Въоръжаването на Украйна би засилило натиска над Путин

САЩ: Страната иска "нещо, което може да спре руски танк"
4 мар 2015 07:50, Анисия Иванова
200
Въоръжаването на Украйна би засилило натиска над Путин
Командващият американските сухопътни сили в Европа ген. Бен Ходжес. Снимка БТА

Няма очакване, че Украйна би могла да постигне военна победа над Русия, ако бъде снабдена с американски оръжия, но те биха  могли да "добавят мускули" на дипломатическите усилия, заяви в Берлин командващият американските сухопътни сили в Европа ген. Бен Ходжес, цитиран от Асошиейтед прес.

Макар да подчерта, че САЩ продължават да търсят дипломатическо решение на кризата, Ходжес заяви, че подпомагането на Украйна с оръжие би увеличило вътрешния натиск над президента Владимир Путин. 

"Когато майките започнат да виждат синовете си да се връщат мъртви у дома, когато тази цената се вдигне, вътрешната подкрепа започва да се свива", каза той.

Правителството на Обама все още обмисля дали да достави смъртоносни оръжия на Украйна, опасявайки се, че подобна стъпка може да насърчи Русия да ескалира намесата си там.

Ходжес не уточни какви оръжия биха могли да бъдат предложени, но по думите му Украйна иска разузнавателни, зенитни средства и "нещо, което може да спре руски танк". 

"Ако нямате нещо, което да даде мускули на дипломацията, на икономическия аспект /санкциите/, те няма да бъдат ефективни", каза Ходжес.

Според него Русия сега има 29 000 войници в Крим и 12 000 в Източна Украйна. По думите му засега отделни американски планове за обучаване на три украински батальона са отложени, докато се разбере дали прекратяването на огъня, договорено в Минск, ще бъде изпълнено изцяло.

Генералът съобщи, че като част от новите сили за бързо реагиране на НАТО в отговор на руските действия в Украйна, САЩ са решили да върнат в Европа бронирана бригада, раполагаща с 220 танка и бойни машини "Брадли".

Той препоръчва те да бъдат разположени в балтийските страни, Източна Европа и Германия, за да бъдат на разположение за бърза употреба при нужда. Препоръката още не е одобрена. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


200
Още по темата: УкрайнаСАЩвъоръжаване
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ВЪОРЪЖАВАНЕТО НА УКРАЙНА ЩЕ ДОВЕДЕ ДО ТОВА, ЧЕ РУСИЯ ЩЕ СМАЧКА САЩ.
53
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Има ли някай, от тук пишещите, да вярва, че Путин ще се бие срещу два континента: Европа и Америка и ще излезе победител? Няма да има световна война, защото и Путин знае, че няма шансове, за победа.
52
16
 
5
 
! Отговори
комитата преди 9 години
До шокКой започна войната бе червени другарчета,Ами Крим стотици години е бил български,и ние ли да си го искаме.Кой подари на Сърбия Западна България и Македония.Вън в Сибир.
51
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Го4о---ще има да чакаш....даже гочко кратуната ще ти побелее...
50
14
 
5
 
! Отговори
Го4о преди 9 години
Въпроса ще бъде решен, когато Путин бъде унищожен!
49
3
 
25
 
! Отговори
Тия са дебили бе! преди 9 години
Този кравар звучи като :Хайде да угасим огъня като го залеем с керосин!
48
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ОООКогато танка влезе в твоя двор и ти изнасилят я жената ,я децата,тогава ще разбереш колко си ***.Но ние няма да чакаме това.
47
3
 
18
 
! Отговори
шок преди 9 години
Колко цинично ! Вече без да крият , открито насърчават за война. Ако и след такива заявления украинците не схващат че ги употребяват като салфетки много кръв ще се лее .
46
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ДОЛУ НАТО...САЩ са убийци
45
0
 
7
 
! Отговори
до 60 преди 9 години
Вземайте си редовно хапчетата които ви предписах миналата седмица. С уважение: Д-р Чук.
44
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нали знаете :Не ясно кое е по -опасно, руския танк или екипажа му!
43
3
 
19
 
! Отговори
до 57 преди 9 години
Никой не е окупирал Крим. Там населението което е с 99% руско самосъзнание проведе референдум и се отдели от фашистки Киев.
42
3
 
22
 
! Отговори
войната е дрога преди 9 години
За Сащ войната е дрога. Те не понасят мира. През последните няколко години Сащ са участвали, пряко или непряко, във войни на териториите на над 130 страни. Пише американския журналист Стивън Лендмън.
41
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тия искат да берат ядрени гъби ми се струва!
40
4
 
26
 
! Отговори
мир преди 9 години
Аз не виждам как би могло да има световен мир, след като САЩ използват всяка възможност да разпалят война.
39
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мръсниците упорито искат да разпалят нова световна война, лошото е че в нея първи ще изгорим и ние благодарение на късогледите ни продажници ! Европейците не виждат ли какъв ад се готви ,но явно и те са приспани от преяждане с ,,ценности''.
38
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Въоръжаването на Украйна от запада ще доведе до въоръжаване на бунтовниците в Новорусия с модерни оръжия от Русия.
37
11
 
5
 
! Отговори
До ИСТИНАТА - 26: преди 9 години
То пък за руснаците щото не сме само пушечно месо нали?!? Не знам защо някои хора си мислят, че ако България стане 51-ви щат на САЩ или 22-ра република на РФ ЩЕ СЕ ОПРАВИМ И ЕДВА ЛИ НЕ ЩЕ СТАНЕМ НЯКАКВА СУПЕР СИЛА?!? И в двата случая Обама или съответно Путин ще гледат на нас, като на ДАЛЕЧНА КОЛОНИЯ, КОЯТО ТРЯБВА ДА СЕ ЕКСПЛОАТИРА КОЛКОТО СЕ МОЖЕ ПОВЕЧЕ, А БЪЛГАРИТЕ ЩЕ БЪДАТ ПРОСТО ЕВТИНА РАБОТНА РЪКА ЗА КОЛОНИАЛНИТЕ ИМ ЗАВОДИ И ФАБРИКИ!
36
11
 
8
 
! Отговори
Berlin преди 9 години
Въоръжаването на Украйна би било огромна грешка. Трябва не да се задълбочава военният конфликт, а да се търси мирно разрешение на въпроса. За да се стигне до мирно разрешение на въпроса, трябва Путин да падне от власт. А за да падне путин от власт, трябва руският народ да изгладнее, да излезе на улицата и да свали диктатора. За да изгладнее руският народ, трябва Западът да наблегне на икономическите санкции. Но в никакъв случай да не доставя оръжие на Украйна!
35
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До украинец--като те чета...май ти си психясалия тук...