Путин: Руският народ изнесе на плещите си борбата с нацизма

Европа почита 70-ата годишнина от освобождението на Аушвиц
Обновена: 27 яну 2015 16:03 | 27 яну 2015 15:58, Елка Василева
223
Путин: Руският народ изнесе на плещите си борбата с нацизма
Снимка: Reuters

Президентът на Русия Владимир Путин заяви, че руският народ е изнесъл основната тежест в борбата с нацизма. Това заяви руският държавен глава на проява по повод 70-ата годишнина от освобождението на концлагера Аушвиц в Еврейския музей в Москва, предаде РИА Новости.

„Естествено, руският народ изнесе на плещите си основната тежест в борбата с нацизма. 70% от всички бойци от Червената армия, офицерите, са руски хора. И основните жертви пред олтара на Победата принесе руският народ“, подчерта Путин.

Заедно с това по думите на руския президент огромен принос за победата имат над 500 000 съветски евреи, воювали в Червената армия.

Руският лидер призова световната общност да не допусне повторение на Холокоста.

Путин нарече безнравствени опитите за пренаписване и изопачаване на историята. „Често зад подобни опити стои желанието да се скрие собственият позор, позорът на малодушието, лицемерието и предателството, да се оправдае прякото или косвено мълчаливо помагачество на нацистите“, каза Путин.

В речта си руският президент засегна и настоящата ситуация в Украйна. „Всички добре знаем колко опасни и разрушителни са двойните стандарти, равнодушието и безразличието към чуждата съдба. (…) Като например в случая с настоящата трагедия в Югоизточна Украйна, където в продължение на много месеци мирното население на Донбас бива хладнокръвно разстрелвано“, посочи Путин.

Европа почита днес 70-ата годишнина от освобождението на концлагера Аушвиц от Съветската армия. Германският президент Йоахим Гаук произнесе реч пред депутати и оцелели от Холокоста в Бундестага, предаде БНР.

„Няма германска идентичност без спомените за Аушвиц. Споменът за Холокоста принадлежи към историята на тази страна и трябва да бъде пазен от всички граждани, които живеят в нея. Да не се забравя Холокоста, означава да се предпазва човечеството от нови подобни зверства. В тази страна ние всеки ден минаваме покрай къщи, от които са депортирани евреи, живеем в Германия, в която е било планирано и организирано тяхното унищожение. Затова отговорността ни към миналото е по-голяма, както е по-голяма и отговорността към настоящето и бъдещето“, каза Гаук.

Думите на Гаук бяха отправени към 81% от германските граждани, които според последните проучвания не желаят повече да се занимават с темата за изтреблението на евреите.

Скандал избухна между Полша и Русия, след като Путин не отиде на честването, защото не получил покана. Властите във Варшава изрично посочиха, че не са отправяли специални покани към нито един политик, а присъствието им там е тяхно лично решение.

В полския град Освиенцим започнаха възпоменателните церемонии по случай 70-ата годишнина от освобождаването на нацисткия концентрационен лагер Аушвиц-Биркенау. В тях ще участват оцелели от концлагера представители на над 40 държави.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


223
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
СССР и Германия са съюзници в началото на ВСВ, после Хитлер и Сталин се скарват при подялбата на Полша
95
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До НФБКолко?
94
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ЦиганинLand-Leasa от времето на войната така и не е платен от СССР. Платили са си само каквото са купили преди войната в злато и са купували предимно образци и сложни елементи за водни централи или заводско оборудване. Land-Leasa изобщо никой не е очаквал да бъде платен.
93
0
 
7
 
! Отговори
От 113 преди 9 години
До всички които ми дават минуси! Прочетете малко история и ще видите че последния влак с желязна руда от СССР към Германия е извозен буквално вечерта преди Германия да нападне СССР, до последно Сталин не вярва че Германия е нападнала СССР!
92
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
dnes nail sa namalili kreditniq reiting na rusiq do stepen '***' po slu4aq!
91
3
 
3
 
! Отговори
Циганин преди 9 години
До Тео Да ,американците са продавали на Русия помощи за залато ,но те са продавали и на Германия също стока ,дори когато е започнала ВСВ (МИСЛЯ ,ЧЕ КОМАПАНИЯТА НА ФОРД),ТАКА ,ЧЕ АМЕРИКАНЦИТЕ ПЕЧЕЛЯТ И ОТ ДВЕТЕ СТРАНИ и с Германия са имали търговски отношения и с Русия също -да ,те са "помогнали" на Русия срещу Германия ,но не е безплатна помощата ( сащ ОТКРИВА ВТОИЯТ ФРОНТ след Курската битка -след пленяването на маршал Паулс ,защото разбират ,че Червената армия ще стигне до Париж и побръзаха .
90
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако не беше СССР да изхранва блитцкрига на германците 39-41ва с жито, стомана и петрол изобщо нямаше и да има ВСВ. Докато Хитлер си воюваше с другите евро буржуа руснаците ръкопляскаха в захлас. Всичките им вестници и кинообзори до 41'ва са пълни с хвалебствия спрямо немските генерали, танкови клинове и пикиращи бомбардировачи.
89
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 100В голяма грешка си!Ако Хитлер си беше свършил работата, сега Европа щеше да е една яма.Тези общества които се управляват еднолично от някой не могат да просъществуват, защото параноята винаги надделява и винаги ще се търси враг.Така беше и при нашия "комунизъм", така е сега в Русия и в Северна Корея.А врага се търси по една-единствена причина - Егоцентризъм който се свежда до "Не дай си боже този народ да разбере, че може да се оправя и без мен и не съм му нужен."
88
2
 
1
 
! Отговори
до Тео преди 9 години
Само сега обясни, Тео, защо хамериканците и британците са давали оръжие на комунистите! Ей
87
4
 
5
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 9 години
Поредният пример на руска ксенофобия. 70% от Червената армия били руснаци, значи само руснаците имат заслуги за победата. А и какво се хвалят с освобождаването на лагера в Освиенцим, като на първо място причината да има такъв там, е че са си поделили Полша с Хитлер.
86
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Имаше преди години един филм "Непознатата война" англо, американо ,руски. Предназначен за западната аудитория, дублиран от Бърт Ланкастър. Защото американците и англичаните се оказва ,че изобщо не знаят , че и СССР е участвал в тази война. Просто не са им го казвали. Та и тука има доста подобни слабоумия.
85
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Я Руснак нарича германците от ВВС нацисти!?Това е голяма крачка. Какво стана така добре нямщото привидно нищо общо със социализма определение фашист? НационалСОЦИАЛИСТИТЕ са си били друг вид фашисти.Това си е като при бандите те вътрешно си се разпознават и делят на такива и такива но за външните хора са си едни и същи.
84
5
 
5
 
! Отговори
А по чия вина преди 9 години
А по чия вина започна ВСВ? Кой си подели Полша с Германия? Ако СССР не се бяха сдушили с Германия 1939 година Втора световна война нямаше въобще да има!
83
0
 
5
 
! Отговори
до 100 преди 9 години
Ако Хитлер беше победил такива като теб щяха най-много да лижат ботушите на фашистите.Не забравяй, че не е луд тоя дето яде баницата, а тоя дето му я дава. Чърчил и Труман са на харизали на Сталин, а сега ти искаш да им стоим със зяпнали усти!?
82
5
 
3
 
! Отговори
Teo преди 9 години
До МАКИС ТРЕНДАФИЛЛОСЯвно не си чел история много. Руснаците получават постоянно ресурси и военна помощ от САЩ и после Англия в хода на войната. Получават и много възлови разкодирани немски съобщения , които им дават ОГРОМНО военно предимство в директните битки. Русия никога нямаше да може да изтика немците от своя територия без тази помощ или това щеше да отнеме много повече години и жертви , а до тогава немците щяха да са разработили атомна бомба... Така че стига писа глупости ..
81
0
 
6
 
! Отговори
ранчо преди 9 години
До 100 ако Хитлер беше спечелил сега щеше да гледаш мерцедесите през оградата и да миеш ***.Според нацитата не си чист ариец.
80
1
 
1
 
! Отговори
105 преди 9 години
не знам за дарвин, но джуджи определено е за 18-19-ти век
79
0
 
5
 
! Отговори
Селско момче преди 9 години
До #100 Нещо не приличаме на арийска нация ,нали ? Нали не Фярваш ,че ако Хитлер беше победил ,то целия ни народ щеше да кара Мерцедеси ,то и сега карат много у нас мерцедеси ,но от миналият век на 80-90 години ,докато в Германия се кара Мерцедес по статус -е ако ти говори това нещо )Имаш ли 20 години ?)
78
1
 
5
 
! Отговори
ни съ знай преди 9 години
Колко ли малки дечица е изял днес този лош Путин????????????????????????????????????
77
5
 
2
 
! Отговори
105 преди 9 години
американци и британци са воювали и на втори фронт срещу Япония.