Руски опозиционери искат санкции за журналисти

Разпалвали омразата в Русия, довела до убийството на Немцов
Обновена: 21 апр 2015 10:02 | 21 апр 2015 09:55,
66
Руски опозиционери искат санкции за журналисти
Снимка: Reuters, архив

В четвъртък съпредседателят на руската партия РПР-ПАРНАС Михаил Касянов ще бъде във Вашингтон и ще връчи на конгресмени от САЩ т. нар. списък Немцов, включващ осем телевизионни журналисти от Русия.

Руската опозиция предлага Щатите да приложат срещу тях "закона Магницки" - да им забранят влизане в САЩ и да замразят активите им на американска територия, съобщава "Независимая газета".

Опозицията нарича хората от този списък пропагандисти. Това са журналистите Владимир Соловьов, Аркадий Мамонтов, Андрей Караулов, Константин Сьомин, Дмитрий Кисельов, генералните директори на руски телевизии Владимир Кулистиков и Олег Добродеев, както и депутатът от Държавната дума Алексей Пушков, който също е телевизионен журналист.

Според авторите на списъка - Михаил Касянов и Владимир Кара-Мурза от ръководството на РПР-ПАРНАС, дейността на тези хора е спомагала "да бъде разпалена в страната атмосфера на омраза, допринесла за убийството на политика Борис Немцов" - съпредседател на РПР-ПАРНАС, застрелян в Москва на 27 февруари. Списъкът с руски телевизионни журналисти носи името му, защото точно Немцов предложи по-рано санкции срещу медийни лица, които се занимават с пропаганда, обяснява вестникът.

Касянов уверява, че разработвайки "списъка Немцов", авторите са отчели всички юридически аспекти: Тези хора са нарушили някои етични норми. Ние не харесваме не личната им позиция, а това, че нарушават правата на гражданите за свобода на информацията и разпалват омраза към опозицията".

"Според нас, те не са журналисти, а пропагандисти и чиновници. Тяхната агитация, пропаганда и публичният тормоз срещу Борис Немцов доведоха в крайна сметка до убийството му", добавя Касянов.

По данни на изданието американските конгресмени са настояли за доказателства, затова в мотиви към "списъка Немцов" са цитирани конкретни изявления на журналистите в ефира на руски телевизии. Кисельов например заявява в коментар за опозиционната проява "Марш на мира", че организаторите й Касянов и Немцов се вдъхновяват от "хвърляне на кал", а телевизионният водещ Караулов нарича същото шествие "марш на предателите".

Подобни са и претенциите към другите хора от писъка. Пушков обвинява руски опозиционери, че дейността им се режисира от западни столици. "Любопитни сме коя американска партия плаща повече? Кой е плащал на Немцов и на другите либерали?" - пита в телевизионно предаване журналистът Мамонтов. А колегата му Сьомин твърди, че Немцов вероятно би приветствал евентуално нахлуване на Хитлер в Москва през 1941 г.

Списъкът предстои да бъде разширен, но това ще е дълга, къртовска работа, казва Касянов. След САЩ документът ще бъде внесен в Европейския парламент с предложение санкции срещу тези лица да наложи и ЕС.

"Независимая газета" цитира коментари на хора от "списъка на Немцов". Владимир Соловьов твърди, че двамата с Немцов са били приятели, а самата идея за подобни списъци на журналисти е в разрез с духа на руската конституция". "Това са безплодни опити - като онанизма", казва Кисельов. Други отказали да коментират.

Кара-Мурза обяснява, че руската опозиция сезира международни инстанции, защото в Русия е невъзможно да се търси отговорност от тези хора. И подчертава: "Един ден те със сигурност ще отговарят за действията си пред руския закон, но още днес можем и сме длъжни да потърсим от тях отговорност на международно равнище - още повече че тези господа, които толкова обичат да поливат с кал проклетия Запад, незнайно защо предпочитат да почиват именно там".

Твърде е вероятно САЩ да приемат "списъка Немцов", смята политологът Валерий Хомяков. Според колегата му Алексей Макаркин обаче Западът едва ли ще санкционира изброените лица. Първо, заради опасения, че Русия ще отвърне със собствен списък. Второ, заради самия постулат на западното общество за свободата на словото: колкото и да говориш за пропаганда, "Западът гледа да не закача много-много журналистите, ако не са официални членове на правителството".

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На 26.04.15, след вечерните новини по канал Русия, Владимир Соловьов ще покаже своя филм "Президент".
34
2
 
6
 
! Отговори
Dublin преди 9 години
Руски опозиционери...abe kazete na tezi da otidat i da zapaliat pone edna svst na groba na kumira im Nemcov..., ce cvetiata sled pogrebenieto izsuhnaha i niama koi da porazcisti...iako vonia... ...aaa, viarno-za tova ne im se plasta...Samo za selfita s izgled na Kremul...Mosta sa go prevurnali na cigansko geto...Niama li ot HEI i Cistota-ta da im lepnat edna solidna globa za tova OSIRANE na obstestveno miasto...ambasador Teft e stedur...ste prati edin grant i za tova...Obongo ste napecata
33
2
 
8
 
! Отговори
за 49 преди 9 години
Какъв НЕП те гони и тебе? Цели предприятия и отрасли са в частни ръце, това да не ти е дребна търговия и дюкянчета? Сбъркал си времето, мястото и икономическите реалности. Но същевременно имат и държава, нещо, което тук отдавна липсва.
32
4
 
2
 
! Отговори
за 41 преди 9 години
Само че сега Русия е капиталистическа държава, разликата дали я схващаш? Руските олигарсите не искат да са компрадори на ниско себестойностен суровинен териториален придатък. И няма да бъдат.
31
3
 
6
 
! Отговори
то като виц преди 9 години
Най - големите разпространители на омраза и анархия за какво призовават :)Собственото им лекарство им било горчиво и не им харесва а?
30
3
 
1
 
! Отговори
до 42 преди 9 години
Не ти разбираме кльомбавицата която си измислил ? Поне посочи източник.
29
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Можем да си направим извод до къде е стигнала диктатурата в русия. Щом журналисти се жалват на чужда държава положението е много зле, на практика няма опозиция, има само диктат.
28
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Честит Рожден Ден на Кралица Елизабет II *** и не забравяйте кой ви направи хора !
27
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Напразно пречукаха Немцов. Нито революция стана, нито дори лек обществен трус. Явно във вътрешната политика на Русия нещата са под контрол. Няма го Горбачов, Елцин умря..Мъка, мъка...
26
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"русофилите" всъщност ще се окаже , че мразят руснаците и русия,а обичат режима. Цялата работа не е русофили и русофоби, а ценности и такива които се продават на режима.
25
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вчера Москва въведе санкции към банки в 41 страни, които отпускат средства на терористични организации, насочени срещи Русия. И ето отзвука на решението. Гладниците вече вият!
24
10
 
8
 
! Отговори
majorski преди 9 години
Срам за Руската опозиция ...да се моли на США за помощ, да се налагат санкций срещи журналисти ...СМЯХ...как ли ги гледат в Русия такива ...то в Българоя биха ги оплюли ...да не говорим за Русия ...така Путин ще е на власт още 100 години...такава опозиция всеки би си пожелал ....ами да се помолят на Господ дано той въведе санкций срещу избрабите журналисти и да не ги прибира ...да ги остави да си живеят на земята !
23
3
 
11
 
! Отговори
Василев преди 9 години
Учете се от медиите в Бългаия, правят агитация преди избори, свалят правителства,изкарват невежи на барикадите,учатват във фалити на банки,удрят едни корпорации за сметка на други,раздават присъди,оневиняват престъпници и мутри!Те служат вярно и безкористно на Гражданското Общество!Агент Фил Майлс!ЦРУ!!!
22
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
tova e klopka. ei tova e klopka be, koiato mogat samo maloumni da izrabotiat. ski ot kremal izobsto ne gi broiat za molekuli i ako Kongresat na Statite im obarne vnimanie i nesto resat da dignat mernika na tia jurnaliata- klopka e ot vsekade!klkoto do evreina narekal se Germancev ili Nemcov da videhme nekade negovata lebof da plia4i i skrbi- nema tekof film.
21
5
 
18
 
! Отговори
ТОДОР ХРИСТОВ преди 9 години
ИМПОТЕНТНАТА руска опозиция нищо по-умно не може да измисли в свое оправдание.ИЗБРОЕНИТЕ журналисти са сред най-уважаваните в РУСИЯ заради аргументираната си със ФАКТИ ГРАЖДАНСКА И ПРОФЕСИОНАЛНА позиция а не заради клевети както на либералите им се иска!ПОНЕ такива са настроенията към момента в руското общество а тези завалии в отчаянияните си вопли стават само за смях и могат само да си мечтаят да си върнат рейтинга който имаха в началото на управлението на ЕЛЦИН!
20
3
 
13
 
! Отговори
SS преди 9 години
Говорителката на Държавния департамент Мари Харф се опита да увери, че десантът няма връзка със ситуацията в Донбас, но стана още по-зле. Тя се изтърва, че военни от САЩ обучават хора от украински силови структури почти от 20 години насам.
19
3
 
11
 
! Отговори
Бармалей преди 9 години
До 22Не знам каква омраза насаждат тези журналисти, но показаха как цялата "либерална" опозиция се явява на инструктаж в америчката амбасада в Москва. После "либерастите" не дадоха никакви обяснения защо са там, даже налетяха на бой. Да си чувал за американски журналисти да ходят в руското посолство във Фашингтон? Знаеш ли защо в сащ няма опозиция и протести? Защото в сащ няма посолства на сащ...
18
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До азЯ. Че това което предлагат тези журналисти си е чиста доза тоталитаризъм. Щом те са казали че нещо е вярно значи това е така. Журналистите от списъка също може да държат че това което говорят -това е вярно. Значи свобода на словото но сома това което аз казвам е "вярно".
17
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
aбе в Русия всичко е ненормално, в т.ч. и опозицията, абе урудска работа
16
1
 
8
 
! Отговори
до 17 преди 9 години
Хмм, те олигарсите на Путин, поне малко или много, плащат данъци на Русия. Друг е въпросът, че Путин вместо да се опирва да ги обуздава, трябваше просто да ги затвори всичките. А Ходорът, не само че не спазваше законите ами и си беше повярвал че е недосегаем (поръчвайки убийството на редица хора сред които и грубернатор), и си намери майстора.