Самонаетите лица - отговорни за гръцкия данъчен проблем

Те спадат към тези, които избягват да плащат данъци
4 мар 2015 09:49, Бойчо Попов
15
Самонаетите лица - отговорни за гръцкия данъчен проблем
Снимка: Архив Reuters

Гръцкият финансов министър Янис Варуфакис има амбициозни планове. Той обеща на еврозоната да създаде в страната си "нова култура на данъчна коректност". Това е трудна задача, като не само няколкото супербогаташи са проблемът.

По-специално самостоятелно наетите лица спадат към онези, които избягват да плащат данъци. Това подчертава проучване на Чикагския университет. В същото време то дава представа и за това колко пари гръцкото правителство губи по този начин, пише DPA.

В анкетата си анализаторите са проучили данните на една от най-големите гръцки банки, при това с изключителни резултати. Като цяло се оказва, че средностатистическият самостоятелно нает грък харчи 82% от месечния си доход за погасяване на дълг. На някои се налага да харчат дори повече от 100%.

Как става това? Изглежда очевидно, че много от клиентите на банката всъщност печелят много повече, отколкото твърдят официално. Според проучването доходите на самостоятелно заетите лица в Гърция са средно почти два пъти по-високи от тези в данъчната им декларация.

"Някои банки в Южна Европа направо твърдят, че имат съответни формуляри, с които да напасват доходите, посочени от клиента, към оценката на банката за действителното равнище на доходите", твърдят авторите на изследването. Тези корекции са свързани с професията на клиентите. "Да вземем например адвокати, лекари и финансови консултанти. (...) Във всички тези професионални групи всички самостоятелно заети средно харчат повече от 100% от официалните им месечни доходи за погасяване на потребителски кредити".

В Гърция има твърде много самонаети. Според данни на статистическата агенция Евростат близо една трета от трудоспособното население е самостоятелно заето. Това е два пъти по-високи нива от тези в Европейския съюз.

Изследователите отбелязват в този контекст една законодателна инициатива, която се провали в гръцкия парламент през 2010 г. Тя бе насочена към борбата с укриването на данъците от някои професионални групи - включително лекари, юристи, архитекти, инженери и консултанти. "Открихме, че представляваните от парламентаристите професионални групи съвпадат до голяма степен с тези, които най-силно укриват данъци", казват авторите на проучването. С други думи – депутатите са действали в свой собствен интерес.

Анализираните данни са от 2009 г. Изследователите смятат въз основа на тези числа, че през тази година не са били обложени приходи за 28 млрд. евро – само при самостоятелната заетост. Ако тези суми бяха облагани със ставка от 40 на сто, то приходите от малко повече от 11 млрд. евро биха съответствали на една трета от бюджетния дефицит.

Четете още икономически новини в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Балканите са скапана комунистическа ***. Факт! Гърците дори са изключителни щастливци, че Великобритания и САЩ не позволиха след гражданската им война 1944-1947 г. да дойдат на власт червените кхмери, и само и единствено благодарение на това успяха да крадат евро-фондове в продължение на 30 години. Тъпашкото им мислене обаче явно си остава и гърка, като типично мързеливо балканско *** си го тегли към провал.
11
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
типичното просто комунистическо мислене и изказване! по цял свят, икономиките съществуват заради предприемачи, 'самонаети' търговци и хора, които имат търговски нюх. без тях, остава една никому ненужна администрация. не стига, че скапаната държава не прави нищо за тях, създава им пречки, лицензии, разрешителни, ами и сега те се оказаха виновни заради гръцкия мързел. за съжаление и у нас е така - нека пробват да изкарат само с държавни фирми и администрация тогава.
10
0
 
2
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
У нас държавата направи невъзможното да ликвидира малките и да ги прати на нейна издръжка
9
1
 
5
 
! Отговори
С теб съм Харалампи преди 9 години
Не знам за какви *** става въпрос при положение че има толкова много минуси.Срамота е Народе!!!!Превърнали сте се в Андрешковци.Плюете по малкото нормални и почтенни хора.А на гърците им трябва Тояга и здрава ръка, както и на нас
8
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
След като гръцката държава те облага с данък 26% от първото евро,80% върху данъка като капаро за следващата година,650евро бизнес данък за всяка фирма и по още толкова за всеки клон,2%върху дохода в помощ на безработицата,4800 евро на година за социални и здравни осигуровки,като по този начин ако си изкарал 10хил.евро трябва да доплатиш още 200евро за данъци,значи всичко,което си изкарал го прибира държавата,дребния бизнесмен с какво ще храни децата си, с въздух!?
7
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз съм самоосигуряващ се и плащам повече данък печалба от "гиганта" Лукойл България!
6
1
 
13
 
! Отговори
Андрешко преди 9 години
И аз съм дребен самонает занаятчия, бачкам по 12/6 и гледам да не плащам нищо на държавата. Защото тя не си изпълнява задълженията по Обществения договор! Нейно задължение е да се грижи за вътрешния ред и сигурност. Не се грижи, плащам си СОТ! Да охранява външните граници! Не го прави-войската е от алчни наемници, които мечтаят да отидат на мисия в Афганистан за пари! Върховенство на закона. Забравете! Затова и аз отказвам да плащам и да финансирам това раково образувание на обществото!
5
4
 
10
 
! Отговори
Харалампито преди 9 години
Ха! Имам поставени повече минуси отколкото плюсове! Ей за това няма да се оправи България! Защото честните хора се смятат за ***... И тогава се надявайте на истински политици, справедливо правосъдие, всеотдайни лекари, добри учители и усмихнати чиновници.... Заслужаваме си съдбата...
4
7
 
14
 
! Отговори
Харалампито преди 9 години
Аз съм дребен частник, но съм изцяло на открито. Всичко си плащам към държавата, но не защото така ми харесва, а защото така съм възпитан. Това обаче не ми пречи да виждам как мои колеги и познати са изцяло на тъмно, дори нямат фирми и са много по-добре материално от нас- не само не плащат данъци и осигуровки, но не се и притесняват за проверки от държавните органи... Тази разлика е много демотивираща и сериозно ме кара изцяло да се откажа, защото не мога като другите да крада.
3
1
 
15
 
! Отговори
земеделец преди 9 години
Там ме отвориха на разни данъчни "хитрини". Гръцките земеделски колеги са особено изобретателни, не случайно гръцкият зарзават се продаваше за "стотинки". Е,поне за пред НАП.
2
1
 
17
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 9 години
Южняците са по принцип мошенници. Преливат от хитрини и гяволии. Това Варофакис не може да корегира, по моето скромно мнение, без да богохулствам, дори Господ не може да промени наглостта, лицемерието и нечестността на този народ. Евреин миньор и честен грък до сега не съм срещнал.
1
4
 
12
 
! Отговори
вф преди 9 години
Ха! Варуфакис откри топлата вода!Няма да му мине реформата, гърчулята не са научени да работят и да плащат, като в Европата. Още някой месец и ще им изгърмят обещанията ... обаче номера, че Португалия и незнам си кой е против тях няма да мине...Гърция да се готви да напусне Евро-зоната, лошото е, че имаме гр. банки тук и ще ни повлекат с тях ...