминал ден се стопява откъм население и километри. За "радост" на западните клошари! НО ГОСПОД ИМА И ТОЙ СКОРО ЩЕ ИМ ПОКАЖЕ КЪДЕ ЗИМУВАТ РАЦИТЕ! Миналия път беше преди 70 години.Дано да им бъде за последно.
186
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
НАПИШИ: РУССКИЙ КРЫМв гугъл или ю тюб и ще видиш чий е КРИМ !!!
185
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Одисей 1Референдумът против и въпреки властта има даже по-голяма стойност!Там и милицията мина на страната на населението. Затова се наложи Нац. гвардията да ги разстрелва и гори в полицейското управление. Какво беше твоето мнение за освобождаването чрез убийство на децата, жени и мирни хора и унищожаване на къщи и училища? Ти би ли се освободил така или не си авит?
184
1
 
1
 
! Отговори
evgobul преди 9 години
До Българин : ...100% vqrno...
183
7
 
3
 
! Отговори
до путин преди 9 години
Напиши: донские казаки бесславные выродки россиивв гугъл или ю тюб и ще видиш колко пъти казаците убиват украинците в лнр!!!
182
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 271-------------Е, доживях да чуя от Българин, че Васил Левски и Христо Ботев са били терористи.Аз имам чувството, че ако например чичо Сам ви каже(давам просто влиятелен за вас човек за пример) - ти си ***!И ти ще му отговориш - да аз съм ***, аз съм долен ***!
181
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен ОдисейНе ми се спори за проценти. На референдума миналата пролет хората казаха какви и къде искат да са. Сега ще ми се измъкваш с незаконни и тем подобни....Отговори на въпросите за децата и разрушенията, моля.
180
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тази къща на снимката според вас от чий снаряд е разрушена ?
179
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Доказа се !Какво има да гледате откъде са дошли руски войски - от Русия естествено. Или ще търсите първо по кой тунел се промъкват, та не виждате как го правят. Много е просто - агресия от редовна армия на чужда държава - отговор - обявяване на военно положение , обявяване на война и бой в защита на територията.
178
3
 
11
 
! Отговори
Свободен човек преди 9 години
Тези умници дето питат ако в Кърджали стане преврат, как ще го коментираме, искам да им задам простичкия въпрос:- Васил Левски и Христо Ботев терористи ли са, сепаратисти ли са?Също така искам да ви попитам - вие за Берлински конгрес 1878 г. чували ли сте?"Англия постига почти всичките си цели създаването на автономна българска държава с много по-малка територия, отколкото според Санстефанския договор, анексирането на Босна и Херцеговина от Австро-Унгария ...
177
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Одисей 1 266Украински граждани живеят в цяла Украйна. В Донбас украинските граждани са основно руснаци. Но и те се наричаха украинци до миналата година. Зададох ти въпрос какво казват цивилните в тези градове.Зададох ти въпрос какво мислиш да те освобождават чрез избиване на деца и и майки и разрушаване на домове и училища. Не отговаряш.Щом са обявили Русия за агресор, трябва да й обявят война. Ама май няма да стане. Защото така и Путин ще е с развързани ръце. И тогава ще има бой.
176
6
 
2
 
! Отговори
до путин преди 9 години
Напиши: сбу казацьких структур в гугъл или ю тюб и виж доказателства за казаците как убиват украинци
175
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Доказа се !Като се доказа, че има руски войски защо не обявят война на Русия. На агресия се отвръща с обявяване на война.Дай един линк на Държавния департамент или на нАТО , в който показват влизащи в Украйна руски войски, не събрани от тубата или като са чули, че Киев им казва.
174
0
 
10
 
! Отговори
Пак до Одисей преди 9 години
Не дай си боже да попаднеш в така ситуация да те освобождават като избиват децата ти и ти разрушават къщите.
173
1
 
12
 
! Отговори
Пак до Одисей преди 9 години
А в бомбардираните украински градове в Донбас цивилните жители - проклинат тези , които им избиват децата , родителите и тях самите. Проклинат украинската армия, не опълченската.
172
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Одисей"252 Какво да говорят в украинските градове , нали са украински какво правят в тях руски части"Важно доказателство , че не си направил и опит да разбереш истината. В украинските градове в Донбас живеят руснаци, макар че до миналата година са се наричали украинци. /Те и сега още го казват/ . В голямото си мнозинство. Срещу тях са 60 000 Национална гвардия и 10 000 Териториални наемници, събрани и финансирани от местните олигарси.
171
3
 
9
 
! Отговори
до 219 одисей2 преди 9 години
Научи малко история. Винаги когато сме били против Русия а с Германия винаги сме губили. ПСВ България е в централните сили Германия, Австро-Унгария и Османската империя. Атлантата е Франция, Русия, Сърбия и мн. други държави. Кой загуби НИЕ загубихме. ВСВ България беше в оста Рим, Берлин, Токио и пак срещу Русия и останалия свят. Кой загуби пак ние. Сега пак сме на страната срещу Русия и помни пак ще загубим. Ама този път много повече. Борис lll казваше-не винаги с Русия но никога срещу Русия.
170
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Извинявам се без "наблюдател"!
169
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това"наблюдатели","одисеий","василевци" са кухи парчета!Като счупени грамофони са едно и също си плямпат!Ама може и да са един и същ,не вярвам да има толкова кухи парчета като цяло!
168
2
 
12
 
! Отговори
Наблюдател преди 9 години
А фактите хоДисейчо, са ясни, укро хунатата вече усеща края си, и единствения им начин да запзят властта си е да водят войната до последния укро *** който им вярва.. Няма пари, няма обещаната велика помощ, няма членство в ЕС, няма членство в НАТО , няма пари, няма победи, няма шистов газ , остава да крадат и разпродават като невидели, да убиват невинни жители и лижат ожестечено фусейския *** , надявайки се той да ги спаси..Това е