Оланд осъди убийството на Немцов, Меркел - потресена

Руският политик ще бъде погребан в Москва
Обновена: 28 фев 2015 13:52 | 28 фев 2015 11:39, Веселина Йорданова
231
Оланд осъди убийството на Немцов, Меркел - потресена
Снимка: Ройтерс

Френският президент Франсоа Оланд остро осъди днес убийството на руския опозиционен политик Борис Немцов и изпрати съболезнования на семейството и близките му, предаде ТАСС.

"Той беше смел е неуморен защитник на демокрацията и борец против корупцията", се казва в изявление на президента, предадено от пресслужбата на Елисейския дворец.

Още по темата
Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че е потресена от позорното убийство на руския опозиционер и бивш вицепремиер Борис Немцов, предаде Франс прес, позовавайки се на комюнике от канцеларията на канцлерството.

"Канцлерът Ангела Меркел е потресена от позорното убийство на руският опозиционен политик Борис Немцов. Тя призова руския президент Владимир Путин да гарантира, че върху убийството ще се хвърли светлина и извършителите ще понесат отговорността за деянието си", се казва в комюникето.

Меркел изтъкна смелостта на бившия вицепремиер, който не престана да критикува публично правителствената политика, посочва комюникето.

Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер заяви, че е опечален, разгневен и шокиран като много хора в Русия от това хладнокръвно убийство.

Мястото на снощното убийство на Борис Немцов в центъра на Москва осъмна тази сутрин отрупано с цветя и горящи свещи, предаде ТАСС. Там е поставена и снимка на Немцов и икона на Христос Спасителя. Малко по-настрани дежури и полицейски екип.

Въпреки ръмящия дъжд московчани продължават да прииждат и да носят цветя, най-често червени и бели рози и карамфили, и да палят свещи. На мястото остават няколко десетки журналисти и съчувстващи граждани. Много от тях стоят за известно време и разговарят с другите, обсъждайки снощното показно убийство.

Немцов бе застрелян малко преди полунощ на Големия Москворецки мост край стените на Кремъл и Червения площад с няколко изстрела от преминаваща бяла кола. Четири куршума са попаднали в гърба на политика, който се е разхождал със своя позната. Той е починал на място.

Следственият комитет на Русия вече заведе наказателно дело за престъплението по два члена от руския Наказателен кодекс - за убийство и за незаконно носене на оръжие. Представител на Главното следствено управление на Москва заяви, че не се изключва версията убийството да е поръчково.

Немцов, който е бивш губернатор на Нижегородска област, а в момента бе депутат от Ярославската областна дума, ще бъде погребан в Москва, съобщи пред ТАСС бившият му прессекретар и близък приятел Александър Котюсов, който пък се позовал на съпругата на Немцов - Ирина Корольова. В момента семейството и близките му решават на кое точно гробище в руската столица ще бъде погребението. ТАСС припомня още, че 55-годишният Немцов има четири деца.

Междувременно един от организаторите на съгласувания с кметството на Москва опозиционен митинг, планиран за утре, опроверга твърдението на друг опозиционен лидер - Михаил Касянов, че акцията е отменена. Според Сергей Давидис това е било преждевременно изказване на Касянов и решение за отмяна на митинга и замяната му с траурно шествие за убития Немцов все още не е прието от организаторите. Въпросът щял да бъде обсъден от
организационния комитет по-късно днес.

Немцов бе един от организаторите на планирания за утре опозиционен митинг за протест срещу войната в Източна Украйна и срещу ролята на Москва в нея. Сред организаторите обаче явно са настъпили разногласия относно провеждането на акцията след убийството на Немцов, отбелязва Ройтерс.

От московското кметство потвърдиха, че група опозиционери са се обърнали с молба да бъде изменен форматът на съгласуваната акция в неделя. Негов говорител каза, че законните срокове за евентуална промяна вече са изтекли, но ще се обсъди дали искането на опозицията "може да бъде удовлетворено в рамките на някакви други договорки".

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


231
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
3
 
10
 
! Отговори
Ленин преди 9 години
1 предател предател по малко..още 7-8 ще го последват и тогава Американските планове за цветна революция в Москва ще приключат
75
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Боли ме фара за тоя. Някакъв предател, ако беше по времето на Сталин щяха не да го убият анонимно, ами да го разстрелят на площада :D Който не е с Путин е против него и трябва да си заминава. Аре стига с тия американци, поне Путин има топки да им се противопостави, не като нашите *** и *** марионетки, които правят каквото им каже оня мръсен ***.
74
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До никакво напрежение в държавата не може да доведе едно такова убийство, защото силите на опозицията са нищожни на фона на озверялата тълпа, подкрепяща главното животно. Това убийство само затвърждава чувството за всемогъщество и безнаказаност у 86-те % путински подръжници. В Русия има около 10% отчаяно нормални хора, които отсега нататък просто трябва да треперят за кожите си. Всички останали вече са превърнати в античовеци. Това е Третия райх във вариант "Трети Рим".
73
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да, знам, кофти е когато знаете, че възможностите за преврат в Русия намаляват с всеки изминал ден. А някои хора така се надяваха, затова сега те са първите, които оплакват Немцов.
72
4
 
4
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 9 години
Трябва да се отнеме кибрита от малката кибритоподавачка...
71
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Очаквам всеки момент да се появят информации от неназовани източници, че лично Путин е стрелял
70
9
 
5
 
! Отговори
ХОДОВЕТЕ НА КГБ! преди 9 години
ЗНАЕТЕ ЛИ , КАКВО СЛЕДВА СЛЕД УБИЙСТВОТО НА НЕМЦОВ?Просто е:Това убийство ще БЪДЕ ОБЯВЕНО ЗА НАРОЧНА ПРОВОКАЦИЯ НА САЩ И ЗАП.ЕВРОПА КЪМ РУСИЯ И ПУТИН-ЗА ДЕСТАБИЛИЗИРАНЕТО НА РУСИЯ !ТАКА ЩЕ СЕ РАЗВИХРИ МАСОВА ШПИОНОМАНИЯ ОТ "Сталински тип" и всеки недоволен --ще бъде обявяван за АМЕРИКАНСКИ ШПИОНИН" или "замесен в убийството но опозиционни лидери"!ТОВА Е СХЕМА ---ОПИСАНА В КНИГАТА "АРХИВА НА МИТРОХИН-КГБ"--приложена при събитията в Чехословакия при Дупчек!В КГБ и ДС--СЕ РАБОТИ ПО СХЕМИ!
69
2
 
4
 
! Отговори
до 102 преди 9 години
Не знам дали си наясно каква огромна глупост си съчинил току що. Имам чувството, че току що си излязъл от детската градина.
68
7
 
6
 
! Отговори
лекар-психолог преди 9 години
Всяка държава в която се извършват политически убийства е диктаторска независимо от политическия цвят на нейните ръководители . Хора , които по една или друга причина се радват на такива убийства не са хора а маргинали нямащи нищо общо с човешката раса .
67
5
 
6
 
! Отговори
Мразя АНГЛО-САКСОНИЯ преди 9 години
KГБ убийства - тайни, с отрова, далеч от Москва - Марков, Литвиненко.ЦРУ убийства - показни, брутални - Кенеди, М.Л.Кинг, 9/11, Немцов.
66
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Русия - това са 120 милиона *** без задръжки, въоръжени с ядрени оръжия. Тази глутница хора са жадни за кръв и се чувстват съвсем безнаказани.
65
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
При рекорден рейтинг на одобрение и при положение, че запада чака всяка негова грешка, кой *** реши, че Путин ще тръгне да си разчиства сметките с някого, който не е фактор в Русия? Големи шаранчета сте.
64
3
 
13
 
! Отговори
Бляк преди 9 години
Абе запада не иска мир, самолети, опозиционер само и само да клокочи котела. Немцов е бил в управлението на русия, когато американците манипулираха русия чрез Елцин и министрите му. САЩ не искат Русия или която и да е друга държава със собствено мнение. Искат светът да живее с тяхните пари, тяхните ценности и обичаи. Искат да са шефовете
63
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В Русия цивилните ченгета са 50% от всички разхождащи се по улицата. Около Кремъл са сигутно 70%. Няма начин някой да стреля и да се измъкне, това е работа на властите.
62
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На това му се вика Путиниада (цирк с един клоун-джудже)
61
2
 
10
 
! Отговори
до Одисей преди 9 години
Напротив, под такива новини лично ти предпочиташ да не мислиш. Ако можеше да се погледнеш отстрани щеше да видиш колко нелепо изглеждаш, когато се опитваш да убедиш всички и най-вече себе си в нелепи идеи. Ти би ли пречукал опозицията си, знаейки, че това може да доведе до напрежение вътре в държавата ти?
60
1
 
11
 
! Отговори
до Шорошоидите преди 9 години
Напечатайте си листовки ЙЕ СУС НЕМЦОВ и тръгвайте на шествие по площада на Дондуков...
59
0
 
7
 
! Отговори
ТОДОР ХРИСТОВ преди 9 години
До: ,,ОДИ-СЕЙ ЧЕ МУ ДОЙДЕ ВРЕМЕТО''СЕЙКО, днес пак ли сам на абразурата?ДЕРЗАЙ че във връзка със снощният лов на демутрократи в МОСКВА пак май са ви вдигнали надницата от НПО-то?И ОБЯСНИ подробно ако обичаш с какво е пречил НЕМЦОВ на сегашният руски режим че да го ликвидира физически макар че самият жидомасон бе отдавна ликвидиран/компрометиран като ЛИЧНОСТ способна да промени РУСИЯ към по-добро още от елцинският период в който той не бе последна дупка на кавала както бе до снощи като опозици
58
6
 
11
 
! Отговори
до 79 преди 9 години
"който се стремеше да им доведе *** и атлантически ценности"Ми ти кво искаш да им довежда - монголските мизерни гулагшки ценности ли !???
57
4
 
10
 
! Отговори
до Одисей 1 преди 9 години
"76 Печели , че руската опозиция е обезглавена точно в началото на Руската пролет , това малко ли е"Или на някой му се иска да започне "Руската пролет" с убийството на Немцов.