Въоръжаването на Украйна би засилило натиска над Путин

САЩ: Страната иска "нещо, което може да спре руски танк"
4 мар 2015 07:50, Анисия Иванова
200
Въоръжаването на Украйна би засилило натиска над Путин
Командващият американските сухопътни сили в Европа ген. Бен Ходжес. Снимка БТА

Няма очакване, че Украйна би могла да постигне военна победа над Русия, ако бъде снабдена с американски оръжия, но те биха  могли да "добавят мускули" на дипломатическите усилия, заяви в Берлин командващият американските сухопътни сили в Европа ген. Бен Ходжес, цитиран от Асошиейтед прес.

Макар да подчерта, че САЩ продължават да търсят дипломатическо решение на кризата, Ходжес заяви, че подпомагането на Украйна с оръжие би увеличило вътрешния натиск над президента Владимир Путин. 

"Когато майките започнат да виждат синовете си да се връщат мъртви у дома, когато тази цената се вдигне, вътрешната подкрепа започва да се свива", каза той.

Правителството на Обама все още обмисля дали да достави смъртоносни оръжия на Украйна, опасявайки се, че подобна стъпка може да насърчи Русия да ескалира намесата си там.

Ходжес не уточни какви оръжия биха могли да бъдат предложени, но по думите му Украйна иска разузнавателни, зенитни средства и "нещо, което може да спре руски танк". 

"Ако нямате нещо, което да даде мускули на дипломацията, на икономическия аспект /санкциите/, те няма да бъдат ефективни", каза Ходжес.

Според него Русия сега има 29 000 войници в Крим и 12 000 в Източна Украйна. По думите му засега отделни американски планове за обучаване на три украински батальона са отложени, докато се разбере дали прекратяването на огъня, договорено в Минск, ще бъде изпълнено изцяло.

Генералът съобщи, че като част от новите сили за бързо реагиране на НАТО в отговор на руските действия в Украйна, САЩ са решили да върнат в Европа бронирана бригада, раполагаща с 220 танка и бойни машини "Брадли".

Той препоръчва те да бъдат разположени в балтийските страни, Източна Европа и Германия, за да бъдат на разположение за бърза употреба при нужда. Препоръката още не е одобрена. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


200
Още по темата: украйнаСАЩвъоръжаване
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
0
 
9
 
! Отговори
комитата преди 9 години
До ппп2-та св.война не започна ли така.Ти какво искаш-да стигнат до нашите граници ли.
73
2
 
18
 
! Отговори
Циганин преди 9 години
"Когато майките започнат да виждат синовете си да се връщат мъртви у дома, когато тази цената се вдигне, вътрешната подкрепа започва да се свива", каза той.-Тези имат опит в тези работи и от Ирак и от Афганистан и от Виетнам ...но тъй и не спряха да си навират носа навсякъде по света където не играят по -техните каубойски правила .
72
2
 
17
 
! Отговори
до последно преди 9 години
Сащ ще се сражават с Русия до последния украинец!
71
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ониксгладна кокошка просо сънува
70
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Berlin. Kolko blagorodni zamisli ! "Za da padne Putin trjabva ruskijat narod da izgladnee". Znachi PRI PUTIN RUSKIJAT NAROD NE E GLADEN! Znachi, nie, "blagorodnitsite","humanistite", se skusvame RUSNAKUT DA E GLADEN(!), za da svali Putin. E, idiotska logika (osven vampirska) - rusnakut da ne e lud da svalja tozi, kojto go izmukna ot nemotijata, v kojato go hvurli Eltsinovoto PREDATELSKO PRAVITELSTVO, izpolzvalo negovija alkoholizum. No, IVAN DOSTATUCHNO E GLADUVAL, za da go dopusne PAK !
69
14
 
2
 
! Отговори
онз преди 9 години
не е страшен руския танк, а пияния му екипаж. москалите на луканка!
68
1
 
9
 
! Отговори
оникс преди 9 години
хубави планове и илюзии си правят но какви ли ще бъдат ответните мерки вероятно свръх въоръжаване на северна корея на ракетата оникс никакъв самолето носач неможе да оцелее а на ракетата С500 никакъв летателен апарат та другаря ким става планетарен ЛЪВ
67
7
 
3
 
! Отговори
комитата преди 9 години
До до 77Като се смесят червена и жълта боя-крайния цвят е кафяв.Защото фашизма е почти достоен ученик на комунизма.
66
5
 
3
 
! Отговори
комитата преди 9 години
До Анонименами върви в Сибир ,там ще минеш и без референдум.
65
11
 
7
 
! Отговори
до 77 преди 9 години
*** не е сам. Северна Корея е готова за ядрена война. Между другото Путин няма да се бие , той само ще пуска ядрени ракети към избраните седерастки държави. В тов число е и България.
64
0
 
4
 
! Отговори
до комита преди 9 години
Не съм червен. А ти прочети още веднъж статията.
63
12
 
5
 
! Отговори
до ИСТИНАТА преди 9 години
А истината за рублата? Моля?????.... в ченч бюрата не я вземат вече!
62
4
 
5
 
! Отговори
комитата преди 9 години
До АнонименВ Украйна живеят стотици хиляди българи завлечени там,от рашаните.И те ли са фашисти,продажник.
61
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вън НАТО от Родината ни....искаме референдум
60
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен - A после с какво ще спрат руските ракети?Има с какво, недей се кахъри за чужди работи. Всяко неще с времето си.
59
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Разбира се, че управниците на Русия имат интерес да се води война. Така се цели сплотяване на собственото население и ликвидиране възможностите на това население да мисли и действа за вътрешни промени в своя полза.
58
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До комитатаНе вървиш!
57
0
 
7
 
! Отговори
до 73 гочо преди 9 години
Да не сте пили ракия за закуска?.
56
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Въоръжаването на Украйна може да доведе до Трета световна война. Историята познава възникване на войни при далеч по- маловажни поводи. А такава война би унищожила не само страни а и цели континенти. Защо не се влагат пари в икономика, инфраструктура, наука, а във въоръжаване?
55
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Страната иска "нещо, което може да спре руски танк""A после с какво ще спрат руските ракети? Или то за това не са помислили ;)