Путин: Руският народ изнесе на плещите си борбата с нацизма

Европа почита 70-ата годишнина от освобождението на Аушвиц
Обновена: 27 яну 2015 16:03 | 27 яну 2015 15:58, Елка Василева
223
Путин: Руският народ изнесе на плещите си борбата с нацизма
Снимка: Reuters

Президентът на Русия Владимир Путин заяви, че руският народ е изнесъл основната тежест в борбата с нацизма. Това заяви руският държавен глава на проява по повод 70-ата годишнина от освобождението на концлагера Аушвиц в Еврейския музей в Москва, предаде РИА Новости.

„Естествено, руският народ изнесе на плещите си основната тежест в борбата с нацизма. 70% от всички бойци от Червената армия, офицерите, са руски хора. И основните жертви пред олтара на Победата принесе руският народ“, подчерта Путин.

Заедно с това по думите на руския президент огромен принос за победата имат над 500 000 съветски евреи, воювали в Червената армия.

Руският лидер призова световната общност да не допусне повторение на Холокоста.

Путин нарече безнравствени опитите за пренаписване и изопачаване на историята. „Често зад подобни опити стои желанието да се скрие собственият позор, позорът на малодушието, лицемерието и предателството, да се оправдае прякото или косвено мълчаливо помагачество на нацистите“, каза Путин.

В речта си руският президент засегна и настоящата ситуация в Украйна. „Всички добре знаем колко опасни и разрушителни са двойните стандарти, равнодушието и безразличието към чуждата съдба. (…) Като например в случая с настоящата трагедия в Югоизточна Украйна, където в продължение на много месеци мирното население на Донбас бива хладнокръвно разстрелвано“, посочи Путин.

Европа почита днес 70-ата годишнина от освобождението на концлагера Аушвиц от Съветската армия. Германският президент Йоахим Гаук произнесе реч пред депутати и оцелели от Холокоста в Бундестага, предаде БНР.

„Няма германска идентичност без спомените за Аушвиц. Споменът за Холокоста принадлежи към историята на тази страна и трябва да бъде пазен от всички граждани, които живеят в нея. Да не се забравя Холокоста, означава да се предпазва човечеството от нови подобни зверства. В тази страна ние всеки ден минаваме покрай къщи, от които са депортирани евреи, живеем в Германия, в която е било планирано и организирано тяхното унищожение. Затова отговорността ни към миналото е по-голяма, както е по-голяма и отговорността към настоящето и бъдещето“, каза Гаук.

Думите на Гаук бяха отправени към 81% от германските граждани, които според последните проучвания не желаят повече да се занимават с темата за изтреблението на евреите.

Скандал избухна между Полша и Русия, след като Путин не отиде на честването, защото не получил покана. Властите във Варшава изрично посочиха, че не са отправяли специални покани към нито един политик, а присъствието им там е тяхно лично решение.

В полския град Освиенцим започнаха възпоменателните церемонии по случай 70-ата годишнина от освобождаването на нацисткия концентрационен лагер Аушвиц-Биркенау. В тях ще участват оцелели от концлагера представители на над 40 държави.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


223
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Божо1) Хитлер и Путин нямат нищо общо. Нито политиката им, нито като хора!2) СССР не напада Полша в гръб! хахах3) Той освобождава "онеправдани сънародници" - това не евярно4) заклеймява "гнилия Запад" - това не евярно5) обвинява за безумните си икономически безумства пак "гнилия Запад" - и това не е вярноЕ то излезе, че целият ти пост е едно нищо.
55
6
 
7
 
! Отговори
Гошу преди 9 години
Ако не бяха съюзниците нацистите щяха да ви огъзят бая яко, ама карай. То от диктатор, дето освен да го избива на патритарство, няма какво друго да се очаква, камо ли обективност.
54
14
 
11
 
! Отговори
Божо преди 9 години
Първо, СССР до германското нападение над СССР е СЪЮЗНИК на Германия !!! Съветската империя желае хитлер да опустоши Европа, и тогава сталин да я "освободи"!!! Когато хитлер напада Полша от едната страна, сталин напада Полша в гръб и прави ОБЩ ПАРАД с германците в Лвов !!! Второ, *** копира АБСОЛЮТНО действията на Хитлер СЕГА !!! Той освобождава "онеправдани сънародници" , заклеймява "гнилия Запад", обвинява за безумните си икономически безумства пак "гнилия Запад" !!! Каква е разликата ???
53
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Много изнежени лигльовци са се навъдили и повечето симпатизират на Сорос, защото са меки китки и каквото им кажат това правят!Нормални и умни хора,не се ядосвайте, когато някой соро ви пише някакви тъпни, те толкова си могат, не се обиждайте, те не искат нищо да ви кажат, по принцип, защото те няма какво да кажат защото нямат самочувствие, те са смазани от Сорос и каквото каже Сорос това е!На мижавите душички суровата действителност не им харесва и искат да се скрият под крилото на Сорос
52
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да бе щом болшевик изнасилва, това не било нищо.Болни мозъци сте.
51
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
славяните са си под човеци каквото и да говорим
50
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ДО 64.. Е КАКВО ЛОШО ИМА ЧЕ СА ИЗНАСИЛВАЛИ ГРОЗНИТЕ НЕМКИНИ? АКО НЕ БЯХА РУСНАЦИТЕ КОЙ ЩЕШЕ ДА ИМ ОБЛАГОРОДИ НАЦИЯТА? ТИ ВИЖДАЛ ЛИ СИ ЧИСТА НЕМКИНЯ? АКО ВИДИШ ЩЕ СЕ УПЛАШИШ И ЩЕ ИЗБЯГАШ НАКРАЯТ НА СВЕТА.
49
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
СПОРЕД РУСКОТО ВИКИ ЗАГИВАТ 23 милиона ссср граждани от от коЙто 12500000 на фронта
48
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да Сталин изби 100 милиона руснаци.
47
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Прочетете седемте вожда на Русия и 6те разберете за какво става въпрос.Сталин на ден е убивал след воината по 20 000 руснаци.
46
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
da, vernoe 4e 4erventata armia e imala v sastavat si 70% rusnaci, verno e sasto 4e ukrainci sa otvorili vratite na konclagerite kogato 4ervenata armia idva, no pove4e ot verno e 4e ukraincite otvorili vratite otvatre, nezastoto sa se promaknali, a ZASTOTO NADZIRATELITE V KONCLAGERITE SA BILI UKRAINCI BANDEROVCI.dnes tehnite vnuci, vnucite na nadziratelite izbivat rusnaci v Ukraina
45
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Над 2 млн. немкини са изнасилени от варварската "червена армия".Болшвеишки ***.
44
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 49.. КАКВО Е ТОВА СВОБОДНО СЪЧИНЕНИЕ БЕ ТАВАРИШ. КЪДЕ ПИШЕ ЧЕ СТАЛИН Е УБИЛ 100 МИЛИОНА БЕ? ТЕ ВСИЧКИ ТЕ СА 20 МИЛИОНА УБИТИ В ЦЯЛАТА ВОЙНА ТИ ГИ ИСКАРА 100 МИЛИОНА. И АКО Е УБИЛ ТО НЕ ТОЙ ГИ Е УБИВАЛ А ЗАКОНА ЗА ДЕЗЕРТЬОРСТВО. В НЕГО ПИШЕ ЧЕ ЗА ИЗМЯНА НА РОДИНАТА СЕ НАКАЗВА СЪС СМЪРТ. ДА НЕ БИ ТЕБ ДА ТЕ ОСТАВЯТ ЖИВ АКО ДЕЗЕРТИРАШ ПО ВРЕМЕ НА ВОЙНА? ЕЙ МНОГО *** ИМА ПО ТАЗИ ЗЕМЯ.
43
17
 
9
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 9 години
Вярно е само това, че Червената армия е дала най-много жертви... - това, обаче доказва само едно... - некадърността на диктаторските режими в лицето на таварисшч Сталин, който е забранил думата "назад" и е хвърлял войниците като слама в огъня, според думите на един съветски генерал...
42
16
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе нацизма колкото хора е убил, болшевизма е убил толкова по 100.Нацизма колкото руснаци е убил ( то честно по време на война), болшевизма е убил толкова руснаци по 4.Това са фактите.А червените писарушки тук нека си смучат от пръстите.
41
18
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
*** народ е руския и си го получи в жопата
40
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Жалко само, че запада предаде хитлер.Иначе СССР щеше да глътне вода.Ама то САЩ и подпомагаше СССР.
39
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 8той руския народ разбра ли после, че войната е свършила ? :)----------Има хора в Сибир още влакове взривяват...
38
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До един българинда ...но Ако не беше сталин СССр нямашв да го има ...така че .....всяо нещо си има цена ...
37
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Все едно някой да ти изгони натрапника от къщата и да се натрапи той. И после 45 г. да ти казва какво да правиш.Голямо "освобождение"..