Путин: Руският народ изнесе на плещите си борбата с нацизма

Европа почита 70-ата годишнина от освобождението на Аушвиц
Обновена: 27 яну 2015 16:03 | 27 яну 2015 15:58, Елка Василева
223
Путин: Руският народ изнесе на плещите си борбата с нацизма
Снимка: Reuters

Президентът на Русия Владимир Путин заяви, че руският народ е изнесъл основната тежест в борбата с нацизма. Това заяви руският държавен глава на проява по повод 70-ата годишнина от освобождението на концлагера Аушвиц в Еврейския музей в Москва, предаде РИА Новости.

„Естествено, руският народ изнесе на плещите си основната тежест в борбата с нацизма. 70% от всички бойци от Червената армия, офицерите, са руски хора. И основните жертви пред олтара на Победата принесе руският народ“, подчерта Путин.

Заедно с това по думите на руския президент огромен принос за победата имат над 500 000 съветски евреи, воювали в Червената армия.

Руският лидер призова световната общност да не допусне повторение на Холокоста.

Путин нарече безнравствени опитите за пренаписване и изопачаване на историята. „Често зад подобни опити стои желанието да се скрие собственият позор, позорът на малодушието, лицемерието и предателството, да се оправдае прякото или косвено мълчаливо помагачество на нацистите“, каза Путин.

В речта си руският президент засегна и настоящата ситуация в Украйна. „Всички добре знаем колко опасни и разрушителни са двойните стандарти, равнодушието и безразличието към чуждата съдба. (…) Като например в случая с настоящата трагедия в Югоизточна Украйна, където в продължение на много месеци мирното население на Донбас бива хладнокръвно разстрелвано“, посочи Путин.

Европа почита днес 70-ата годишнина от освобождението на концлагера Аушвиц от Съветската армия. Германският президент Йоахим Гаук произнесе реч пред депутати и оцелели от Холокоста в Бундестага, предаде БНР.

„Няма германска идентичност без спомените за Аушвиц. Споменът за Холокоста принадлежи към историята на тази страна и трябва да бъде пазен от всички граждани, които живеят в нея. Да не се забравя Холокоста, означава да се предпазва човечеството от нови подобни зверства. В тази страна ние всеки ден минаваме покрай къщи, от които са депортирани евреи, живеем в Германия, в която е било планирано и организирано тяхното унищожение. Затова отговорността ни към миналото е по-голяма, както е по-голяма и отговорността към настоящето и бъдещето“, каза Гаук.

Думите на Гаук бяха отправени към 81% от германските граждани, които според последните проучвания не желаят повече да се занимават с темата за изтреблението на евреите.

Скандал избухна между Полша и Русия, след като Путин не отиде на честването, защото не получил покана. Властите във Варшава изрично посочиха, че не са отправяли специални покани към нито един политик, а присъствието им там е тяхно лично решение.

В полския град Освиенцим започнаха възпоменателните церемонии по случай 70-ата годишнина от освобождаването на нацисткия концентрационен лагер Аушвиц-Биркенау. В тях ще участват оцелели от концлагера представители на над 40 държави.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


223
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
116
0
 
1
 
! Отговори
Циганин преди 9 години
До 141 Да ,голяма част е била подарак и то не само за Русия ,но и за Британия, за Китай ,за Франция . Май Ленд-лиза беше държавна програма за помагане на държави които помагат и защитават интерсите на САЩ или греша !?
115
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На 02.09.1939 г. Франция и Обединеното кралство обявяват война на Германия и до края на войната голяма част от френската армия воюва СРЕЩУ Германия (главно в Африка), малко по-малка част дава гарнизонна служба в Южна Франция, ръководена от маршал Петен.А пък славната червена армия се включва в войната срещу Германия чак през лятото на 1941г като голяма част от жертвите от чистките на сталин и комунистите са приписани на Хитлер
114
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименФренските комунисти посрещат сс'овците в париж с викове "Браво другари! Бийте фашистите!" По това време Германия е била единствената друга в света работническо-социалистическа държава. Всички останали са били гадни буржуа.
113
5
 
2
 
! Отговори
МАКИС ТРЕНДАФИЛЛОС преди 9 години
ГЪРЦИЯ СЕ БИЕ СРЕЩУ ХИТЛЕР..ПРЕДИ СССР.ОЩЕ ОТ ОКТОМВРИ 1940..ИЛИ АИДЕ ДА СЪМ КОНКРЕТНО ТОЧЕН --- ОТ МАРТ 41'...ТОГАВА КОГАТО ОЩЕ СССР И ХИТЛЕР СА БРАТСКИ СЪЮЗНИЦИ.ЧАААК НА 22 ЮНИ 1941' Г. -- СТАВАТ ВОЕННИ ПРОТИВНИЦИ.ТАКА ЧЕ ГЪРЦИЯ ИМА ПО-ВЕЧЕ ВРЕМЕ ВЪВ ВОЙНА С ГЕРМАНЦИТЕ...ОТКОЛКОТО РУСНАЦИТЕ...КОИТО ЗАЕДНО СИ ПРАВЯТ КЕФА НА ПОЛША В АВГУСТ И СЕПТЕМВРИ 1939 Г., И ПОСЛЕ 2 ГОДИНИ СА ВЪВ БРАТСКА ДРУЖБА !!
112
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименТочно така. За обезпечаването в средна дълбочина на пробив на един танк му трябват 10 камиона. 90% от камионите в червената армия са били Щудебейкър'и. Без американски камиони няма танкови бригади няма дълбоки операции.
111
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Путин нищо не казва за огромните жертви на поляците, които са дали най-много жертви на глава от населението от всички учасници във ВСВ.
110
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименАми смляла го е. Хителр губи битката за британия преди да тръгне към СССР.На руския фронт са имали преко сили 4000 самолета докато руснаците над 150000. Нас ни бомбардират защото ние им обявяваме война. На нас кой ни обявява пръв война от съюзниците? Не бяха ли руснаците?
109
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
От Москва Георги Димитров и Васил Коларов изпращат същите нареждания на българските комунисти да се посреща немската армия като най-добрия съюзник на СССР. И те я посрещат!
108
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
След по-малко от година немската армия ще влезе триумфално в Париж. Немците пленяват близо два милиона френски войници и офицери, забити след това на принудителен труд в Германия. За тяхната деморализация и нисък боен дух е допринесъл най-много Сталин, който заповядва на френските комунисти да водят активна кампания за отказ от военни действия, тъй като Съветския съюз, страната на победилите работници и селяни, не може да греши и че съюзничеството й с Германия може само да е правилно.
107
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ЦиганинПропгандата далеч не са я измислили американците.Поне което си е така да се казва. Помоща по ленд лиза е била значителна и си е била чист подарък от американския братски народ към руския братски народ. Нищо, че втория е пеел песни как ще срине и закопае първия без сам да знае точно защо.
106
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Великобритания е смляла половината Луфтвафе,pi4, ia zemi BiBiCarskio film za korabite i podvodnicite prez vtorata voina. koe vafe e smilaia kato 4000 vafeta sa bili na ruskia front. stotina frkoleta sa se razhojdali na London i sa izprdiavali po nekoe bombe vrz grad4eto. Da zaginaha strasno mnogo mirni angli4ani. i zasto Anglicanite bombandiraha v Sofia, da ne bi bulgarski letci da sa gi bombili, A? kvo kaza?
105
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За парада на победата на 22 септември 1939 са издигнати Арки на победата, които съветските войници окичват със свастики и червени звезди.
104
0
 
3
 
! Отговори
Циганин преди 9 години
Еми , щом казваш Ти -тъй да е !)По малко чети американската пропаганда -те като ги четеш -то те са изнесли войната с Германия през ВСВ ,нали !?)
103
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
след подялбата на Полша между СССР и Германия. Съветските части се водят от командващия Семьон Кривошеин, а немските от генерал Гудериан същият, който почти две години по-късно ще размаже с танкови удари, подкрепяни от авиация, червената армия и ще плени 3.5 милиона червеноармейци. Гудериан, един от теоретиците на блиц криг, е развил танковите си умения в тайните бази, предоставени му от Сталин в Русия преди войната
102
0
 
1
 
! Отговори
i ne sam rusofil! OK преди 9 години
bai Vova, verno e kakvoto kazvas, verno e i 4e s *** ne e nujno da si imas vzemane davane.Tova 4e ne te pokaniha e nai-dolnata moralna sankcia, koiato obijda za dalgo jivite u4astnici vav voinata, naslednicite na zaginalite za osvobojdenieto na Evropa, na spasenite ot konclagerite i na rodninite na zaginalite.ne im se sardi. budete gordi, vie rusnacite, 4e storili dobro. mijatorki ima kolkoto iskas. napravete sii 4estvane v Rusia, v Moskva, 4estvane na jivota na tezi koito spasihte.
101
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На 28 септември 1939 германските и руските сили се срещат по линията Белосток-Брест-Лвов-Карпатите и подписват договор за "дружба" и взаимни граници. На 22 септември 1939 година в анексирания от руснаците Бжешч (Брест) е проведен немско-руски парад на победата!!!ПАРАД НА ПОБЕДАТА!!!
100
0
 
4
 
! Отговори
Циганин преди 9 години
Ford , Standard Oil of New Jersey (Exxon) , General Motors, ITT ,това са компаниите които са работили с Хитлерова Германия преди ВСВ и по време на ВСВ до откриването на втори фронт от американците през 1944 през лято когато СССР громи навсякъде Германия .
99
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нека да не забравяме, че по време на войната 1941г, руснаците в СССР са само 42%, така че путин отново ЛЪЖЕ!!!
98
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименСкарват се главно защото Хитлер вижда какво му се готви изотзадзе докато се знимава с англичаните.
97
3
 
6
 
! Отговори
Гражданин преди 9 години
Вярно е! Така е ! За това поклон на съветския воин ! Но това дава ли право на днешните руски воини да палят,убиват и завладяват територии от Украйна ?! А по много признаци вече личи,че имперският характер на Русия няма да спре до тук - както казват братушките :" Поживьом-увидим!" Язък,че с тези си действия днешна Русия тегли една дебела черта върху своята слава!