"Шпигел": Берлин обмисля нов спасителен пакет за Атина

Засега обаче от Атина идват противоречиви сигнали
Обновена: 31 яну 2015 17:48 | 31 яну 2015 14:07, Бойчо Попов
134
"Шпигел":  Берлин обмисля нов спасителен пакет за Атина
Снимка: архив, Reuters

Правителството на Германия ще се съгласи на Гърция да бъде предоставена и при управлението на премиера Алексис Ципрас нова спасителна програма в рамките на спасителния фонд на еврозоната. Това пише обичайно добре информираното германско списание „Шпигел“. Новият спасителен план трябва да бъде с обем до 20 млрд. евро, посочва изданието, цитирайки източници от правителството.

Говорителят на Министерството на финансите Мартин Йегер обаче отрече информацията. „Няма планове за нова програма". По думите му първо настоящата програма трябва да бъде завършена, а и от спекулации за конкретни суми няма никакъв смисъл, каза Йегер, цитиран от ДПА.

Преди няколко седмици експертите все още са очаквали, че страната ще има нужда от „само“ около 10 млрд. евро, пише „Шпигел“. Междувременно обаче приходите от данъци спадат, приватизацията се стопира. Изискването за нова помощ  обаче ще е Ципрас да се съгласи на изискванията за реформи и надзор от страна на донорите - Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд, пише списанието.

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц бе в Атина още в четвъртък. Той отхвърли искането на страната за допълнително намаляване на дълга, но се застъпва за нови кредитни линии.

"За ново подстригване на дълга в момента няма да има мнозинство в Европа", каза Шулц пред „Шпигел“. Той обаче се застъпва за разсрочването на дълговете към Европейския спасителен фонд. „В момента последното погасяване трябва да се състои през 2057 г. Едно разтягане на този срок с десет години не е кой знае колко съществена разлика. По-важното е обаче, че Гърция ще бъде в състояние да изплати всичко, което дължи".

Засега обаче от Атина идват противоречиви сигнали. В петък при среща на Йерун Диселблум - ръководителя на Еврогрупата, неформалната организация на финансовите министри от еврозоната, и новия гръцки финансов министър Янис Варуфакис се стигна до срив в отношенията на Гърция и Тройката.

„Нашата страна отказва да сътрудничи с Тройката", заяви Варуфакис. Атина няма да иска разширяване на изтичащата през февруари програма за помощ. Страната иска да поддържа диалог с ЕС - но не с "нестабилната Комисия (на делегацията) на Тройката".

Икономически новини четете в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
1000 лева сегашни на колко социалистическилева се равняват !Според мен на 400 от 81година дори на 300лева от соца по покупателна способност !Ще ми сравнява Времето когато всички работеха с сега михлузите !
91
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Първо Москвичите са били винаги най-евтините и здрави коли в БГ !Втору 81 година с нов москвич си бил номер 1 в компанията !Трето от 81 година парите до сега са се обезценили !Пример боза 6 стотинки,транспорт 20 стотинки килограм шаран 40 стотинки хляб 15 стотинки при заплати 200 лева и работа за всички !Сега 2015 можеш да си всемеш нова Шкода с несигурна работа боза 1лев,транспорт 1 левшаран 5лева,хляб 1лев заплата 500 лева равняваща се на 200 от соца тогава !Ай кажи ми 1000 лева сегашн
90
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Има "финансова помощ" и "финансово унищожаване".През 1981 год срещу първоначална вноска от 1500 лв си купих на изплащане нов "Москвич" с цена 4700лв,за който до 1986 общо 5100 лв .През 2004 год взех 10 000 лв заем от банка, като върнах 15 000 лв.Кой от двата случая е правилен и демократичен и кой- финансово фашистки?
89
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гърция,Испания,Англия,Франция са на кантар ЕС още !!!ЕС се разпада пред ОЧИТЕ ВИ !!!Киор ло сум табелата ?
88
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ГЪРЦИТЕ НЕ ИСКАТ НОВ ЗАЕМ ИЛИ РАЗСРОЧКА, НИЕ ИСКАМЕ НОВО ЕС С НОВИ ПРАВИЛА, С НОВО РЪКОВОДСТВО ! НЕ ИСКАМЕ ДА СМЕ ЧАСТ ОТ СХЕМИ ЗА ОГРАБВАНЕ И ПОРОБВАНЕ ЧЛЕНКИТЕ ДЪРЖАВИ НА ЕС, НЕ ИСКАМЕ МАФИЯ, НЕ ИСКАМЕ КРЕДИТОРИ, ИСКАМЕ СВОБОДА, ИСКАМЕ ДОБРИ ХОРА, ИСКАМЕ ДА ОПРЕДЕЛЯМЕ ПРИЯТЕЛИТЕ СИ, НЕ ИСКАМЕ ДА НИ ВЪВЛИЧАТ ВЪВ ВОЙНИ, ИСКАМЕ МИР, НЕ ИСКАМЕ ДА БЪДЕМЕ МАРИОНЕТКИ НА АМЕРИКА! ИСКАМЕ МИР И ЛЮБОВ, НИМА ИСКАМЕ МНОГО????
87
6
 
12
 
! Отговори
американецо преди 9 години
Не искам да звуча расистки, защото не съм расист и вярвам, че всеки човек носи душа! Казвайки това обаче, не мога да не отбележа, че гърците дори европейци не са - те са някакви смески от полуостров Мала Азия със Северно-африкански привкус - черни, космати, ниски и трътлести, и бая грозни! Някои от тях изглеждат прилично само защото имат гени от българи от заграбените от Гърция ИЗКОННО български територии - Беломорска Тракия и Егейска Македония!
86
9
 
11
 
! Отговори
Атака преди 9 години
Ципрас е гръцкия Волен Сидеров! Само ВОЛЕН СИДЕРОВ милее за България! Избори и Атака рамо до рамо с гърците, да изгоним крадливите европейци от нашите страни и да се съюзим с Путин, Бразилия и Китай! Само това ни спасява и ни прави силни! ВЪН американците, вън НАТО!
85
3
 
15
 
! Отговори
горублянец преди 9 години
Нашата страна отказва да сътрудничи с Тройката, заяви Варуфакис."Брей, че хитър бил тоз !!!Кога играт сиртакита, щракат с пръстета и наливат узакита можело, а като им се даде сметката риват ка'т некви уруспии! Крайно време е тез наивни дойчовци да им врътнат кранчето на мързеливите търтеи гърците, свикнали на охолен живот за чужда сметка! Така може би на труд ще се научат..докато чакат новия им премиер да им направи пенсиите по 1000 евро, а заплатоте по 3000! Циста работа! :))
84
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Читателите на украинското електронно издание "Nedelya.ua" биха искали да видят начело на Украйна Владимир Путин. Това се доказва от резултатите от проучване, в което беше зададен въпрос: "кой политик бихте натоварили с управлението на страната си?" -в списъка, са Порошенко, Тимошенко, Yatsenyuk, Янукович, и Ljashko Kolomoiskiy, - Меркел, Назарбаев, Лукашенко, Си Дзинпин, Путин.Руският президент печели първото място. за него гласуват 84% от читателите, Вторият най-популярен е, Лукашенко 5%
83
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
гърците знаят че ако са единни и последователни ще им изтрият дългаза разлика от българите които допуснаха да ги управляват американски мекерета
82
6
 
6
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 9 години
ЕВРОПА ДО ПОСЛЕДНО ЩЕ ПОДКРЕПЯ СВОЯТА ИЛЮЗИЯ ГЪРЦИЯ, ЗАЩОТО НА ТАЗИ ИЛЮЗИЯ СЕ ГРАДИ ЕВРОПЕЙСКАТА ИДЕНТИЧНОСТ.
81
7
 
9
 
! Отговори
МРАВКА преди 9 години
ЦЕЛТА Е ЕВРОПЕИСКАТА КОМИСИЯ ,М.В.Ф. И МЕЖДУНАРОДНАТА БАНКА ДА СЕ НАТРЕСАТ НА ГЪРЦИТЕ И ДА ГИ КОМАНДВАТ,НО ТОЗИ ПЛАН Е ОБРЕЧЕН НА НЕУСПЕХ. ИЗГЛЕЖДА ЦИПРАС НЯМА ДА ЗАГЪРБИ ИНТЕРЕСИТЕ НА НАРОДА СИ ЗАРАДИ ЧУЖДИ ИНТЕРЕСИ.ЦИПРАС НЯМА ДА ПОЗВОЛИ ДРУГИ ДА СЕ РАЗПОРЕЖДАТ СЪС СЪДБАТА НА ГЪРЦИЯ.
80
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ПРЕСТАНЕТЕ ДА ДАВАТЕ ПАРИ НА ГЪРЦИЯ БЕЗ СОЛИДНИ ГАРАНЦИИ, ЧЕ ЩЕ ГИ ВЪРНАТ!!!!!!!!!!!!!!!!!И АЗ ИСКАМ ДА МИ ДАВАТ ПАРИ НА ЗАЕМ КОИТО ДА НЕ ВРЪЩАМ И ДА СЕ ОПЛАКВАМ С НЕ ЗНАМ СИ КАКВО!
79
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Македония си се погрева сама с *** си поведение. Какво да ги правиш същите са като нас - нали сме си роднини. То и ние натам вървим както я караме.
78
5
 
21
 
! Отговори
Блокиран в Дневник преди 9 години
Как не ги е срам тия гърци бе? Меркел им каза, че не харесва Ципрас а те гласуваха за него?Как си позволяват такова фриволно поведение.Ето ние сме за пример - казаха да спрем южен поток - спряхме го.Казаха ни да обявим руснаците за терористи - веднага плевни затича да прочете декларацияЕй ора - не може така бе...Като ви се каже - слушайте бе
77
3
 
14
 
! Отговори
бай Иван преди 9 години
Казват,че Русия имала 400 млд резерв и санкциите нямало да и се отразят -ще издържи.Гърция до сега е взела 200 млд и иска още??? По мащаби Русия и Гърция са като слон и комар.Нещо не ми излиза уравнението???...
76
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Обновете си статията, или я свалете. Преди часове Ангела Меркел опроверга слуховете за пакети и лъжите на весника. Отказано е опрощавания и диалози по гръцките парични кризи и въпросът е свален от дневен ред.
75
4
 
13
 
! Отговори
Мунчо анализатор преди 9 години
Извода е,че *** по цял свят/и в Гърция/ са с манталитета на ***.Не са способни да произведат продукт, чакат някой друг да свърши това,а те да разпределят .Той и Доган се зарази от тая болест.Нали се изцепи,че той разпределя паричните потоци в БГ.
74
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кака ви Ратка Пиратка-яка пичка в Гърция, калпав к*р в България рани.
73
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Вива Елада! ЕЛАДА ЗА ВИНАГИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИ!