Москва "внася" повече студенти, за да прокарва интересите си по света

"Комерсант": Това е нужно за формиране на проруски национални елити
Обновена: 24 апр 2015 14:02 | 24 апр 2015 11:32, Елка Василева
30
Москва "внася" повече студенти, за да прокарва интересите си по света
Снимка: архив, Reuters

Русия увеличава вноса на студенти, за да прокарва своите интереси в цял свят, пише "Комерсант".

Външното министерство в Москва, образователното министерство и федералната агенция по въпросите на ОНД, руснаците в чужбина и международното хуманитарно сътрудничество предложиха на руското правителство да увеличи съществено - с една трета, квотата за чуждестранни студенти в руските университети.

Ведомствата заявяват направо, че обучението на чужденци в Русия е необходимо за "формиране на проруски национални елити", които "по-ефективно да прокарват руските интереси, включително дългосрочни".

Допълнителните места за чуждестранни студенти, финансирани от руския бюджет, през 2016 г. ще струват на федерацията 206 милиона рубли, а до 2019 г. за този "инструмент на меката сила" се предвижда да бъдат отпуснати общо 4,5 милиарда рубли.

"Приятелската помощ" няма да излезе евтино на руската хазна, коментира "Комерсант". Подобна тактика прилагаше и ръководството на Съветския съюз - мнозина завършили в Москва впоследствие получиха постове в правителствата на държавите от социалистическия блок, напомня изданието.

Молби за допълнителни места в руски вузове според ресорната федерална агенция вече са получени от Ангола, Бангладеш, България, Бразилия, Бурунди, Венецуела, Виетнам, Германия, Замбия, Йордания, Иран, Йемен, Палестина, Сърбия, Сирия, Сомалия, Судан, Монголия, Южна Африка "и много други страни".

Вече е взето решение да се отпуснат нови 2200 места за студенти от Азия, още 1200 за Африка, 700 допълнителни за жители на ОНД, за близкоизточни страни - 500, за Латинска Америка - 200 и още 200 - за ЕС, пише всекидневникът.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още по темата: студентиРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
28
 
16
 
! Отговори
Дядо Петър преди 9 години
Почти всички българи, завършили висшето си образование в Русия, са вербувани като агенти на КГБ.Или най-малкото са правени опити да ги вербуват.Та затова нещастната ни Родина гъмжи от агенти и всякакви други (платени) руски ***.И постепенно биваме завладявани от всякакви "Матрьошки", "Берьозки", "Русский хлеб" и всякакви други измишльотини.А черноморското ни крайбрежие е на път да се превърне в руска провинция.
2
12
 
25
 
! Отговори
ТТТТТТТТТ преди 9 години
Правилно--ето още едно доказателство за адекватната политика на Кремъл.Така се защитават национални интереси--така се гради авторитет и имидж.....Абсолютно правилен подход!!!
1
27
 
12
 
! Отговори
Anti преди 9 години
От всички изброени по-горе страни ме изненадва само Германия.А иначе всички учили в Русия българи си личат по ДС-визията им. Всичките ***, мазни, с мръсно подсъзнание, готови да те унищожат, за да живеят на твой гръб, мислят само за пиене и алкохол.Като дойдат след обучение в Русия и веднага още на летището трябва да се обособи едно местенце за разстрел.