Меркел с надежда: Дано Русия не е взела на прицел Молдова

Тази страна е наш близък партньор, отбеляза германският канцлер
26 фев 2015 21:35, Красимир Ангелов
138
Меркел с надежда: Дано Русия не е взела на прицел Молдова
Снимка: Reuters

Германският канцлер Ангела Меркел изрази надежда, че Русия няма да опита да приложи към Молдова същата стратегия, която използва в Украйна. Канцлерът изрази и подкрепа за усилията на Молдова да изгради по-здрави връзки с Европа, предаде Ройтерс.

Запитана на пресконференция с румънския президент Клаус Йоханис в Берлин, дали според нея има опасност източната съседка на Румъния да е в полезрението на Москва, Меркел каза: "Надяваме се, че не".

Германия и членуваща в ЕС Румъния се чувстват много тясно свързани политически с Молдова и ще подкрепят новото проевропейско правителство на премиера Кирил Габурич, продължи тя.

Молдова е една от най-бедните страни в Европа. Тя е вклинена между Украйна и Румъния и ратифицира политическо и търговско споразумение с ЕС, загърбвайки бъдеще в оглавен от Русия митнически съюз, припомня Ройтерс.

"Множество малки стъпки показват, че Молдова е наш близък партньор", отбеляза Меркел, цитирайки усилията на ЕС да компенсира влиянието върху молдовската икономика на въведената от Русия забрана за внос на вино и хранителни стоки от Молдова заради преговорите й с ЕС.

Според румънския президент, който е на посещение в Берлин, за момента няма индикации, че Москва може да се намеси вМолдова.

Меркел и Йоханис отбелязаха по време на срещата си, че кризата в Украйна е насочила вниманието върху положението в Приднестровието - район с отцепнически настроения в Молдова, със силни връзки с Русия.

Британският премиер Дейвид Камерън каза тази седмица, че Русия може да се опита да дестабилизира и други страни в Източна Европа, ако не бъде санкционирана за действията си в Украйна. "Следваща ще бъде Молдова или някоя от балтийските държави", посочи той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


138
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
баба Меркел трябва да раздава меркелици...и да гледа нея да не я вземат на прицел
83
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Браво на 112 за много правилния анализ. Но е много интересно как Меркел и Йоханес си говорят за Молдова! Ама това е суверена държава, която си има собствен президент и парламент и народ, които сам ще си решава собствената си съдба. Видяхме, какво ставй когато на един народ му се дава избора или сте с нас, или сте против нас.
82
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Членска карта 7Чугун. Само това ви е в червените глави. Всички са против вас. Вие сте все прави и велики. Може би хората искат да направятнещо по-добро. Вие оправихте България. Сега давате ъкъл на другите. В мизерия ще си умрете промити мозъци.
81
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ама *** народ сме. Русия това, Америка онова. Вежте се - най-бедни от Европа. Командват ви пазванти, милиционери и синовете и внуците на бивщите комунисти. Мълчите и бачкате - роби. Сега оправяте света. Колко велика била тази или онази. Там загиват хора и от двете страни - вие пак доволни. Колко сме се извратили. Оправете селе си. Болна, комплексирана нация. Ще си останем на дъното. Русия ще ни нахрани, газ без пари и т.н., Еврапа ще ви дондурка и дава пари - вие сте луди. Сами трябва.
80
0
 
2
 
! Отговори
Варна преди 9 години
До скрабА за явлението бедните работещи чувал ли си ? Само в БГ вирее ....и кво като дойде шефа на фбр ....ще му врътнат 2-3 бибитки такива като тебе , а може и цецка да му се наведе - тя все пак покрива всички изисквания за идеално красива американка. Кофтито е че вашите господари не ви пускат до обетованата земя ...а вие им го давите яко с повод и без
79
0
 
6
 
! Отговори
Варна преди 9 години
Ще видите че ако Молдованците влязат в ЕС ....ние пак ще сме най бедните...няма да успеят да ни вземат последното място
78
0
 
6
 
! Отговори
7 преди 9 години
Майдур и там ли??? Ми пратете им фашисти като в украйна, явно минава номера
77
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е така се правят интриги .
76
4
 
12
 
! Отговори
Плашим гаргите преди 9 години
И за какво и е Молдова?Там няма нищо - даже и Румъния вече не я иска.
75
0
 
5
 
! Отговори
TO NA преди 9 години
До АнонименPRAKTIKA DNESHNA GERMANIIA SE KOMANDVA OT CHIFUTI I USA MOJE DA SE KAJE CHE GERMANIA E SAMO PO IME
74
0
 
6
 
! Отговори
NALI E преди 9 години
До АнонименBILDENBERGOVATA MASONKA RAZBIRA SE CHE E USA PODLOGA
73
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На вниманието на управляващите ни недочовеци: през гугъла: "Срочно! Покажите это видео тем, кто оккупирован РУССКИМИ! Может придут в себя"
72
0
 
8
 
! Отговори
naguzi peguzov преди 9 години
nadai se babe
71
0
 
9
 
! Отговори
stefan преди 9 години
TQ RUSIA VZE NA PRICEL ZADNIKA NA OBAMA BABA MERKEL 6E E VAZELINA SAMO
70
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Меркел а САЩ ви е окопирала яко и във военен и във психологически смисъл .И ти изпълняваш техните заповеди !Аа , да им се разсърдите ,заради подслушването , но ви дръпнаха едно мъмрене в Белия Дом и сега смирено повтаряш репликите си , като Плевнелиев !
69
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Меркел си е маркирала и Молдова , като кучетата . Това е наша приятелска територия .. Тия какъв език говорят бе , ще им наложим немски !
68
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Молдова е Прицел на Меркел .А където се прицелят , стават военни действия !
67
1
 
17
 
! Отговори
МАНГАЛИЗАТОРА преди 9 години
С кого граничи мада Раша? Отговора е с който си поиска;)))
66
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не на прицел е Швабия бабке, молдова е твърде безинтересна.
65
5
 
16
 
! Отговори
Ха-Ха-Ха преди 9 години
Меркел сама не си вярва, но е длъжна да го каже...