Турция: Решението на София за "изтреблението" ще има последици

Декларацията ни очерняла турската история
26 апр 2015 10:39,
914
Турция: Решението на София за "изтреблението" ще има последици
Снимка: архив, Булфото

Турското външно министерство отхвърли определението, което българският парламент даде на събитията от 1915 година.

В петък българските депутати приеха декларация, в която се говори за "масовото изтребление“ на арменците и която определя 24 април за "Ден в памет на жертвите“, съобщава Анадолската агенция.

В събота вечерта турското външно министерство направи изявление, в което определи декларацията като "очерняне“ на турската история, инициирано от "ултранационалистическата, ксенофобска и расистка партия Атака, която се обявява и срещу евроатлантическите ценности“. Ведомството отбелязва, че партията "има антагонистично отношение към Турция“.

"Несъмнено това решение ще има негативни последствия за турско-българските отношения. Българският посланик в Анкара, който бе поканен в министерството, бе предупреден за това“, се казва в съобщението.

Българският премиер Бойко Борисов пристигна в парламента преди вота и се намеси в окончателния вариант на декларацията, като замени израза "геноцид“ с "масово изтребление“, посочва турската информационна агенция, цитирана от "Фокус".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


914
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
349
2
 
5
 
! Отговори
Умен преди 8 години
До атеистХоди се ГРЪМНИ....
348
48
 
16
 
! Отговори
атеист преди 8 години
По време на християнизирането на българите са изклани няколко пъти повече българи, отколкото османската империя е избила за 500 години. Четете истинската история и ще ви се смрази кръвта. Не знам каква е ролята на религията, но дядо ми, който беше много набожен и почина през 1974 г. на 95 години казваше, че при турците сме живяли много по-добре. И всеки път като минаваше покрай порутената селска черква се самопроклинаше, че се е бил стрещу тях.
347
7
 
28
 
! Отговори
българин преди 8 години
е-е-х,*** анадолски.Дойде време всичко да се казва в очите.Ислямските общности не могат и не искат да живеят в съдружие с другите религиозни общности.Навсякъде *** мюсюлмански създавате проблеми.Решението на проблема се съдържа в изкореняване на ислямската религия.Това е една войнстваща "философия",родила се в мрака на 6-ти век,с примитивно написан коран,с примитивни съждения,за най-примитивното общество-арабското.*** Ердоган да не се пени,защото разпада на Турция като държава е близо
346
3
 
9
 
! Отговори
до ястреб преди 8 години
Не знам от къде ги измъкна тези глупости за 500-те хиляди.САМО през 1406 г. от Видинското царство са ЕЗЧЕЗНАЛИ 400 000 българи, в голямата си част заробени в османската империя а другата част за крепостни селяни в русия. Не чети избирателно. Провери преди да се изложиш.
345
22
 
7
 
! Отговори
Djo All banana преди 8 години
DA JIVEE SILNA I VELIKA TURCIA!!! VELIK SI ERDOGAN.
344
13
 
8
 
! Отговори
Ястреб Паша преди 8 години
До Генерал ГадорянГенерале, беше ми приятно да си полафим! Аз си наточих вече ятагана, и сега си малко работа да свърша тука с едни ... арменци! ;-))Приятна вечер на всички!
343
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Българският премиер Бойко Борисов пристигна в парламента преди вота и се намеси в окончателния вариант на декларацията, като замени израза "геноцид с "масово изтребление------------------------------------------------------------------------------------------------Тъпата Тиква в опитите си да се подмаже на господарите си от САЩ и Турция, но пък използвайки простия си селски речник и тъпоумие, май вкара дори по-силна дума от геноцид :D Това МАСОВО ИЗТРЕБЛЕНИЕ си звучи брутално :D :D :D
342
2
 
6
 
! Отговори
Ястреб Паша преди 8 години
До ГЕНЕРАЛ ГАДОРЯННе знам дали е пресилено. Проучването на германците беше много детайлирано и сега не си спомням подробности от него. Но колапсът на една държава не става със смъртта на последния и жител. За поддържането на държавните институции като полиция, правосъдие, митници, социални служби и пр., страна с размерите на България се нуждае от около 1 милион служители! В момента на всеки един работещ се падат по 1,5 неработещи, 2050 ще има по двама пенсионери на всеки работещ.
341
2
 
14
 
! Отговори
Ястреб Паша преди 8 години
До ГЕНЕРАЛ ГАДОРЯНГенерале, след като чета коментарите на моите мили сънародници за турците, изпаднах в комплекс на непълноценност - какъв турчин съм аз, щом до тази възраст не съм изклал поне един амренец или българин!?? Аз може би наистина съм потурчен българин! :-))
340
4
 
18
 
! Отговори
Lala преди 8 години
Tурция: Решението на София за "изтреблението" ще има последици....О, какви ли ще са последствията....Размахвали пръст и на другите държави....Последствията ясни - всички турци се измитат от Европа за Турция ако размахващите пръст турци не си го заврът отзат!!!
339
12
 
7
 
! Отговори
Ястреб Паша преди 8 години
България има къде-къде по належащи проблеми за разрешаване - икономически, политически и ДЕМОГРАФСКИ! - като последният застрашава самото съществуване на държавата, политиците тръгнали да се занимават с разрешаването на АКАДЕМИЧНИ проблеми! Според демографски анализ на германския Бундесвер, публикуван в "Щерн", България ще престане да съществува като държава между 2045-50! България е една от 7'те държави в списъка на ООН, за които се предвижда да престанат да съществуват след 2050 година!
338
5
 
13
 
! Отговори
Kuko преди 8 години
Абе ти гарга Паша чуваш ли се какво говориш??Много ви е удобно на вас турците да бълвате тия глупости.Какво подмолно побългаряване има, като в тези райони хората изобщо не знаят български??Имало е някога, а сега има потурчване. Доказаха го и последните демографски проучвания.А иначе за насилствено налагане на каквото и да е, то вие турците сте много добре запознати.Бая време сте го практикували.
337
2
 
14
 
! Отговори
Ястреб Паша преди 8 години
До Генерал ГадорянДобър ден, генерале! Знаеш, аз градя основите на новата Османска империя от другата страна на земното кълбо! :-))А тази тема никога няма да се изчерпи, ако е оставена на форумците по нета да го разрешат този проблем. В това отношение аз напълно подкрепям идеята и пресложението на президента Ердоан за създаването на независима международна комисия от историци, които да си кажат последната дума по този въпрос. Също, обеща и неограничен достъп до всички държавни архиви.
336
2
 
9
 
! Отговори
до 466 преди 8 години
като се отваря дума за 14-ти век трябва да се отчита факта че из цяла евразия по него време върлува чума. затова навсякъде хората са биле малко.
335
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Според турското правителство, което между другото живее с мечтата за нова Османска империя, няколко стотици хиляди българи от Одринска Тракия, милион и половина арменци, няколко десетки хиляди гърци, са се самоубили, щото турските/османски власти не са искали да ги пуснат да се изселят в съседни страни... Наглост...
334
3
 
15
 
! Отговори
Чакър Войвода преди 8 години
Турция не се е променила за толкова години и за съжаление разбира само от едно - от калъчка!
333
12
 
20
 
! Отговори
Ястреб Паша преди 8 години
Когато османските турци завладяват земите на днешна България, местното население е около половин милион. Тази цифра се потвърждава също и от едно съвместно проучване на университети от Италия, Дания и Швеция. Дали турците бяха фактор в демографското развитие на България. Със сигурност - да! За 500 години те увеличиха населението до 3 милиона. За 25 години самоупвление на българите - населението се стопи с над 2 милиона!
332
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
През 1396 г. населението на България е колкото това на Англия-2.5 млн.Сега Англия наброява десетки милиони,а ние...Къде са "несъществуващите"милиони българи?И за това историческо престъпление кой е виновен?ot kolko godini ste svobodna dirjava i s kolko se uvelichi naselenieto vi prez tova vreme kade trigna s toya akil deto go nyamash bay ganyo
331
19
 
10
 
! Отговори
Ястреб Паша преди 8 години
Не е правилно политическите институции да вземат решения и да се изказват по спорни исторически събития. Още повече, ако една държава не е страна в този спор. И особено, ако тази страна още до вчера е вършила същите неща! България има дълга история на насилствено етническо прочистване и асимилиране на малцинствата в страната. Този процес е започнал още със създаването на "независима" България, кулминира с опита опита за насилствено побългаряване на турците в България, подмолно пръдължава и днес.
330
2
 
10
 
! Отговори
за Оди сей преди 8 години
Голяма носталгия те гони по падишаха, що не отидеш да си похортуваш с него за славните времена, когато просто сте клали тия, дето си позволяват да говорят?!