Коалиция нанесе нови удари по цели в Йемен

Иран осъди операцията и я определи като агресия
Обновена: 26 мар 2015 22:58 | 26 мар 2015 22:40, Анисия Иванова
45
Коалиция нанесе нови удари по цели в Йемен
Снимка: БТА

Ръководената от Саудитска Арабия международна коалиция нанесе нови удари тази вечер по цели в Йемен, предаде Франс прес, като се позова на официални източници и на очевидци. Ударите са били насочени по военната база Ал Тарик, близо до град Таиз, третия по големина в страната, разположен на пътя между столицата Сана и пристанищния град Аден.

Ударите са били насочени и срещу оръжейни депа в района на Малахиз, в провинция Саадах, бастион на хусите близо до границата на Йемен със Саудитска Арабия. При ударите е било поразено и летището в град Саадах.

Силни експлозии отекнаха в столицата на Йемен Сана, предаде Франс прес. В отговор на експлозиите се е чула стрелба на противовъздушната отбрана, разказва кореспондент на агенцията. Според очевидци коалицията, ръководена от Рияд, е нанесла  удари по военната база Ал Истикбал, разположена на западния вход на йеменската столица.

Ударите на оглавяваната от Рияд коалиция в Йемен са успех и ще продължат, докато бъдат постигнати целите, предадоха световните агенции, като цитираха саудитския военен говорител бригаден генерал Ахмед Асири.

По време на пресконференция в Рияд Асири посочи, че коалицията, която обединява 10 страни, няма планове да предприема незабавна сухопътна офанзива в Йемен в допълнение на въздушните удари, които имат за цел да възпрат напредването на бунтовниците хуси.

Той обаче отбеляза, че войските на Саудитска Арабия, както и тези на приятелските страни се намират в повишена бойна готовност и ще отблъснат каквато и да е агресия.

Военният говорител подчерта, че няма да се допусне никой да оказва каквато и да е подкрепа на бунтовниците хуси.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Турция е готова да окаже логистична подкрепа на водените от Саудитска Арабия сили, извършващи военна операция против шиитските бунтовници в Йемен, предаде агенция Ройтерс. Ердоган добави, че не може да се толерира опитът на Иран да доминира Близкия изток, допълва Ройтерс. "Наистина е невъзможно да се толерира това. Иран трябва да разбере", заяви на пресконференция турският лидер и добави, че Техеран трябва да изтегли силите, които има в Йемен, както и в Сирия и в Ирак и да уважава териториалната цялост на тези държави.

По-рано днес Турция заяви, че подкрепя оглавяваната от Рияд военна операция срещу бунтовниците хуси в Йемен и призова милициите и техните чужди поддръжници да се откажат от действията, които застрашават мира и стабилността в района.

Президентът на Иран Хасан Рохани осъди военната агресия срещу Йемен, предаде Франс прес. Рохани е осъдил всякаква военна намеса във вътрешните дела на независимите страни и е призовал страните от региона да избягват всякакви действия, които да задълбочат кризата, посочва иранското президенство.

Чуждите военни намеси са много опасни и задълбочават кризата, е подчертал Рохани. Той е добавил, че решението на йеменския проблем не е военно.

Тези мнения Рохани е изразил по време на телефонни разговори с президентите на Великобритания, Русия и Франция, за които беше съобщено по-рано днес.

Същевременно лидерът на йеменските милиции хуси Абдел Малик ал Хуси разкритикува военната интервенция и я определи като неоправдана, предаде Франс перс.

Това е престъпна агресия. Тя е напълно неоправдана. Йеменците няма да стоят, без да реагират, е казал той по време на телевизионно обръщение. В него лидерът на хусите е нарекъл Саудитска Арабия "дяволски съсед." (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още по темата: Йеменудари
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
3
 
4
 
! Отговори
агата до 40 преди 9 години
Северен Кипър не е в състава на Република Турция за каква териториална цялост говориш.Ако не беше Турция до сега Иран да беше паднал тя беше против санкциите и военен удар срещу нея.САЩ и Израел чакаха турската подкрепа за да действат,но сега нещата може да се обърнат зависи всичко от самия Иран!!!
30
0
 
10
 
! Отговори
rm преди 9 години
Аз макло, като *** бугарин, не мога сега да разбера тея не са ли добрите, дека са бунтуват. Щото в Сирия като се бунтуваха, така рекоха и оръжие им дадоха и ги обучаваха. После друго стана. Сега, тия са бунтуват, ама са лошите. Нещо са забръках.
29
3
 
11
 
! Отговори
Кипър преди 9 години
Когато Ердоган започне да уважава териториалната цялост на Кипър, тогава Иран ще започне да уважава териториалната цялост на Сирия, Йемен и Ирак!
28
0
 
5
 
! Отговори
Иво преди 9 години
Абе тези няма да се разберат, както и в Ирак- ще се бият много време.Както се млатят католици и протестанти - същите ***...А за обрязването - обрязват се и шиити и сунити. Както и евреите, и някои африкански племена.
27
5
 
2
 
! Отговори
онбашията преди 9 години
за кво толкова спорят шиити и сунити? знам че сунитите се режат а шиитите не, за тва ли само се бият?
26
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ama demokratichno li gi bombandirat? imam predvid pomagat....
25
1
 
23
 
! Отговори
... преди 9 години
Ционоуахабизма и новата агресия за ционоуахабисти интереси.Един журналист К.Барет пита"защо С.Арабия и т.нар.Израел не се слеят в една държава-ЦионоУахабистката империя Саудитска Израелия.edition.presstv.ir/detail.fa/331160.html.В света вече падна всякакво международно право,всеки ден нарушаване на суверенитета на държави от позиция на силата,докато пламне целия свят и от пепелищата му се издигне антихриста (за кратко,преди Исус да го хвърли със слугите му в езерото от огън)над което е оцеляло от човечеството.
24
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
shiitite ot iran sa teroristi,koito pomagat na husite v yemen.
23
3
 
34
 
! Отговори
ме преди 9 години
Ей това е, всеки има право да бомбардира всеки, щом режимът спре да му изнася. И ако в "международната коалицая" участват САЩ или техни съюзници, всичко е ок. Ако не участват, значи са терористи. Ако пък о, ужас, участват Русия или Иран, това вече си е направо агресия водеща към война. АПълни ***.
22
5
 
10
 
! Отговори
агата преди 9 години
Тука става въпрос кой да доминира в този географски район и 100% съм обеден че Иран разполага с атомна бомба именно Израел за това се притеснява и приканва на-вече САЩ за действие.Ако се изслушам от разговора на турския президент Ердоган подразбирам че иска да даде на Иран ясно послание,че няма да доминираш ти и ако се намесиш ще получиш урок.Също така нашия приател САЩ много от близо следи нещата и при най-малката грешка от Иран ще се върнат нещата преходно положение за ядрената програма!!!
21
1
 
6
 
! Отговори
агата преди 9 години
до бг Момче имаш психични проблеми от доста време те наблюдавам някак си мислиш радикално и нищо чудно скоро да ти се отрази всичко това.Тези който ти слагат плюсове и те не са цвете за мирисане!За да коментираш такива събития трябва да мислиш по обективно и да виждаш нещата от добрата страна.Много на лошо отиват нещата една религия един народ и две противоположни клона от това няма да излезе победител а ще разпали допълнителни искри в него район.
20
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Трябва да сме единни,защото страни като Сърбия,Иран,Афганистан,Либия,Виетнам,Сирия,Панама,Йемен,Сомалия изобщо не се съобразяват с ООН и постоянно нахлуват с войските си в САЩ и Европа.Последния път през 2003 когато Садам обяви,че на територията на САЩ има заводи за химическо и бактериално оръжие,така извъртя нещата в ООН,че гласуваха резолюция за да нахлуе и окупира САЩ.
19
19
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
NATO отдавна иззе функциите на ООН,ОССЕ,СТО и т.н.Арабското NATO(лига) в момента също се включва в Йемен :)Което всъщност не е лошо,леко по-леко глобализма надделява над националните ценности,култура и независимост.Скоро всички ще бъдем граждани на света,единствената разлика ще бъде в доходите ни,но това е естественото състояние на глобалната либерална икономика. Най-хубавото е,че България като част от цивилизования свят взе външен заем от 10 млрд. евро и вече живеем по-добре.
18
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
СА напада Еемен защото е блзо до най-важната инфрастуктура за тръбата за нефта.. По съшата логика Русия трябваше да е нападнала фашистите в Киев..
17
1
 
46
 
! Отговори
Спас преди 9 години
Няма разрешение на ООН за интервенция!!! Това си Е АГРЕСИЯ и представянето и като международна коалиция, не променя нещата!!! АГРЕСИЯ, подкрепяна от САЩ, които искат от Русия да не се намесва в Украйна!!!! ДВОЙНИ СТАНДАРТИ!!!!!!!
16
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе, някой може ли да се сети в точно в кой момент "коалицията", срещу ИД в Сирия се озова при "хуси" в Йемен? Питам, щото ИД продължава да владее части от Сирия...
15
7
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Шиитите са най-големите съюзници на православня свят.Обичам Иран защото те ще убият Турция и сунитската ***..
14
0
 
36
 
! Отговори
Йово преди 9 години
''Рохани е изразил по време на телефонни разговори с президентите на Великобритания, '' Опа от кога Великобритания има президент?
13
2
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Значи когато САЩ или техен съюзник извършва агресия към други държави, всичко е нормално и в реда на нещата, но когато Русия изказва МОРАЛНА подрепа към някой, тогава това е надопустимо и били подкрепяли терористи?!?! Защо Саудитска Арабия не бомбандира джихадистите, които вилнеят в Сирия и Ирак? Може би защото са сунити и имат изгода от това??? А за Турция вече и на малките деца е ясно, че всеячески подкрепят джихадистите от ИД.
12
0
 
51
 
! Отговори
Капитан Ясен преди 9 години
Как така бързо се събра активна коалиция за Йемен, но не и за ИД?!