Путин: Руският народ изнесе на плещите си борбата с нацизма

Европа почита 70-ата годишнина от освобождението на Аушвиц
Обновена: 27 яну 2015 16:03 | 27 яну 2015 15:58, Елка Василева
223
Путин: Руският народ изнесе на плещите си борбата с нацизма
Снимка: Reuters

Президентът на Русия Владимир Путин заяви, че руският народ е изнесъл основната тежест в борбата с нацизма. Това заяви руският държавен глава на проява по повод 70-ата годишнина от освобождението на концлагера Аушвиц в Еврейския музей в Москва, предаде РИА Новости.

„Естествено, руският народ изнесе на плещите си основната тежест в борбата с нацизма. 70% от всички бойци от Червената армия, офицерите, са руски хора. И основните жертви пред олтара на Победата принесе руският народ“, подчерта Путин.

Заедно с това по думите на руския президент огромен принос за победата имат над 500 000 съветски евреи, воювали в Червената армия.

Руският лидер призова световната общност да не допусне повторение на Холокоста.

Путин нарече безнравствени опитите за пренаписване и изопачаване на историята. „Често зад подобни опити стои желанието да се скрие собственият позор, позорът на малодушието, лицемерието и предателството, да се оправдае прякото или косвено мълчаливо помагачество на нацистите“, каза Путин.

В речта си руският президент засегна и настоящата ситуация в Украйна. „Всички добре знаем колко опасни и разрушителни са двойните стандарти, равнодушието и безразличието към чуждата съдба. (…) Като например в случая с настоящата трагедия в Югоизточна Украйна, където в продължение на много месеци мирното население на Донбас бива хладнокръвно разстрелвано“, посочи Путин.

Европа почита днес 70-ата годишнина от освобождението на концлагера Аушвиц от Съветската армия. Германският президент Йоахим Гаук произнесе реч пред депутати и оцелели от Холокоста в Бундестага, предаде БНР.

„Няма германска идентичност без спомените за Аушвиц. Споменът за Холокоста принадлежи към историята на тази страна и трябва да бъде пазен от всички граждани, които живеят в нея. Да не се забравя Холокоста, означава да се предпазва човечеството от нови подобни зверства. В тази страна ние всеки ден минаваме покрай къщи, от които са депортирани евреи, живеем в Германия, в която е било планирано и организирано тяхното унищожение. Затова отговорността ни към миналото е по-голяма, както е по-голяма и отговорността към настоящето и бъдещето“, каза Гаук.

Думите на Гаук бяха отправени към 81% от германските граждани, които според последните проучвания не желаят повече да се занимават с темата за изтреблението на евреите.

Скандал избухна между Полша и Русия, след като Путин не отиде на честването, защото не получил покана. Властите във Варшава изрично посочиха, че не са отправяли специални покани към нито един политик, а присъствието им там е тяхно лично решение.

В полския град Освиенцим започнаха възпоменателните церемонии по случай 70-ата годишнина от освобождаването на нацисткия концентрационен лагер Аушвиц-Биркенау. В тях ще участват оцелели от концлагера представители на над 40 държави.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


223
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
4
 
2
 
! Отговори
Малкият Иванчо преди 9 години
Тоя тарикат защо не отиде в Полша?Да не би да е гузен за нещо?
75
0
 
3
 
! Отговори
е айде преди 9 години
Това че немските коли са добри не значи че фашистите са били добри! Освен това на Западния фронт срещу Германия са се били американците, канадците, британците, французите, белгийците..., а на Източния руснаците са били сами! При това под заплаха да бъдат нападнати в гръб от японците.Опитът за пренаписване на историята с пропаганда, уикипедия, и наново насаждане на омраза показва, че по отношение на западните политици теорията на Дарвин работи в обратна посока.
74
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хитлер е трябвало да освободи хората от колхозите,да ги направи собственици на земята и руснаците сами щяха да избият болшевиките а сталин да го обесят
73
6
 
2
 
! Отговори
САЩка Васева преди 9 години
И сега един специален поздрав за всички русофили с "камъните падат"
72
2
 
1
 
! Отговори
100 преди 9 години
и бяло море и македония щяха да е българско
71
4
 
3
 
! Отговори
ДО 94 преди 9 години
САЩ винаги са гледали друг да им свърши работата и те да си стоят на топло вкъщи. След като видят че им се провалят нещата се намесват ни лук яли ни лук мирисали и се обръщат към хората които те са създали защото Хитлер също е създаден и финансиран от САЩ да им свърши черната работа и накрая те да излязат с чисти ръчички победители както е случея с Осама както сега и с Ислямска държава които са също дело на САЩ. Целта име е да стиснат Европа за гушата но Все едно не са те, те са й уж приятели
70
5
 
3
 
! Отговори
дядо Юрдан преди 9 години
По-младите не знаят но аз помняСталин беше изверг, но руските войници се биеха с думите "за родину за Сталину" .Прочетете книгата на генЖуковски , той не се е разбирал със Сталин
69
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
България щеше да бъде на три морета,ако не бе завършила по този начин.
68
5
 
9
 
! Отговори
МАКИС ТРЕНДАФИЛЛОС преди 9 години
ИСКАТЕ ЛИ ЕДНА ЯКА НОВИНАМНОГО РУСНАЦИ ЗНАЯТ ЧЕ--ДЕСАНТА НА 6 ЮНИ ОТ САЩ И ВБ БЕШЕ ''ТЕАТЪР''...ЗАЩОТО--ИМА ЕДИН ТЕРМИН В КОНСПИРОЛОГИЯТА, ''ПРИКРИТ ПОВОД''. ИЛИ ''ДЪЛБОК ПОВОД''.ТА ОРИГИНАЛНИЯ ПЛАН Е БИЛ ГЕРМАНИЯ ДА РАЗРУШИ ЗАВИНАГИ СССР...НО ТОВА СЕ ВИЖДА ЧЕ НЕ СТАВА ЗА 3 ГОДИНИ---И РУСИЯ ИДВА ЗА ЗАПААААД...ТАКА СЕ ВКЛЮЧВА СИТУАЦИОННО НА МОМЕНТА ''ПАРАЛЕЛНА ПАРАДИГМА''.СЪС ВТОРИЯ ФРОНТ, И АИДЕ ДА ДЕЛИМ ВЕЧЕ..ТАКА И С ТОВА СПИРАТ РУСНАЦИТЕ САМО В БЕРЛИН..А НЕ В ЛОНДОН ИЛИ ДЮНКЕРК.
67
4
 
2
 
! Отговори
х-м преди 9 години
До АнтирусофилТова се казва българин. Браво! *** на чия страна е?
66
1
 
3
 
! Отговори
до 87 преди 9 години
Ти не си ариец, та не се знае, къде щеше да бъдеш, ако...
65
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В Германия не минава и ден (буквално) без да им промиват мозъците, колко са виновни. Нормално е на младото поколение да му втръсне.
64
3
 
11
 
! Отговори
До Браво Владимир преди 9 години
Че лошо ли щеше да бъде ако Европа се казваше Германия?? Че тогава България щеше да 50% по-голяма, с излаз на бяло море, с по-голямо население, нямаше да се налага да преживее съветското и комунистическо опущошаване и т.н. и всички ние щяхме да живеем по-добре!
63
16
 
6
 
! Отговори
Антирусофил преди 9 години
Чакам с нетърпение да стане гражданска война и у нас, та да започнем да *** главите на русофилите, комунистическата ***, предатели на народа. Ще квичите като *** по коледа, ваща мама *** ***.
62
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гледам тука се дискутира кой е убивал хора.Я да видим - по време на инквизицията в Европа са били убити около 200 млн. души.Те са инквизирани, нали всички знаете какво е това!Сега вече направо намразих Европа да знаете хахахаКакто се опитвате да ми обясните, че Путин бил крив, щото Сталин наредил да има затвор за всички олигарси! Да - олигарси. Това което сега хората в България искат - заможни хора, които имат бизнес, тези същите дето всички ги плюят че са масони и не знам си какво.
61
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
комунистите повтарят като мантра Сорос, но защо не кажат нещо за ултралевия евреин Мърдок?Или щом е от леваците и вече за него нито дума. Даже с един български червен милионер имаха орташка телевизия.Стига сте отвличали вниманието на хората с този Сорос.
60
12
 
14
 
! Отговори
Браво Владимир преди 9 години
Кажи им го на тия нещастници че ако не беше Русия сега европа щеше да се казва Германия и ако не беше няколко стотин години по рано пак Русия сега европа щеше да се казва Османска Империя . Ама нали има всезнаещи дето бързо забравят и си им е в кръвта да са неблагодарни и долни ***. Бъдете благодарни на Русия и стига писахте на изуст бе неграмотници прости и невежи.
59
7
 
12
 
! Отговори
Божо преди 9 години
Не ме разбирайте грешно !!! Ужасно много руски хора са загинали в борба с националсоциализма и това е достойно за уважение, обаче колкото идиотии е причинил националсоциализмът на човечеството , толкова е причинил и гадният комунизъм на сталин !!! *** , между другото , е много добър ученик и на двамата !!!
58
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
През 1937 г. числото на заточените в лагери и колонии в Русия е 2,75 млн души.А през 1937 и 1938 г. са били най-многобройните арести и разстрели на сталинският режим.Всички заточеници, които не са се пречупили са били убити.Само за две г. за строеж на жп линия Сталин убива 3 млн. лагерници.Според някой руски източници Сталин убива по време на втората световна между 14-16 млн. руснаци.
57
2
 
5
 
! Отговори
Сорос преди 9 години
Чувам че се споменава моето име,обещах вчера да пусна статия за Русия.