"Нюзуик": Българска "Желязна завеса" пред бежанците

Списанието акцентира върху градежа на мрежата по границата ни
19 апр 2015 18:21,
258
"Нюзуик": Българска "Желязна завеса" пред бежанците
Снимка: архив, Булфото

"Мигранти се сблъскват с жестоко отношение, а България отново издига "Желязна завеса", пише американското списание "Нюзуик" по повод случая с двама иракски бежанци, за които се твърди, че са починали от измръзване и раните си от турската страна на границата с България, след като били бити от български  граничари.

Припомня се и призивът на Върховния комисариат на ООН за бежанците към българските власти да разследват случая.

"Нюзуик" цитира Борис Чеширков, говорител на българското представителство на Върховния комисариат на бежанците към ООН, който казва, че все още не са ясни обстоятелствата, при които за починали двамата иракчани, и посочва, че издигането на огради по границата не решава проблема с миграцията.

"Миграционните потоци изискват управленски решения. Обезпокоени сме от това, че използването на сила може да изложи хора на риск, като принуди бежанци да поемат опасен път през планините", казва той.

"Нюзуик" пише, че отказвайки на бежанците достъп до страната, България нарушава задълженията си да гарантира правото да се иска убежище. Списанието отбелязва, че вместо това България, която се стреми да се присъедини към Шенгенската зона, планира нови ограничения, имайки пред изграждането на стена по границата си с Турция.

Посочва се, че българските власти отхвърлят твърденията за насилие към търсещи убежище и цитират говорителя на Министерството на външните работи Бетина Жотева, която казва, че страната ни е подложена на голям натиск заради наплива на бежанци и нелегални имигранти, че през март е обявен нов план за интегриране на бежанците, но има нужда от по-голяма финансова подкрепа от страна на ЕС.

България има сериозен ангажимент да защитава външните граници на ЕС и няма намерение да не изпълнява тези си задължения, цитира "Нюзуик" думите на Жотева.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


258
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
21
 
! Отговори
Кукувица преди 9 години
Вижте какво пише горе!ИД показа видео с екзекуция на близо 30 мъжеТова може ли да е религия? Това са хора по-лоши от сатанисти. С такива не се говори изобщо. Няма за какво.
23
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Sega da ne stane taka che da butat ogradata..nakoi da e pital naroda za Chengen...nie ne iskame Balgaria da stava razgraden dvor za smetka na EC.Balgaria van ot EC i NATO
22
0
 
23
 
! Отговори
ha ha преди 9 години
Значи, за да ни приемат в Шенген, трябва да си бутнем оградата. То по добре да не влизаме в този Шенген, а да си направим оградатра още по висока, и Меркел да не мрънка, че тези като влезнат тука се засилват към тях, а и като външна граница на Евро съюза сме длъжни да ги спрем, нали това е едно от задълженията ни.
21
0
 
10
 
! Отговори
ba4e kiko преди 9 години
СНИМКАТА МИ ПРИЛИЧА ВСЕ ЕДНО ГЛЕДАМ МЕКСИКАНСКИ КАРТЕЛ НА ГРАНИЦАТА С ХАМЕРИКА
20
5
 
3
 
! Отговори
Василев преди 9 години
От свръх секретният отдел на ЦРУ сме длъжни да заявим, че вече българската държава е осъдена в Страсбург от бежанци!Ще се натъкнете на Пегида , а тя хич не е миролюбива!Ще се натъкнете на БиБиСи, а тя истината не пести!Ще се натъкнете на Европейската Комисия, а тя е с ЕВРопЕЙСКА МИСИЯ!Агент Джеф Мардгон!ЦРУ!!!
19
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Двуличието на американците няма граници! Те полагат огромни усилия и средства да спрат мексиканците, а сега се заяждат с нас! А и не казват защо България е длъжна да дава подслон и издържа имигрантите ,въпреки ,че сме най-бедната страна в Европа!
18
0
 
31
 
! Отговори
Легендата преди 9 години
Връх на на наглостта е това. Не стига, че вече шарят из цяла България. Сирийците са точно 5% от всички бежанци. Напротив, трябва много по-рестриктивна политика към това кой да стъпва на наша територия. Както нас ни гонят от много места като кучета.
17
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ние не нарушаваме никакви конвенции - не може да идват бежанци от Турция, Турция не е във война с никого. Това са нагли хитри нелегални имигранти. За тези бежанци които бягат от война има прекрасни дистинации, хем са братски мюсюлмански страни: Турция, С. Арабия, Ливан, Йордания, Ирак. Какво търсят тези изтърсаци в малка, застаряваща християнска България? Ако трябва да избирам между това да съхраня държавата си в този и вид и разни конвенции, то вземете си тази конвенция и си я мушнете !
16
1
 
12
 
! Отговори
Шаран -БГ преди 9 години
"Нюзуик" е велика медия! Мисля си, че са само гютверени тнам.
15
1
 
14
 
! Отговори
Кукувица преди 9 години
Гордея се, че поне тук се ползвам с предимство. Веднага ме трият! Не чакам изобщо на опашка!Веднъж в живота и аз да се почувствам като активен борец.
14
28
 
0
 
! Отговори
Василев преди 9 години
Вие сте расисти!!!Папата сднес е отправил молитва към загиналите бежанци в Средиземно море след като се е обърнал кораба, а вие искате бежанци , които бягат от военен конфликт да не ги приютите!Агент *** Вайлс!ЦРУ!!!
13
3
 
32
 
! Отговори
Кончита Саламова преди 9 години
Тия американци взеха да ми стават все по-противни. От демократ ме превърнаха в националист. Аман от *** и толерантност към ненормалниците.
12
1
 
35
 
! Отговори
Кукувица преди 9 години
Не обичам кой знае колко руснаците, ама където има право Путин има право, не може да му се отрече. Та ....цитат- На Америка не и трябват партньори, на Америка и трябват васали.
11
0
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Нюзуик" да вземе да напише една статия за оградата между САЩ и Мексико, а също и да не забрави да спомене че американските рейнджъри там "стрелят на месо" по нарушителите.
10
0
 
36
 
! Отговори
Нюс Балкан преди 9 години
Международната граница между Мексико и САЩ е дълга 3141 км. Поради строителството на заграждения в населените местности се е увеличил броят на хората, които пресичат границата в пустините, което понякога завършва със смърт. По данни на същата официална служба, за периода от 1998 до 2004 (6 години) са загинали 1954 човека, от тях само през 2004 325 души.
9
22
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В Бг винаги всичко се решава по комунистически.Има човек-има проблем, няма човек-няма проблем.Има ОГРАДА няма ЕМИГРАНТИ.Но какво да очакваве от човека който разтриваше ушите на Тато.
8
0
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"България отказва правото на убежище за бежанците с желязната завеса "Отиваш на КПП-то и търсиш убежище, а не като къртица и дива коза да минаваш границата,пълни глупости.
7
1
 
45
 
! Отговори
ами преди 9 години
*** американски.....***,най-долната нация от убийци и престъпници!
6
0
 
40
 
! Отговори
Антисоросоид® преди 9 години
Ястребите трябва да бъдат спрени на всяка цена! Съгласно Дъблинските споразумения бежанският статут важи само за страната от Съюза, в която са регистрирани нарушителите. Тоест, ако един сомалийски ,,бежанец" от Сирия е получил статут в България и замине за Австрия, после ще бъде върнат отново у нас. Страни като България, Гърция, Италия, Испания са превърнати в буферни държави за нелегалните имигранти. Ролята ни е добре описана от Наоми Клайн в статията ,,Крепости континенти" във в-к ,,Гардиън".
5
4
 
41
 
! Отговори
ФАКТ преди 9 години
ПРИСТЪПЯТ ЛИ ГРАНИЦАТА ,СТРЕЛБА НА МЕСО !! САМО ТАКА ЩЕ ГИ СПРЕМ !!