Как бащата на Путин оцелял във Великата Отечествена война

Руският президент разказа за живота на родителите си тогава
30 апр 2015 20:06, Елка Василева
164
Как бащата на Путин оцелял във Великата Отечествена война
Снимка: putin.kremlin.ru

Президентът на Русия Владимир Путин написа колонка за списание „Руски пионер“, в която разказва за живота на своите родители по време на Великата Отечествена война.

Путин пише, че неговият баща е отслужил военната си служба в Севастопол, бил е матрос на подводница. „Призовали са го в армията през 1939 г. А след това, когато се е върнал, той вече е работел в завод и двамата с мама са живеели в Петродворец“. Войната започнала и тъй като бащата на Путин работел във военно предприятие,  не бил призован отново в армията. Той обаче внесъл заявление за влизане в партията и след това още едно заявление – че иска да отиде на фронта, разказва Путин.

Бащата на Путин бил изпратен в диверсионен отряд на НКВД /Народен комисариат на вътрешните работи/, в който служели 28 души. Групата почти веднага попаднала на засада. Преследван от германски войници, баща му обаче оцелял.

„Преследвали са го из гората и той е останал жив, защото влязъл в блато и няколко часа останал в блатото, дишайки през куха тръстика. Помня това от неговите разкази. Той казваше, че когато стоял в блатото и дишал с тази тръстика, чувал как германските войници минавали край него, буквално на няколко стъпки от него, как лаели кучетата“, пише Путин. Той казва, че от 28 души са се спасили само четирима.

След това бащата на Путин бил изпратен в действащата армия – на Ленинградския фронт. Там той е тежко ранен - „през целия си живот живя с осколки в крака: така и не ги извадиха всичките“.

Путин разказва още, че докато бил в болницата, бащата давал на жена си – майката на Путин, цялата си дажба, за да може тя да храни тригодишния им син.

По-късно детето било взето заедно с други деца „с цел спасяване на малолетните деца от глад“, но по-късно момчето се разболяло от дифтерит и починало, пише Lenta.ru.

Путин разказва и драматичната история, когато неговият баща фактически спасил майка му от смърт. „Когато взели детето и майка останала сама, а на баща ми, когато му разрешили да ходи, той взел патериците и отишъл вкъщи. Когато наближил сградата, видял, че санитарите изнасят трупове от входа. И видял мама. Приближил се и му се сторило, че тя диша. И той казал на санитарите: „Тя е още жива!“ Според санитарите тя щяла да почине по време на пътя. Бащата на Путин се нахвърлил върху тях с патериците и ги принудил да я качат обратно в жилището. „Той се е грижил за нея“, пише Путин. Той уточнява, че баща му е починал в края на 1998 г., а майка му – през 1999 г.

След падането на блокадата на Ленинград семейството на Путин отишло да живее в родния край на родителите му – в Тверская губерния, и до края на войната живели там. „Семейството на баща ми беше много голямо. Той имаше шестима братя – петима са загинали. Това е катастрофа за семейството. Роднини и на мама са загинали. Аз се оказах късно дете. Тя ме е родила на 41 години“, пише Путин.

Най-невероятното е, че родителите на Путин, преживели толкова по време на войната, не изпитвали омраза към врага. „И досега не мога, честно казано, да разбера това докрай“, признава Путин, пише Newsru.com.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


164
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
2
 
3
 
! Отговори
Чудо преди 9 години
Колко трогателно.Да не повярваш.
72
0
 
14
 
! Отговори
до85 преди 9 години
Аз се гордея че има такива хора като Путин, а докато се пребори с цялата *** ,готов сьм да чакам,*** е около нас, каквото те на нвс това е на тях! Амин
71
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
A katinarite kade sa?
70
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Човечеството е поробено,събудете се..Театри,библиотеки,природа,традиции и култура,това са ключовете..
69
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 90ти си некадърник!
68
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Jdibi Jdibri!Putin e dobar chovek! Sled sto godini e kazal shte pomogne ne na Turcite a na nas Balgarite! Mojebi s edin trilion euro!
67
10
 
1
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
Това георгиевските лентички да не символизират тръстики в блато?
66
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До родителще се срамуват хората от твоите . защото по всички биологични закони те би трябвало да приличат на тебе...
65
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До родителв украйна има фашисткия преврат организиран от САЩ
64
19
 
4
 
! Отговори
родител преди 9 години
Аз бих се срамувал с такова дете като В. ***. Дано не приличат на него че ще ги изгоня не само от къщата но и от града.
63
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До *** ОтоРУСИЯ Е ВЕЛИКА СТРАНА!
62
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Елате ни вижтеОпределено си доказателство, че простотията не ходи по гората...
61
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Елате ни вижтеукропски пропагандист
60
6
 
14
 
! Отговори
Само за 24 ... преди 9 години
... години Русия стана от феодална държава (1917 година) развита индустриална страна (1941 година). Нещо, за което на развитите страни им трябваха 200 години. Невиждана индустриализация, строителство и невиждан възход. Русия беше тотално разрушена (1941-1943 година), над 25 милиона от населението и, повечето м/у 18 и 45 години бяха избити, и въпреки това Русия/СССР успя само за 15 години да се възстанови икономически и да изпрати дори първия човек в Космоса! Велика страна, велика нация!
59
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
do 73:ei ti oshte malko i shte prezapishesh istoriqta bre! A kiochek igrali li sa?
58
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Руснаците са ...БРАВО НА ПУТИН!!!
57
16
 
7
 
! Отговори
Елате ни вижте преди 9 години
Определено за да получиш ,,Георгиевски кръст'' ,трябва да си се крил в тръстиката.Иначе как ще го получиш после този кръст?За тези които не са се крили по тръстиките е имало пак за награда кръст,.......дървен обаче.Днес всички с ,,Георгиевски кръст'' са герои на СССР,.........Тръстикови герои,те управляват.
56
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До вмвуети се ревнува?
55
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До qwerty uioукрйнска-фашистка пропаганда
54
14
 
4
 
! Отговори
вмвуе преди 9 години
Горките родители. Навярно баща му се върти като вентилаторна перка че синчето станало фашист.