Проверяват поне пет версии за убийството на Борис Немцов

Руските власти разрешиха траурно шествие в негова памет утре
Обновена: 28 фев 2015 15:49 | 28 фев 2015 13:50, Веселина Йорданова
223
Проверяват поне пет версии за убийството на Борис Немцов
Снимка: Ройтерс

Руското следствие проверява най-малко пет възможни версии за убийството на политика Борис Немцов, съобщи на сайта си Следственият комитет на Руската федерация, цитиран от ТАСС. Сред тях са провокация с цел дестабилизиране на политическата обстановка в страната, търговска дейност, лична неприязън, събитията в Украйна и дори ислямско-екстремистка следа.

Още по темата
Руските власти разрешиха траурно шествие в памет на Борис Немцов утре в Москва, съобщи Франс прес.

Немцов бе застрелян малко преди полунощ на Големия Москворецки мост край стените на Кремъл и Червения площад с няколко изстрела от преминаваща бяла кола. Четири куршума са опаднали в гърба на политика, който се е разхождал със своя позната. Той е починал на място.

Що се касае до мотивите на престъплението, "фигурата на Немцов може да е станала своеобразна сакрална жертва за тези, които не се гнусят от никакви методи за постигане на своите политически цели. Щателно се отработва и версията, свързана с евентуална ислямско-екстремистка следа. Следствието разполага със сведения, че Немцов е получавал заплахи заради позицията си относно разстрела на журналистите в редакцията на списание "Шарли ебдо" в Париж", се казва в съобщението на Следствения комитет.

Проверява се и версията, свързана с украинските събития. "Не е тайна, че сред двете враждуващи страни има много радикални персонажи, които не се подчиняват на никакви власти", отбелязва комитетът.

"Не са изключени, разбира се, и версии, свързани с търговската дейност на Немцов и с някаква лична неприязън към него, както и други битови версии. Всички те ще бъдат щателно проверени", се подчертава в съобщението. Следователите разпитват свидетели и очевидци на произшествието. "Освен спътницата на Немцов, която се е намирала непосредствено край него на Големия Москворецки мост, има и други очевидци на това престъпление, които също дават необходимите показания", съобщават следователите.

Експерти работят и над "детайлизация на телефонните връзки непосредствено до и в момента на престъплението, свързани с мястото на извършването му. Изучават се и записи от видеокамери по целия маршрут на движение на Борис Немцов", цитира ТАСС съобщението на следствието.

Стрелбата вероятно е била извършена с пистолет "Макаров". При огледа на местопроизшествието са иззети шест гилзи 9-милиметров калибър, като се отбелязва, че пълнителят е бил зареден с гилзи от различни производители.

Следствието "няма никакви съмнения", че престъплението е било щателно планирано и изборът на място за убийството не е случаен. "По данни на следствието, Немцов се е насочвал със своята спътница към квартирата си, намираща се недалече от местопроизшествието. Очевидно е, че организаторите и изпълнителите на това престъпление са били осведомени за предполагаемия маршрут", съобщава Следственият комитет.

Добавя се, че в разследването са включени най-добрите сили на комитета и на руското вътрешно министерство. Днес председателят на комитета Александър Бастрикин, който е взел наказателното дело под личен контрол, и вътрешният министър Владимир Колоколцев са провели заседание на щаба, на което са изслушали първите резултати от разследването и са поставили задачи пред следствено-оперативната група.

Целта на снощното убийство на политика Борис Немцов е още повече да бъде изострено положението в Русия и да се нагнети още по-голямо напрежение в обществото, заяви днес бившият президент на СССР Михаил Горбачов по радио "Ехото на Москва", цитирано от ТАСС.

"Не трябва да се спираме на никаква версия, трябва да разберем, че това убийство е извършено специално, за да бъде изострено още повече положението в страната. Затова правоохранителните органи трябва да направят всичко, за да бъде разкрито (престъплението). Ако не го разкрият, ще стане още по-лошо", каза Горбачов.
"Някои сили ще се опитат да използват убийството за собствена изгода. Те мислят как да се отърват от Путин", заяви малко по-рано Горбачов, цитиран от Ройтерс.

Според бившия премиер, а сега един от лидерите на антипутиновата опозиция Михаил Касянов, "това, че опозиционен лидер може да бъде разстрелян край стените на Кремъл, просто не се побира в представите. Може да има само една версия: че Немцов е бил убит, защото е казвал истината".

А според друг виден опозиционер - бившия световен шампион по шахмат Гари Каспаров, "в путиновата атмосфера на омраза и насилие, в чужбина и в Русия, кръвопролитието е необходимо условие да се демонстрира лоялност, че ти си в отбора". "Не е въпросът в това дали Путин е дал заповедта за убийството на Немцов. Проблемът е в диктатурата на Путин, в неговата денонощна пропаганда за (наличието на) врагове на държавата ", отбеляза Каспаров., цитиран от Ройтерс.

Друг опозиционен политик - Иля Яшин, каза, че Немцов периодично е получавал анонимни заплахи по социалните мрежи. "Борис бе обезпокоен. Той живееше в заплахи, но никога не поиска засилена охрана. Казваше, че "ако искат да ме убият, те ще ме убият", посочи Яшин.

Бившият съратник на Немцов от "Съюза на десните сили" Анатолий Чубайс заклейми убийството. "Боря, не зная, кой извърши това, но те са гноен тумор в тялото на Русия. Ако страната не ги унищожи, чака я истинска катастрофа", писа Чубайс в Туитър след гибелта на своя приятел. Тази сутрин Чубайс дойде на мястото на убийството. Той се въздържа от общуване с журналистите, а само положи цветя и си тръгна. /БТА/

Вижте още по темата във видеото на Bulgaria On Air

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


223
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Жужето се уплете като пиле в партенки!Че той ако в центъра на Москва не може да контролира нещата,кво праим?Аре стига с тия партенки ФАЩ,ЦРУ,Бандеровци . Ей това е Центъра на Москва ..не нам..да каже кой е убиеца и поръчителя или да каже ,че не може да управлява центъра на Масква,камо ли Целата Голема Бензиностанция.
70
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Значи идва редът на Местан
69
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Надявам се тези показни убийства на политици да излязат извън пределите на Русия.Дано превърнат това в мода която с ГРЪМ и трясък навлезе във България
68
4
 
3
 
! Отговори
психолог преди 9 години
Всяка държава в която се извършват политически убийства е диктаторска независимо от политическия цвят на нейните ръководители . Хора , които по една или друга причина се радват на такива убийства не са хора а маргинали нямащи нищо общо с човешката раса .
67
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Понеже стана модерно да се разстрелват опозиционери от САЩ са решили да си го върнат като са нарочили Сидер ага
66
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
всичко е ясно, само се чудя Путин ли се е учли от ББ или обратното
65
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Путин преиграва от известно време, и от това страда и ще страда целият руски народ-както винаги е било!Избива комплекси че са велика сила, но без западните те нологии са кръгла нула, бетер нас! В най скоро време ще има тотален крах на икономиката и, ще си говорим пак!
64
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ПУТИН СЕ *** ,ЯКОООООООООООООООО....ХА,ХА,ХААААААААААА...ВЕЧЕ ГО ТРЕСЕ ЯКА "ШПИОНОМАНИЯ" ...КАТО БАТЮШКАТА СТАЛИН!ПРЕДСТОИ ДА ВИДИМЕ ПОРЕДНИЯ "руски Ван дер Любе" от КГБ.....да се признае за шпионин и убиец от ЦРУ!ПИЕСКАТА ЩЕ ВЪРХА....ХА,ХА,ХАААААААААААААА
63
5
 
6
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 9 години
Обичам Русия и братския руски народ, но няма как да подкрепям човек, който е евреин по майка и марионетка на Берл Лазар, т. е. на юдео-масонската върхушка.Другарят Путин не е нито руснак, нито православен християнин, както и Ленин, Троцки, Сталин и останалите........
62
8
 
5
 
! Отговори
до 108 преди 9 години
Ква сграда в Чикаго бе ушанчик..тук става въпрос за Кървавия Московски Джони и неговите изпълнения.
61
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Американците са си купили портовете в Одеса от Прасето и Яйцето. Това с тоя застрелян престъпник е геополитическа пушилка за отвличане на вниманието!
60
2
 
14
 
! Отговори
sss преди 9 години
eдна дума не казахте за сградата на цру в Чикаго която разкриха, че в нея се извършват зверства мъчения и така нататък. Дори самите американци се вдигат срещу правителството днес в Чикаго и в др градове има шествия, които разбира се родните БТВ, БНТ НОВА и др. няма да отразят, защото демократичните грантове от фондация хАмерика за БГ може да не бъдат доставени. Америка е жалка вече с тези цветни революцийки и опити за дестабилизация и пропаганда. #Gitmo2Chicago
59
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 101Къв Пърл Харбър бе уши..не си ходил и до 3 клас.Това е през ВСВ.Така е китайската синтетика те е направила амфетка .
58
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ким Чен Ын призвал армию готовиться к войне с США
57
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен89той не е никак глупав хем немцов го няма хем американците пак са виновни и се опитват да нагнетяват напрежение даже много хитро особенно за хора с промити от пропаганда мозъци
56
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пърл Харбър, история, Куба, Фидел Кастро, Кенеди, Салвадор Алиенде, Аржентина. Борбъта е безсористно жестока, борбата, както казват, е кретенична.
55
2
 
2
 
! Отговори
до 91 преди 9 години
Наци не се отвивай за да не влезе смоко на много длибоко..и да му забелиш кожляка!*** скапан си ти *** гаден.
54
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Путинова русия се развиваше що годе добре до скоро, поне спря упадъка си, но изведнъж я обзеха имперски болни амбиции, печелеше благодарение на запада, но сега им спряха облагите на Белия свят и почна да ги избива на лудост-единствената и сила е оръжието! Но народа и пак ще страда както преди, в русия човешкия живот е нищо, правилата са на силния, но силата е в акъла, интелекта , а не в размера ***....за това матушка русия я чака разпад-природен закон е това-разбрахтели бре болни мозъци,
53
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пак запалиха Райхстага, за да обвинят някого. Гледали сме този филм.
52
1
 
2
 
! Отговори
до 77 преди 9 години
По тая логика Ти и Белата Злата сте с нисък рейтитг е дай да ви почистим заднити дворове..само Джони отива до крайност към нискорейтинговата опозиция..ние сме по хуманни !