Руските власти спряха кримска татарска телевизия

Били против анексирането, обвинили ги в екстремизъм
28 мар 2015 08:55,
380
Руските власти спряха кримска татарска телевизия
Снимка: Reuters, архив

Кримската татарска телевизия АТР обяви днес, че спира работа след месеци на натиск от страна на руските власти, предаде Франс прес. АТР представлява преди всичко мюсюлманското татарско малцинство, което се противопостави на анексирането на острова от Русия, отбелязва агенцията.

През септември телевизия АТР беше обвинена в екстремизъм. Местното министерство на вътрешните работи заяви, че има данни, че тя "подхранва нарочно сред кримските татари чувство на недоверие към властите".

Веригата АТР спира излъчването на 1 април. "Изпратихме искане за акредитация четири пъти, но всеки път беше отхвърляна" от руският орган за наблюдение на медиите, заяви пред АФП генералната директорка Елзара Ислямова.

АТР има три филиала, две радиостанции и телевизия за деца. Те рискуват да бъдат обвинени в незаконна дейност, ако продължат да работят без разрешение. Ислямова уточни, че рискът включва не само глоба от половин милион рубли (8000 евро), но и конфискация на материалите на медиите.

Независимия канал беше основан през 2005 година и се опасява да не бъде затворен от анексирането на Крим от Русия през март 2014 година. В края на януари около петдесет въоръжени полицаи извършиха обиск в медията, за да конфискуват запис на протестите против присъединяването към Русия на 26 февруари 2014 г. в Симферопол, при които се стигна до сблъсъци. Малко след протеста руските специални части поеха контрола над полуострова.

Москва анексира Крим след референдум, на който 97 на сто от гласувалите според Кремъл са се обявили за присъединяване към Русия. Повечето от 300-те хиляди кримски татари, представляващи около 12 на сто от населението на полуострова, бойкотираха гласуването.
 
(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


380
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Македония е създадена по нареждане на Русия.Значи Русия ви отцепва жива плът, земя и хора, а вие се радвате, когато Русия заграбва чужди земи???????????????
30
7
 
14
 
! Отговори
_|_ преди 9 години
300 хиляди татари, повечето много бедни.. Обаче имат телевизия!? Кой добър човек плаща да им промиват мозъците?
29
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ей това е руснака! Заграбва чужди земи, с чужди народи и после им забранява да говорят на езика си. И после фашистите се радват колко голяма била станала Русия!И на българите в Русия в миналото им е било забранено да се наричат българи. От 6 милиона българи в Русия, днес има само няколко десетки хиляди. Насилствено претопяване. А българина продължава да стои на колене пред руснака и да му целува краката!
28
6
 
3
 
! Отговори
аз преди 9 години
До Анонимен 37 Телевизията на продажника приканва към бунтове, открито пропагандира чужди интереси и призовава към война . Между другото, как би коментирал *** като теб статията на продажника от вестник "Демокрация" ?
27
5
 
17
 
! Отговори
ИСТИНАТА Е друга преди 9 години
Въпросната телевизия е призовавала младите татари към джихад в Сирия---Защо не пишете истината???? Даже е рекламрала маршрутите и хотелите в Турция,откъдето могат да заминат за Сирия......Пак исползвате метода на дезинформацията. Даже немското електронното издание на "Шпигел" е било тревога за разпостраняване на джихадиска пропаганда от въпросната телевизия.Та това са фактите господа "свободни" журналисти.....................
26
6
 
5
 
! Отговори
trol преди 9 години
До за 28Лъжа , долна и гнусна , каквито сте и вие продажниците и безродниците, работещи за проруските интереси .
25
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен"По тази логика САЩ и Канада са на индианците, Австралия е на аборигените, Гибралтар е на испанците."А Испания е на арабите по твоята логика.
24
6
 
6
 
! Отговори
аз преди 9 години
До такаПо твоята логика трябва незабавно да се спре излъчването и на телевизията на руския агент Болен Сидеров , така ли ?
23
8
 
9
 
! Отговори
джуджето фашист преди 9 години
Демокрацията на джуджето е това ! Най-великата форма на демокрация в света, култ към джуждето престъпник и фашист ! Хвала !
22
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Кримските татари са за Русия, а отделни платени отвън агенти естествено са спрени."Невъзможно. Ти ще бъдеш ли ЗА този, който е изгорил жив баща ти, изнасилил е ***, взел ти е нивата, къщата и те е пратил на заточение в Сибир?
21
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе, защо референдума го направи Русия, а не Украйна? :))))
20
1
 
13
 
! Отговори
Елемаг преди 9 години
Аууу, няма новини на майчин език.Ще вземем да заплачем.Я руския орган за наблюдение на медиите да дойде и насам, да оправи новините на турски.После може спокойно да продължи с реалитита.Като почне от готварските простотии, та до капките вода!!!Не вярвам на нормалния човек в България, да му липсва нещо от гореизброеното!!
19
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Няма кой да се цуни-гуни с кримското ДПС. Колко недемократично!"Само дето Крим си е на кримските татари, а не на руснаците.
18
3
 
5
 
! Отговори
до 15 преди 9 години
"а примерно във Франция,Великобритания,САЩ изобщо няма независими телевизии на арабските и африканските,пакистанските,индийските,мексиканските и афроамериканските малцинства съответно в тези страни?"Ти май не си ходил във Франция и Великобритания...................Кажи ми кои са имената на местните независими арабски,пакистански,индийски телевизии във Франция и Великобритания,моля,че не мога да се сетя,а и всички да разберем и да знаем?
17
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нали Русия казваше, че с 95% са спечелили референдума за анексиране на Крим? Това означава, че всички кримски татари би трябвало да са гласували ЗА. Обаче по едно време се появи и лидера на кримските татари и каза, че това не е вярно. Все едно нормални българи да гласуват за присъединяване на България към Турция!!! Това никога няма да го направят!!!Сега пък им спират телевизията и радиото. Нещата все повече избледняват и все повече започват да си личат престъпленията на Русия.
16
4
 
14
 
! Отговори
Златен лъв преди 9 години
Няма кой да се цуни-гуни с кримското ДПС. Колко недемократично!
15
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ДА ЖИВЕЕ РУСИЯ !Не, няма да се изненадам, че говориш простотии. Ти винаги си говориш простотии, защо да се изненадвам.
14
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
никоя световна сила няма да позволи на нейна територия да се провеждат активни мероприятия на чужди разузнавания, в т.ч. промиване на мозъци с тенденциозни телевизии и радио, проповеди и вербовки на чужди агенти и подривна дейност на НПО финансирани от враждебни сили. Крим е руска територия и като такава ще спазва руските закони. който не му харесва, да дойде да види какъв *** стана тук, благодарение на *** и еврогейовете и хамериканците! пък джуджетата са русофобите всъщност !!!
13
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен"а примерно във Франция,Великобритания,САЩ изобщо няма независими телевизии на арабските и африканските,пакистанските,индийските,мексиканските и афроамериканските малцинства съответно в тези страни?"Ти май не си ходил във Франция и Великобритания.
12
18
 
22
 
! Отговори
ДА ЖИВЕЕ РУСИЯ ! преди 9 години
Дали някой ще се изненада, ако кажа, че Западът плаща на кримските татари да рушат мира в Крим ?