Никога няма да приемем анексирането на Крим!

Не се опитваме да изолираме Русия, уверява шефът на НАТО
26 май 2015 20:02, Елка Василева
265
Никога няма да приемем анексирането на Крим!
Йенс Столтенберг. Снимка: архив, Reuters

В ексклузивно интервю за руския вестник "Новая газета" генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг казва, че въпреки трудните времена и напрегнатата обстановка заради анексирането на Крим Алиансът ще държи отворени каналите за политически диалог с Русия. "Ние не се опитваме да изолираме Русия" и е "много важно да поддържаме пряк политически контакт", добавя той.

Столтенберг разказва за последна си среща с руския външен министър Сергей Лавров преди няколко дни. "Разбира се, нашите мнения по най-важните въпроси, включително и за Украйна, полярно се различават. Аз потвърдих позицията на НАТО, която се заключава в това, че ние не признаваме незаконната, нелегитимна анексия на Крим, и призовах Русия да прекрати подкрепата си за сепаратистите в Източна Украйна. Но ние обсъдихме и въпроса за връзката по военните канали. Аз отбелязах важността на предсказуемостта и прозрачността на всяка военна активност, включително и на ученията. Това е особено важно в днешната обстановка, защото и НАТО, и Русия засилиха военното присъствие по границите си", отбелязва шефът на Алианса.

На въпрос за Минските споразумения Столтенберг казва, че те са най-добрата възможна основа за мирно уреждане на конфликта в Източна Украйна по пътя на преговорите и посочва като едно от условията за изпълнението им Русия "да прекрати подкрепата си за сепаратистите".

"Руски военни инструктори ги обучават, Русия ги снабдява с оръжие и бойно снаряжение, с техника, изпраща свои военни в контролираните от тях райони", обяснява той.

Запитан има ли доказателства за тези твърдения, Столтенберг отговаря, че "доказателствата следват едно след друго, включително и данните от нашето разузнаване".

Той припомня как Москва е отричала изпращането на свои войски при анексията на Крим, като е прехвърлила свои войници там без опознавателни знаци, а после е признала, че там е имало пряко участие на руската армия.

"Разузнавателните служби на страните от НАТО публикуваха снимки, но всеки път Русия просто отричаше фактите, оспорваше истинността на снимката или съвпадението с конкретната местност. Ние имаме голям обем различна информация, доказващ военното присъствие на Русия в Източна Украйна. ... Може да не вярвате на нас, но интервюта със семейства, с войници има на открит достъп", казва Столтенберг.

На въпрос дали сътрудничеството между НАТО и Русия може да се възобнови след реализирането на Минските споразумение даже при запазване на статуквото в Крим, шефът на НАТО отговаря: "Да, ние настояваме за изпълнение на Минските споразумения за уреждане на кризата в Източна Украйна, но това съвсем не означава, че сме готови да се съгласим с анексирането на Крим".

На друг въпрос за засилването на военното присъствие на НАТО на териториите на новите страни членки, Столтенберг отговаря: "Всичко, което правим в източната част на НАТО, е в пълно съответствие с нашите международни задължения. Да, ние засилихме военното присъствие, но то е много по-ниско от всяко разумно определение за съществени бойни сили. Това е отбранителна мярка, тя е пропорционална и е пряк отговор на поведението на Русия."
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


265
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
13
 
2
 
! Отговори
до majorski преди 8 години
"Тва беше ..кои пил пил , кой ял ял ..Крим е Руски."Русия ще бъде убита от глад от санкции!На теб това ти е все едно? Значи си русофоб. Което е нормално, то кой не мрази наглата и кръвожадна Русия днес?
96
2
 
15
 
! Отговори
majorski преди 8 години
бе кой ги пита тези бре , какво могат да направят ...ено голямо НИЩО ...само се пречат с хамърите си из европа и приказват глупости ...това НАТО е само една сбирщина от небоеспособни дружинки.....Тва беше ..кои пил пил , кой ял ял ..Крим е Руски.Всяко посегателство над Крим ще се приеме като посегателство над Русия....А да видим кой ще посме ....ама тези се перчат ....*ати клоуните!
95
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЕС да благодарят на Русия , че не пуща Украйна да е част от тях, щото 45 милиона много долна в повечето случай , е готова да бачка и за по малко и смея да твърдя по-качествено от българи и румънци, отиде и гурбет и све. Твърде много ще е и на без това "разклатеното" положение в Европа.
94
1
 
12
 
! Отговори
Стамат преди 8 години
Амчи не го приемайте, найш колко ми дреме ;-)
93
20
 
6
 
! Отговори
Българин преди 8 години
Браво, НАТО!!!Иначе днес Крим, утре.... накрая руските пълчища пак ще се изсипят у нас.Солидарност за нападнатата от агресорите братска Украйна!!!
92
6
 
17
 
! Отговори
фото шопче преди 8 години
Фотошопа на Цру съобщава на малобройните си почитатели, че целия му творчески колектив полага свръхчовешки усилия, и скоро ще бъде представена една истинска, ама наистина съвсем истинска снимка, на руски войски на територията на вече бивша Украйна. Снимката ще бъде в колор и ще е цветна, в смисъл шарена.
91
5
 
20
 
! Отговори
точка 10. преди 8 години
Както винаги Столтенберг лъже. Русия не участва в гражданската война във вече бивша Украйна. Русия няма войски в Украйна. Русия няма действия в Украйна. Точно обратното, с изпращането на 300 американски десантника в Украйна, Сащ грубо нарушават Минските споразумения. Точка 10. забранява присъствието на чужди войски и наемници на украинска територия.
90
5
 
21
 
! Отговори
искаме мир! преди 8 години
Искаме мир, а не Нато!
89
3
 
9
 
! Отговори
г-л Лисицин ГРУ преди 8 години
В края на 1969 г. са финалните тестове по проекта "ГОРГОНА"!Москва е защитена от натовски ракети!Дори имаме възможност да сваляме всеки спътник над наша територия, т. е. Програмата за РУСКИТЕ ЗВЕЗДНИ ВОЙНИ е завършена! В рамките на програмата е създадено единственото в света КОМАНДВАНЕ НА КОСМИЧЕСКИТЕ ВОЙСКИ НА РФ!!!!група кан Телериг
88
2
 
7
 
! Отговори
men преди 8 години
ето ти раницата момче, ето ти пушката, след 3 минути те хвърляме над кремъл. поздравяваме те за смелостта и ти пожелаваме успех в предаването на съобщението на другаря путин.
87
3
 
11
 
! Отговори
г-л Лисицин ГРУ преди 8 години
А какво да правим с американските бази в БЪЛГАРИЯ!?Нима българите се надяват, че няма да ги ударим и унищожим със стратегически ракети!?Но никой не им е виновен!Да не са си давали територията на чужда окупационна армия!група кан Телериг
86
3
 
11
 
! Отговори
г-л Лисицин ГРУ преди 8 години
Да, ние знаем, че около средата на ноември 2015 г. ще сте готови за нападение над Русия!НО КОЙ ВИ Е ГАРАНТИРАЛ, ЧЕ НИЕ ЩЕ ВИ ЧАКАМЕ ДА НИ НАПАДНЕТЕ!? ГОСПОД ЛИ!?А АКО ВИ УДАРИМ ПЪРВИ!? група кан ТЕЛЕРИГ
85
3
 
16
 
! Отговори
зловещо преди 8 години
*** този да не е *** на маймунето от бялата бърлога във Фашингтон?Колко му платиха от НПОтата, та вие като проскубано псе! Като е толкова мъжкар щоне поведе натовските третополови амеби на поход към Крим? Страх го е любовникът му да не го оплаква ли?група кан Телериг
84
2
 
14
 
! Отговори
майор преди 8 години
руско-китайски маневри в средиземно море и след това към куба
83
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Газетата и нейните почитатели са разбрали, че активното мероприятие на КГБ "референдум" в Крим няма да бъде признато.
82
4
 
16
 
! Отговори
г-л Лисицин ГРУ преди 8 години
Който владее Крим, то той владее и средна Европа и проливите! За да защитим Крим сме готови на всичко! Дори на ТСВ!Стратегическите ни ядрени сили са в бойна готовност! Може да ни унищожат до крак, но и никой от тях няма да оживее!СЛАВА НА РУСИЯ!!!група кан Телериг
81
23
 
4
 
! Отговори
до тя 113 преди 8 години
"фашсткото правителство дошло в Киев с преврат"Недей да лъжеш - на последните избори фашистите бяха няма 5% !Хората просто се разбунтуваха срещу проруската полудиктатура, която ги водеше към пропастта! Хората просто искат ЕВРОПЕЙСКО бъдеще, стандарт и свобода, а не да мизерстват и изгният в руска азиатска диктатура това е!
80
26
 
4
 
! Отговори
до 108 преди 8 години
САЩ нито имат най-голяма военна база в Косово, нито са тествали нещо там - просто спасиха косоварите от геноцид, на който Милошевич ги беше подложил (Милошевич = малкия Путин)Косово е резултат от усилията на света да спаси косоварите, а Крим е резултат от алчността на Русия да напада и граби чужди държави! Разлика ОГРОМНА!
79
3
 
20
 
! Отговори
г-л Лисицин ГРУ преди 8 години
Крим си е руски и никога няма да го дадем на когото и да е! Това е!Ако желаете, елате и се пробвайте! Все ще се поберете в Сибир!група кан Телериг
78
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А Косово и Метохия? Егати, психо -демократа . Този, хапчета взема ли редовно ? За едни може,, за други не. Тя и Сърбия е европейска държава ама ,я разкостиха . Сигурно защото там власста не беше в евреите .И защо първата работа на евреите, като пипнаха властта в Киив ,беше да забранят на рускоговорящите да говорят родният си език .