Без цигарен дим и в австрийските кафенета от 2018 г.

Собствениците ще получат еднократно обезщетение заради забраната
10 апр 2015 16:15,
13
Без цигарен дим и в австрийските кафенета от 2018 г.
Снимка: Архив Reuters

След дълги години ожесточени дебати, Австрия ще забрани пушенето в кафенета и ресторанти през 2018 година, присъединявайки се към останалите европейски страни, предадоха Франс прес и Ройтерс.

Според сегашния закон от 2009 година пушенето е забранено на обществени места, но има множество изключения, най-вече в ресторантьорството. Текстът предвиждаше създаването на зони за непушачи в заведенията за обществено хранене.

Собствениците на кафенета, където забраната за тютюнопушене ще влезе в сила през юли 2016 година, ще получат специални еднократни обезщетения, които да покрият поне частично загубите им, съобщи Търговската камара, която е загрижена за бизнеса, вложил средства в разделянето на пушачите от непушачите.

Бъдещата забрана ще се отнася и за електронните цигари. Ще има изключение за хотелите, където може да има зала за пушачи, където обаче няма да се сервират храни и напитки.

Малката алпийска република остава една от западноевропейските страни, където цените на цигарите са най-ниски. Една трета от населението на страната са пушачи, според европейско проучване от 2012 година. В ЕС този дял е средно 28 на сто.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А в Германия? Или за там не си чувал господин тарикат непушач? Като забранихте тук някой пък ви спазва *** забрани. 100 пъти по-добре беше да задължат заведенията да осигурят определено ниво на незадимяване. Било чрез добра аспирация или както намерят за добре. Просто да не се допуска да е запушено. Ама това е ако искаш да свършиш работа, а не ако искаш рекет за затваряне на очи!
8
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Забраната е с цел пазене здравето на хората. Вие обръщате всичко в пари. Пари, пари пари хората си дават здравето за да вадят пари а после дават всичките си пари .... за здраве ама понякога не стигат.
7
9
 
6
 
! Отговори
BRAVO преди 9 години
Сега пушачите в България няма да може да се оправдават с Австрия. Вече 100% в ЕС ще е забранено тровенето с дим в затворени помещения.
6
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
SOBSTVENIZITE SA OBESHTETENI ZARADI ZABRANATA.V BALGARIA SOBSTVENOSTTA SE OTNEMA BEZ OBEZSHTETENIE.
5
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Без цигарен дим и в австрийските кафенета от........... 2018 г.Собствениците ще ...................получат еднократно обезщетение заради забраната"Така се прави в РАЗВИТИТЕ СТРАНИ!Достатъчен период за преход и ОБЕЗЩЕТЕНИЕ.А в Тикволандия законите се приемат с дата ВЧЕРА и те САНКЦИОНИРАТ днес.*** народ = прости управници.АДА е на земята и един от казаните е в ***.
4
1
 
20
 
! Отговори
ниагара преди 9 години
Соросоидният бабушкер Гаврилова, незабавно да излети за Австрия и да сътрудничи активно за разобличаване на гнусните австрийски пушачи! И по възможност, хич да не се връща!
3
0
 
8
 
! Отговори
Митко преди 9 години
Колко "ниски" са цените на цигарите в Австрия? Всъщност, не знам сега колко са, но знам,че още през 1994 година, една кутия наближаваше 5 лева по наши цени. Тук БТ-то струваше под 2 лева кутията.
2
2
 
13
 
! Отговори
666 преди 9 години
aбе трябва да легализираме марихуаната, както е в Холандия и тогава по заведенията освен че ще се напълни с весели хора, то бизнеса яко ще потръгне !!! 100% ще има огромен + за икономиката и негативи за криминалните среди който в момента разпространяват марихуана.
1
8
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ха-ха, от 2018-я камилата, я камиларя. А ние от 2012 и то без обезщетение на собствениците, някои от които дадоха десетки хиляди за климатизация преди това.Понеже са по-прости от нас да си съсипват бизнеса и туризма.