Оланд осъди убийството на Немцов, Меркел - потресена

Руският политик ще бъде погребан в Москва
Обновена: 28 фев 2015 13:52 | 28 фев 2015 11:39, Веселина Йорданова
231
Оланд осъди убийството на Немцов, Меркел - потресена
Снимка: Ройтерс

Френският президент Франсоа Оланд остро осъди днес убийството на руския опозиционен политик Борис Немцов и изпрати съболезнования на семейството и близките му, предаде ТАСС.

"Той беше смел е неуморен защитник на демокрацията и борец против корупцията", се казва в изявление на президента, предадено от пресслужбата на Елисейския дворец.

Още по темата
Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че е потресена от позорното убийство на руския опозиционер и бивш вицепремиер Борис Немцов, предаде Франс прес, позовавайки се на комюнике от канцеларията на канцлерството.

"Канцлерът Ангела Меркел е потресена от позорното убийство на руският опозиционен политик Борис Немцов. Тя призова руския президент Владимир Путин да гарантира, че върху убийството ще се хвърли светлина и извършителите ще понесат отговорността за деянието си", се казва в комюникето.

Меркел изтъкна смелостта на бившия вицепремиер, който не престана да критикува публично правителствената политика, посочва комюникето.

Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер заяви, че е опечален, разгневен и шокиран като много хора в Русия от това хладнокръвно убийство.

Мястото на снощното убийство на Борис Немцов в центъра на Москва осъмна тази сутрин отрупано с цветя и горящи свещи, предаде ТАСС. Там е поставена и снимка на Немцов и икона на Христос Спасителя. Малко по-настрани дежури и полицейски екип.

Въпреки ръмящия дъжд московчани продължават да прииждат и да носят цветя, най-често червени и бели рози и карамфили, и да палят свещи. На мястото остават няколко десетки журналисти и съчувстващи граждани. Много от тях стоят за известно време и разговарят с другите, обсъждайки снощното показно убийство.

Немцов бе застрелян малко преди полунощ на Големия Москворецки мост край стените на Кремъл и Червения площад с няколко изстрела от преминаваща бяла кола. Четири куршума са попаднали в гърба на политика, който се е разхождал със своя позната. Той е починал на място.

Следственият комитет на Русия вече заведе наказателно дело за престъплението по два члена от руския Наказателен кодекс - за убийство и за незаконно носене на оръжие. Представител на Главното следствено управление на Москва заяви, че не се изключва версията убийството да е поръчково.

Немцов, който е бивш губернатор на Нижегородска област, а в момента бе депутат от Ярославската областна дума, ще бъде погребан в Москва, съобщи пред ТАСС бившият му прессекретар и близък приятел Александър Котюсов, който пък се позовал на съпругата на Немцов - Ирина Корольова. В момента семейството и близките му решават на кое точно гробище в руската столица ще бъде погребението. ТАСС припомня още, че 55-годишният Немцов има четири деца.

Междувременно един от организаторите на съгласувания с кметството на Москва опозиционен митинг, планиран за утре, опроверга твърдението на друг опозиционен лидер - Михаил Касянов, че акцията е отменена. Според Сергей Давидис това е било преждевременно изказване на Касянов и решение за отмяна на митинга и замяната му с траурно шествие за убития Немцов все още не е прието от организаторите. Въпросът щял да бъде обсъден от
организационния комитет по-късно днес.

Немцов бе един от организаторите на планирания за утре опозиционен митинг за протест срещу войната в Източна Украйна и срещу ролята на Москва в нея. Сред организаторите обаче явно са настъпили разногласия относно провеждането на акцията след убийството на Немцов, отбелязва Ройтерс.

От московското кметство потвърдиха, че група опозиционери са се обърнали с молба да бъде изменен форматът на съгласуваната акция в неделя. Негов говорител каза, че законните срокове за евентуална промяна вече са изтекли, но ще се обсъди дали искането на опозицията "може да бъде удовлетворено в рамките на някакви други договорки".

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


231
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
3
 
9
 
! Отговори
до Одисей преди 9 години
Ако Путин искаше да го ликвидира, щеше да го е направил преди кризата в Украйна, или след нея, а не точно когато е на мушката. Включи си главния мозък и започни да го използваш. Освен това Немцов е кадър на Елцин, а Путин лично е избран от Елцин за негов наследник. Това знаеш ли го? А знаеш ли защо Путин уважава Елцин?
55
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Точно в най-удобния момент, когато всички са настръхнали срещу Путин, умира негов опозиционер. Аз не виждам какво печели Путин от нагнетяване на напрежение в Русия.
54
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тук нещата вече загрубяха няма недосегаеми полужението е казвам ти дъще сещай се снахо
53
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Немцов работеше срещу своята държава, сучейки от едно посолство и работейки за Украйна, което признава олигарха евреин Вальцман (президент Перушанко) !Той беше предател .Той си отиде по поръчение на една далечна държава, за да бъде демонизирана Русия .И у нас има предатели, каква ще бъде тяхната участ ?
52
1
 
9
 
! Отговори
ХАХАХА преди 9 години
80% доверие е малко - Ким Чен Ун има 99,9998 !
51
3
 
6
 
! Отговори
мразичервенотиквеник преди 9 години
Като не могат отвън да разрушат Русия, ще се опитат отвътре чрез преврат сащ и цру. Дай боже да не се стигне до гражданска война.
50
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Немцов бил заплаха за Путин. Какви ли не простоти могат да се прочетат вече. Путин се ползва с повече от 80% от населението на страната си. Дано и при нас това някога да се случи.
49
3
 
16
 
! Отговори
Анти САЩ преди 9 години
Путин не е толкова *** да убива опозиционен лидер и то в този момент и то по такъв начин. КГБ убива тайно (обикновено с отрова), тихомълком и с добре прикрити следи. И далеч от Москва. Показните убийства са типични за ЦРУ - Кенеди, Мартин Лутър Кинг, 9/11, Немцов.
48
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
s fashagite samo taka i v bg triabva po sashtia nahin shte im podnesem svetia...
47
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
То Путин ще си го премести фара от другата страна на борда, че укрофашистите и тези, които ги подкрепят го хулят. Дано има здрави нерви и да не им се върже на болните мозъци и да дръпне шалтера.
46
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Немцов го убиха, тия дето измислиха партенката с малайзийския самолет над Украйна, уж свален от сепаратистите. По цял ден умуват в ЦРУ как да омаскарят Путин и Русия. Голям трън им е в очите.
45
3
 
6
 
! Отговори
капитан Блъд преди 9 години
Момче - елцинче ... Нека запазим сълзите си за по-достоен гроб!
44
1
 
13
 
! Отговори
Мразя АНГЛО-САКСОНИЯ преди 9 години
Eврейските хранилки дето гушат кинти от Сорос и други ционистки организации - Ст.Гамизов, О.Минчев, И.Инджев, Х.Александров лаят като бесни *** как Путин убил Немцов. Колко е лесно да манипулираш народа. ЦРУ чакалите добре очистиха с приятелски огън агента си в Москва. От тук следва лесното - обвиняваш Путин като диктатор и подготвяш следващата цветна революция в името на Илюминати и Новият Световен Ред.
43
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
KOI UBI NEMZOV?OTGOVORAT E IASEN NA 100%.PORSHENKO.
42
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 40/В Русия царяло микродемокрация. Вдигни си задните части от компа и се разходи да видиш какъв е животът в Русия-стандарт и всичко. Тогава ще се убедиш на какво дередже сме и защо на последната дупка на кавала не само в европейския, но и в африканския свят.
41
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
С това умело убийство ЦРУ нагнетява напрежение и дава "хляб" на русофобите, което е и целта на убийството !
40
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сирия гори,Украйна гори,човешки животи се заличават за секунди!Защо не сте потресени от това евроатлантици?
39
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До сега обикновените европейци може би не знаеха кой е Немцов,но сега ще разберат благодарение на бясната пропаганда.Правокации само и само да провалят минските споразумения.
38
3
 
6
 
! Отговори
Сандо преди 9 години
*** гнусното самоубойство
37
7
 
3
 
! Отговори
? преди 9 години
Възможно е убиецът да е някой *** путинист, чиято чугунена глава е пълна с мантри за война и антимайдан