Никога няма да приемем анексирането на Крим!

Не се опитваме да изолираме Русия, уверява шефът на НАТО
26 май 2015 20:02, Елка Василева
265
Никога няма да приемем анексирането на Крим!
Йенс Столтенберг. Снимка: архив, Reuters

В ексклузивно интервю за руския вестник "Новая газета" генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг казва, че въпреки трудните времена и напрегнатата обстановка заради анексирането на Крим Алиансът ще държи отворени каналите за политически диалог с Русия. "Ние не се опитваме да изолираме Русия" и е "много важно да поддържаме пряк политически контакт", добавя той.

Столтенберг разказва за последна си среща с руския външен министър Сергей Лавров преди няколко дни. "Разбира се, нашите мнения по най-важните въпроси, включително и за Украйна, полярно се различават. Аз потвърдих позицията на НАТО, която се заключава в това, че ние не признаваме незаконната, нелегитимна анексия на Крим, и призовах Русия да прекрати подкрепата си за сепаратистите в Източна Украйна. Но ние обсъдихме и въпроса за връзката по военните канали. Аз отбелязах важността на предсказуемостта и прозрачността на всяка военна активност, включително и на ученията. Това е особено важно в днешната обстановка, защото и НАТО, и Русия засилиха военното присъствие по границите си", отбелязва шефът на Алианса.

На въпрос за Минските споразумения Столтенберг казва, че те са най-добрата възможна основа за мирно уреждане на конфликта в Източна Украйна по пътя на преговорите и посочва като едно от условията за изпълнението им Русия "да прекрати подкрепата си за сепаратистите".

"Руски военни инструктори ги обучават, Русия ги снабдява с оръжие и бойно снаряжение, с техника, изпраща свои военни в контролираните от тях райони", обяснява той.

Запитан има ли доказателства за тези твърдения, Столтенберг отговаря, че "доказателствата следват едно след друго, включително и данните от нашето разузнаване".

Той припомня как Москва е отричала изпращането на свои войски при анексията на Крим, като е прехвърлила свои войници там без опознавателни знаци, а после е признала, че там е имало пряко участие на руската армия.

"Разузнавателните служби на страните от НАТО публикуваха снимки, но всеки път Русия просто отричаше фактите, оспорваше истинността на снимката или съвпадението с конкретната местност. Ние имаме голям обем различна информация, доказващ военното присъствие на Русия в Източна Украйна. ... Може да не вярвате на нас, но интервюта със семейства, с войници има на открит достъп", казва Столтенберг.

На въпрос дали сътрудничеството между НАТО и Русия може да се възобнови след реализирането на Минските споразумение даже при запазване на статуквото в Крим, шефът на НАТО отговаря: "Да, ние настояваме за изпълнение на Минските споразумения за уреждане на кризата в Източна Украйна, но това съвсем не означава, че сме готови да се съгласим с анексирането на Крим".

На друг въпрос за засилването на военното присъствие на НАТО на териториите на новите страни членки, Столтенберг отговаря: "Всичко, което правим в източната част на НАТО, е в пълно съответствие с нашите международни задължения. Да, ние засилихме военното присъствие, но то е много по-ниско от всяко разумно определение за съществени бойни сили. Това е отбранителна мярка, тя е пропорционална и е пряк отговор на поведението на Русия."
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


265
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Засега НАТО няма доказателства само, че Путин е шофирал "снегорина" при убийството на Немцов !
76
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
НЕ КРИМ, НЕ МОГЪТ ДА СИ ПРОСТЯТ ЧЕ ЗАГУБИХА БАЗАТА В СЕВАСТОПОЛ КРИВИ ИМ ИЗЛЯЗАХА СМЕТКИТЕ НА АМЕРИКОСИТЕ
75
0
 
17
 
! Отговори
Веселяка преди 8 години
До АнонименТова Косово което чества като герои убитите терористите в Македония, това ли спокойното място на Балканите? Който мисли така е напълно загубен.
74
0
 
12
 
! Отговори
Веселяка преди 8 години
До АнонименТова Косово което чества като герои убитите терористите в Македония, това ли спокойното място на Балканите? Който мисли така е напълно загубен.
73
0
 
11
 
! Отговори
веселяка преди 8 години
До АнонименНима има място за фашисти в ЕС?
72
1
 
20
 
! Отговори
до86 преди 8 години
Косово не е анексирано отСАЩ но там е най голямата военна база на САЩ в Европа там и в Сърбия си тестваха бомбите с обеднен уран.По питай македонците да ти кажат (у нас това не се говори) облак който премине над Косово се заразява от изпаренията и след това този дъжд където падне растенията ако не пръскаш загиват това е истината.А за Крим той си е руски там украинците са много малко.Украинците са 90км на севр от Одеса след гр.Уман там се говори украински.
71
2
 
21
 
! Отговори
Алекс преди 8 години
Поредния , който се грижи за нашата сигурност на наш гръб.
70
6
 
9
 
! Отговори
до 99 преди 8 години
Анекс значи присъединяване бе, *** - анексиран е Крим, не Косово.
69
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
хе,хе много ясно ,че никога няма да приемете,нали си правихте сметка да направите поредната натовска база в Севастопол кравари смотани!!!
68
4
 
30
 
! Отговори
Румбо преди 8 години
Колкото по-бързо забравят за Крим,толкова по-голям шанс имат да оцелеят(натовците)!А Донбас въобще нямаше да се отцепи,ако хохлите не бяха реагирали толкова бурно!Путин въобще не го искаше,но нямаше как да остави хунтата да избива руснаци за благото на Америка!После войната си тръгна по собствената логика....Колкото повече се опъват хохлите-толкова повече им влиза!
67
2
 
21
 
! Отговори
НФБ преди 8 години
До АнонименТексас..Калифорния. .Луизиана ..също не са били американски. .Имало е търговия и без да има долар. ..Бойкот на сащ..Никакви инвестиции в сащ..Да не се купуват американски акции и ценни книжа. .Африка ..Русия и Китай да инвестират в страните си..срещу износ на суровини да се инвестира в инфраструктура. Електроника. ..реиндустриализация. ..
66
21
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
91 Кво Косово бе *** , какво Косово , какво имаше в Косово бе , помниш ли или страдаш от амнезия , помниш ли че мирът на Балканите беше поставен на карта , това помниш ли , май не , освен това КОСОВО Е НЕЗАВИСИМО ПРАВИ РАЗЛИКА ***
65
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
90 Духовит си като вентилатор
64
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
88 Ти руснак ли си
63
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
86 Косово не е анексирано неграмотнико, защото ако беше трябваше да напишеш от кой е анексирано
62
1
 
14
 
! Отговори
НФБ преди 8 години
До АнонименРусия и Китай да създават НПО в сащ..да ги финансират. .са подкрепят изграждането на истинска опозиция ..републиканци и демократи са две партии но няма реална опозиция..
61
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
82 Написал си пълни глупости неграмотника та в България няма нито една американска инвестиция в добивната промишленост , а заплатите , може да мечтаеш само да бъдеш работник в американска компания у нас
60
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
80 Крим не е бил винаги руски , дори , ако се формализираме само от една година е руски , защото СССР не беше наследник на Руската Империя , така се афишираше И КАКВО ОЗНАЧАВА КРИМ ВИНАГИ Е БИЛ РУСКИ ТА ДИМТРОВГРАД И НИШ ВИНАГИ СА БИЛИ БЪЛГАРСКИ ЗАЩО НЕ ХОДИТЕ ДА ГИ ОКУПИРАТЕ И ДА ПРАВИТЕ РЕФЕРЕНДУМИ ТАМ
59
2
 
16
 
! Отговори
НФБ преди 8 години
До АнонименАмерикански компании корумпират цели правителства и после експлоатират местното население. .някъде американска компания да плаща високи заплати...Посочете някъде сащ да са инвестирали извън добивната промишленост. .изсмукват ресурсите като кърлеж и се махат за да на лазят друга страна..използват НПО и сепаратизъм за да създават конфликти в Русия. .Китай. .Африка. .разделяй и владей..Русия и Китай трябва са отговарят огледално. .да изнасят проблеми в сащ и встрани които я подкреп
58
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
78 Оръжие на Украйна не е давано нито от Щатите нито от Европа , прави разлика