ФБР ще помага при разследване на самолетната катастрофа

Меркел: Ролята на втория пилот добавя нови измерения в трагедията
Обновена: 26 мар 2015 19:46 | 26 мар 2015 19:21, Анисия Иванова
118
ФБР ще помага при разследване на самолетната катастрофа
Мястото на катастрофата. Снимка: БТА

Френските власти са се обърнали към американското ФБР за помощ в разследването на катастрофата на германския пътнически самолет А320 във Френските Алпи, съобщи телевизионният канал Си Ен Ен, цитиран от ТАСС.

Според ДПА следователите от ФБР сами са предложили помощта си на своите европейски колеги, за да се сглоби пъзелът на обвитата в догадки катастрофа, след като от прослушването на записите от черната кутия се наложи версията, че вторият пилот - 28-годишният Андреас Лубиц, съзнателно е разбил самолета. Днес следователи обискираха апартамента му в Дюселдорф.

Представителят на германската прокуратура Кристоф Кумпа каза, цитиран от Ройтерс, че полицията претърсва адреси в Дюселдорф, както и на други места, за документи и доказателства. По думите на прокурор Кумпа обиските не са приключили и ще е необходимо време, за да се направи оценка на резултатите от тях. Той обаче не даде повече подробности. "Ние сме готови да изпълним всяко искане за информация или помощ от страна на хората, които се занимават с разследването, защото сме партньорски страни, чиито граждани са потърпевши от тази трагедия", каза говорител на ФБР, цитиран от ДПА.

Репортери на Ройтерс пред семейния дом на Лубиц казаха, че са видели полицаи да влизат и излизат, носейки кашони.

Още по темата

Пълният списък на пътниците от полет 4Ю9525 все още не е  огласен, а според разследващите може да отнеме месеци, докато бъдат установени жертвите по ДНК-уликите, посочва също ДПА. Агенцията представя списък с броя на пасажерите по националностите им въз основа на огласената информация от компанията "Джърмануингс" и представители на германското правителство. Общият брой на пътниците и екипажа на борда е 150 души, но според списъка на ДПА те са 153, вероятно поради това, че някои от хората са имали двойно гражданство: 75 германци, 50 испанци, трима американски граждани, трима британци, трима казахстанци, трима аржентинци, двама австралийци, двама колумбийци, двама мексиканци, двама иранци, двама венецуелци, двама японци, един холандец, един датчанин, един белгиец, един израелец.

Изявленията на прокурорите, че вторият пилот умишлено е разбил самолета Еърбъс на авиокомпанията Джърмануингс добавя ново и напълно неразбираемо измерение към катастрофата, заяви германският канцлер Ангела Меркел, цитирана от ДПА.

"Тази новина ме потресе много дълбоко. Тя надминава всичко, което мога да си представя. Това е нов товар за семействата в тези дни, изпълнени със страдание. Не знаем всички причини", продължи Меркел и обеща, че Германия ще направи всичко  възможно, за да помогне на следствието.

Норвежката нискотарифна авиокомпания Норуиджън еър шатъл (Norwegian Air Shuttle) ще въведе постоянно присъствие на двама души в пилотската кабина на самолетите, заяви неин висш представител днес.

Това съобщение бе направено, след като френските власти информираха, че вторият пилот на самолета А320 на Джърмануингс (Germanwings), който се разби във вторник във френските Алпи, отнемайки живота на 150 души, умишлено е предизвикал инцидента, след като е попречил на пилота да се върне в кабината на самолета.

"Когато единият от хората в пилотската кабина излезе, ще трябва вътре винаги да остават двама души", заяви ръководителят на полетите на Норуиджън Томас Хестхамер, цитиран от АФП.

"Обсъждаме този въпрос от дълго време, но този епизод ускори нещата", допълни Хестхамер. Според него тази нова мярка ще влезе в сила в петък, след като получи зелена светлина от норвежката администрация на гражданската авиация, която реагира положително на предложението.

В момента европейският регламент не налага в пилотската кабина на самолетите непрекъснато да има двама души, когато се  налага първият или вторият пилот да излезе от нея, за да отиде до тоалетната, например.

Единствено Европейската агенция за авиационна безопасност (AESA) има правомощията да наложи тази практика като правило на Стария континент, отбеляза АФП. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен #24Nali, kato vuv Francia, otivat da ubivat hora ... y purvoto koeto mu minava prez uma na terrorista e da si sloji lichnata karta v japkata na otkradnatata kolata
15
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
БЪЛГАРИЯ НАД ВСИЧКО !!!
14
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А значи ФБР ще донесе чувала с паспортите.
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Течен лазерhaha. Napravo ia napishi ti, sus sigurnost shte ia interpretirash mnogo po-dobre
12
4
 
1
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 9 години
До ЖенаНе само жена... - но и ***...
11
2
 
1
 
! Отговори
до 10 преди 9 години
Защо трябва да вярваме на чудовища като тебе? Ти си излишен.
10
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Може ли да попитам Плевнелиев дали Путин е заподозрян?И дали Иво Инджев зад инцидента съзира дългата ръка на Кремъл?
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АТАКИСТSankcii za Rusia !!! .... shokolad za Poroshenko
8
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До до автора nomer 4След каъо на немски е фрау Кanzlerin и на български трябва да бъде Канцлерка.Елементарна интелигентност и добър тон е да се спазва.Английският няма такава възможност.
7
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
V edna druga statia prochetoh edin komentar na ruski, za edna druga versia za sluchiloto se y sega cheta taia statia y pochvam naistina da se sumniavam. Kakva rabota ima FBR vuv Francia ? Iskat da kajat che inteligenciata na Francia, Germania y Ispania ne struva nishto ili kakvo?
6
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Опитаха със Шарли но номера не им мина,сега свалиха самолет със 150 човека за да вкарат Европа във траур,и забележете ,ОТНОВО БЯХА ЖЕРТВАНИ ДЕЦА,ЦЯЛ КЛАС ДЕЦА.ТОВА Е САТАНИСКО ЖЕРТВОПРИНОШЕНИЕ .ТАКА ВКАРВАТ И БЪЛГАРИЯ В ТРАУР ВСЕКИ МЕСЕЦ
5
14
 
4
 
! Отговори
valentin преди 9 години
Главния виновник за трагедията е пилота а не помощник пилота .При положение че е имало начин вратата да се отвори с код от вън а той е чукал 8 мин. по вратата.Значи че той преди да излезе е убил помощника си , и след това е излязъл на вън като предварително е задал снижаване на полета до фаталния край.
4
1
 
8
 
! Отговори
хйй преди 9 години
Норуиджън еър шатъл (Norwegian Air Shuttle) - наистина оценявам опита да се пише на български, но нищо не се разбира. По-добре звучи: Норвежки въздушен транспорт или ... и който иска(и може) да чете английския превод
3
1
 
1
 
! Отговори
РБ преди 9 години
Абе ако вземем да мислим....
2
5
 
5
 
! Отговори
Феберушков преди 9 години
До ФБР 1И един мармот е свършил мръсната работа по свалянето на самолета/излишно е да се казва,че мармота е вербуван от ЦРУ,но е бил двоен агент и е дал инфото на рашките !
1
4
 
15
 
! Отговори
Жена преди 9 години
Тия що не си гледат работата, нали заради тях пламна света.