"Нюзуик": Българска "Желязна завеса" пред бежанците

Списанието акцентира върху градежа на мрежата по границата ни
19 апр 2015 18:21,
258
"Нюзуик": Българска "Желязна завеса" пред бежанците
Снимка: архив, Булфото

"Мигранти се сблъскват с жестоко отношение, а България отново издига "Желязна завеса", пише американското списание "Нюзуик" по повод случая с двама иракски бежанци, за които се твърди, че са починали от измръзване и раните си от турската страна на границата с България, след като били бити от български  граничари.

Припомня се и призивът на Върховния комисариат на ООН за бежанците към българските власти да разследват случая.

"Нюзуик" цитира Борис Чеширков, говорител на българското представителство на Върховния комисариат на бежанците към ООН, който казва, че все още не са ясни обстоятелствата, при които за починали двамата иракчани, и посочва, че издигането на огради по границата не решава проблема с миграцията.

"Миграционните потоци изискват управленски решения. Обезпокоени сме от това, че използването на сила може да изложи хора на риск, като принуди бежанци да поемат опасен път през планините", казва той.

"Нюзуик" пише, че отказвайки на бежанците достъп до страната, България нарушава задълженията си да гарантира правото да се иска убежище. Списанието отбелязва, че вместо това България, която се стреми да се присъедини към Шенгенската зона, планира нови ограничения, имайки пред изграждането на стена по границата си с Турция.

Посочва се, че българските власти отхвърлят твърденията за насилие към търсещи убежище и цитират говорителя на Министерството на външните работи Бетина Жотева, която казва, че страната ни е подложена на голям натиск заради наплива на бежанци и нелегални имигранти, че през март е обявен нов план за интегриране на бежанците, но има нужда от по-голяма финансова подкрепа от страна на ЕС.

България има сериозен ангажимент да защитава външните граници на ЕС и няма намерение да не изпълнява тези си задължения, цитира "Нюзуик" думите на Жотева.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


258
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе тези сирийски бежанци защо не ги приемат в Израел бе. Хем са съседи ,хем е по-близо.Алоу нюзвика. обадете се на Нитаняхуту
43
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако не правят войни, няма да има бежанци. Все си мисля, че те разбутаха северна Африка, Ирак и Сирия.
42
6
 
2
 
! Отговори
Василев преди 9 години
До AnonimenТочно това е работата ни да се бъркаме в чуждите страни, след като имаме пълна представа какво става в тях!Агент Лиъм Оулсън!ЦРУ!!!
41
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Изобщо защо има свободен форум ,като се орязват половината коментари,Така всичко си губи смисъла.Става една каша . Абсолютен буламач.15 коментара са премахнати. Каква е логиката.Някои коментари дават отговор на коментари които ги няма.
40
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименIaz.Iaz.
39
0
 
0
 
! Отговори
до 47 преди 9 години
Не бъркай политика и религия
38
1
 
10
 
! Отговори
ba4e kiko преди 9 години
ВСЕ ЕДНО ГЛЕДАМ ОТРЯЗЪК ОТ ФИЛМ ЗА МЕКСИКАНСКИ КАРТЕЛ НА СНИМКАТА
37
1
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Едно нещо не проумявам. Какъв е проблемът по-точно в стената? Има официални граници, през които минават всички. Нека бежанците да минат от там и да поискат статут на бежанец. Простичко е! Всяко друго нахлуване на територията на България и ЕС от граждани, които нямат съответния паспорт е НЕЛЕГАЛНО! Това е. Точка.
36
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ами те що не пуснат мексиканците беее. Нали са много големи демократи. Колко месо е изгоряла по тяхната граница. Все да се месят.
35
0
 
33
 
! Отговори
Anonimen преди 9 години
Всеки може да пише каквото си иска,а американците не спират да се бъркат във вътрешните работи на много страни.Те са далече и нямат представа,че заедно с хората търсещи убежище от войната пристигат и джихадисти с които трябва да се справим.И като са толкова отворени защо не премахнат визите от една европейска държава каквато е България.От какво ги е страх,а?
34
0
 
11
 
! Отговори
Бай ви Ганя преди 9 години
Ще сме свидетели на момента когато американци ще търсят убежище в България. Информацията сега се разпространява много бързо. Сега Американците бъркат България с Бавария. Кво да праиш - толкова им е пипето. А дали тогава ще има визи или не не е важно, все някаъв контрол ще има. Ако искат да помагат на "бежанците", могат да си товарят направо от там където разпалиха войните, а не да товарят само заграбените джиповем военно имущество, исторически артефакти и дрога.
33
0
 
35
 
! Отговори
mitak преди 9 години
Тъпите американци защо не си гледат техните работи, а се месят във българските да си махнат оградите със Мексико,и защо никой нищо не казва на Гърция за тяхната ограда а гледат нашата,аз съм за ограда на границата
32
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дестабилизация в целият свят, освен в англо-саксонският с една доминираща държава, която ще продължи да паразитира-това са сащ.
31
0
 
25
 
! Отговори
COLONEL K преди 9 години
Защо не си таковате таковинката ,мръсни кравари ! Пребирайте ги вие, нали и без това сте наричани Сбирщайн Американски Щати !
30
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А стената между Сащ и Мексико каква завеса е ?! Американците реват, защото това пречи на плановете им за съсипването на Европа.
29
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нюзуик да прати 20 Боенг-а от САЩ и да прибере 6000 от бежанците като са толкова загрижени. ООН, мооне, дрън дрън. Всяка организация, която ми реве да прибере по един бежанец със семейството му за всеки една критика или призив, който са отправили до сега. Аман от двойни стандарти!
28
20
 
4
 
! Отговори
до кукъвица преди 9 години
Е княз Борис обезглави 52 бългаски рода в името на Христянската религия (включително и децата). И беше обявен за светец!!! Що за релия е това?
27
0
 
28
 
! Отговори
наблюдаващ преди 9 години
И както казва колегата по-долу,какви конвенции,какви тарамбуки,каква наглост!?...Ами,според Женевската Конвенция,всеки бежанец е длъжен да поиска статут на такъв в първата демократична страна,т.е.,Турция!Ако,не намират Турция за толкоз демократична тя е член на НАТО!Та,за какво дърпат пак "ушите"на българската демокрация от Нюзуик,не е многоясно!
26
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
A be tia koito slagat minisi cho ne vzemat da go duh....t.Politicite ni da vnimavat kakvo rechenie che vzemat... zachoto balgarina che brani zemata si.Mitov da vnimava kakvo che govori...stiga sme lizali.
25
0
 
25
 
! Отговори
* преди 9 години
Какви ги реди тоя *** !? - Български граничари са влезли на турска територия и са пребили иракски граждани !? ...И нашите д...ви политици си мълчат и не дават тоя псевдовестник на съд!!!...Какво ище да очакваме от тези предатели ?