Никога няма да приемем анексирането на Крим!

Не се опитваме да изолираме Русия, уверява шефът на НАТО
26 май 2015 20:02, Елка Василева
265
Никога няма да приемем анексирането на Крим!
Йенс Столтенберг. Снимка: архив, Reuters

В ексклузивно интервю за руския вестник "Новая газета" генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг казва, че въпреки трудните времена и напрегнатата обстановка заради анексирането на Крим Алиансът ще държи отворени каналите за политически диалог с Русия. "Ние не се опитваме да изолираме Русия" и е "много важно да поддържаме пряк политически контакт", добавя той.

Столтенберг разказва за последна си среща с руския външен министър Сергей Лавров преди няколко дни. "Разбира се, нашите мнения по най-важните въпроси, включително и за Украйна, полярно се различават. Аз потвърдих позицията на НАТО, която се заключава в това, че ние не признаваме незаконната, нелегитимна анексия на Крим, и призовах Русия да прекрати подкрепата си за сепаратистите в Източна Украйна. Но ние обсъдихме и въпроса за връзката по военните канали. Аз отбелязах важността на предсказуемостта и прозрачността на всяка военна активност, включително и на ученията. Това е особено важно в днешната обстановка, защото и НАТО, и Русия засилиха военното присъствие по границите си", отбелязва шефът на Алианса.

На въпрос за Минските споразумения Столтенберг казва, че те са най-добрата възможна основа за мирно уреждане на конфликта в Източна Украйна по пътя на преговорите и посочва като едно от условията за изпълнението им Русия "да прекрати подкрепата си за сепаратистите".

"Руски военни инструктори ги обучават, Русия ги снабдява с оръжие и бойно снаряжение, с техника, изпраща свои военни в контролираните от тях райони", обяснява той.

Запитан има ли доказателства за тези твърдения, Столтенберг отговаря, че "доказателствата следват едно след друго, включително и данните от нашето разузнаване".

Той припомня как Москва е отричала изпращането на свои войски при анексията на Крим, като е прехвърлила свои войници там без опознавателни знаци, а после е признала, че там е имало пряко участие на руската армия.

"Разузнавателните служби на страните от НАТО публикуваха снимки, но всеки път Русия просто отричаше фактите, оспорваше истинността на снимката или съвпадението с конкретната местност. Ние имаме голям обем различна информация, доказващ военното присъствие на Русия в Източна Украйна. ... Може да не вярвате на нас, но интервюта със семейства, с войници има на открит достъп", казва Столтенберг.

На въпрос дали сътрудничеството между НАТО и Русия може да се възобнови след реализирането на Минските споразумение даже при запазване на статуквото в Крим, шефът на НАТО отговаря: "Да, ние настояваме за изпълнение на Минските споразумения за уреждане на кризата в Източна Украйна, но това съвсем не означава, че сме готови да се съгласим с анексирането на Крим".

На друг въпрос за засилването на военното присъствие на НАТО на териториите на новите страни членки, Столтенберг отговаря: "Всичко, което правим в източната част на НАТО, е в пълно съответствие с нашите международни задължения. Да, ние засилихме военното присъствие, но то е много по-ниско от всяко разумно определение за съществени бойни сили. Това е отбранителна мярка, тя е пропорционална и е пряк отговор на поведението на Русия."
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


265
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
2
 
15
 
! Отговори
ДОН преди 8 години
Проблема е изцяло Ваш , Крим винаги си е бил руски и Руски ще останеСамо , че въпроса вече е корено различен Как НАТО ще се справи с исляска държава в Европа.Аз живея н Европа и неможе едни мюсулмани да почернят живота на моите наследнициЗа това се замислета " господа или госпожици от НАТО "ИС държава вече превзе Европа аман от гейове и лизбийки нямам нищо против тях но Европа вече е под власта на И Д благодарение на гейовете политици САЩ отдавно го искаха това да сасипят ЕС и този път
56
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
74 Do 1721 година на картите е пишело Московия
55
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Руски военни инструктори ги обучават, Русия ги снабдява с оръжие и бойно снаряжение, с техника, изпраща свои военни в контролираните от тях райони" - а при украинците сигурно не е така. Като ще се говори за Крим нека стане и въпрос за Кипър
54
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
74 Няма такова нещо вземи се ограмоти
53
3
 
15
 
! Отговори
до 66 преди 8 години
Първо е било Древна Рус с център Новгород,след това става Киевска Рус с център Киев.При Петър Велики ,Петербург става столица 1712 г.Това което пишете не е вярно.Русия е създадена 100 години след създаването на България,а не Америка.
52
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Проблема за Крим можа да се реши много лесно -повторение на изборите за присъединяване в Русияв присъствието на 3-*** представители във всяка изборна комисия - един от Крим, един от ЕС и един от континента Америка.Никакъв представител на Русия.Ако се повтори същия резултат от преди 1 година, тоНАТО, ЕС и САЩ да си затварят устата завинаги.
51
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
72 Няма как , никой не я иска , няма и защо , единствено Путин може да направи някоя глупост . Запада се възстановява след двойната криза и хич не му е до война и наистина западняците си помислиха че като помогнат малко Русия ще стане нормална страна , но тя не стана за съжаление
50
0
 
0
 
! Отговори
Дай идея? преди 8 години
До 71 от 68Не се пали бе Пич!!! Само си мислиме... Кво се палиш? Може и да има...
49
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
68 Кой е ръгнал да прави война бе кукувицо Война има само в комплексраската тиква на Путин
48
0
 
14
 
! Отговори
аа преди 8 години
той да не вечен в нато днес там утре го няма че да казва никога кой го пита нека научи история голяв умник от нато
47
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
DeutschlandProtestant 34%, Roman Catholic 34%, Muslim 3.7%, unaffiliated or other 28.3%65 сега доволен ли си
46
2
 
19
 
! Отговори
Дайте идея? преди 8 години
И как ако не е тайна ще атакувате Русия??? Колко фронта ще осигурите на тия натовски войски??? То колко им е числеността? То хубаво всичко ама оная кал и блата в Подмосковието как ще ги преминете... А те само ще ви лупат с Тактически Ракети с среден и малък обсег на действие... А разкажете ни как ще ги атакувате по суша??? За флот няма да говоря... още как влезете в Черно море в акваторията на Крим сте пътници в Баренцово море пак.... Не забравяйте и Калининград там има нещо изненадващо........
45
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
60 Там е работата , че тогава русия не е имало За руска държава може да се говри след Иван Грозни , но и тогава официялно не се е наричала така и чак при Петър Велики 1721 за първи път официално започва да се нарича Русия , тоест формално погледнато са 55 години по стари от Щатите
44
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нато е терористична организация и произвежда наркотици в базите си в България за бойците от ИД. Вън от страната ни престъпници.
43
2
 
20
 
! Отговори
веселин преди 8 години
Абе смешници като сте толкова смели що не се опитате да настъпите мечока по ....................................?само лаете- крим винаги е бил Руски
42
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какъв Крим бе.Киев е първата руска столица от 882 до 1240 г. и малко след това да си я взимат.Все едно сега някой да каже,че Плиска не е българска.
41
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
57 И ти ли бе , не се путилва буд спокоен ще получиш инфо коя част с каква заповед от кое място е изтреляла бука и е свалила самолета , само трай още малко
40
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
55 Православието мой човек в Русия като православни се обявяват 15-20% ,а толкова са вече и мюсулманите , за сравнение у нас са под 10% , и във Франция където има най-много мюсулмани са към 10% , в Германия са 5% , но в Русия са проблем и ще бъдат още по голяма проблем. между другото през 18 век руси и украинци са били по равно като население
39
2
 
14
 
! Отговори
НФБ преди 8 години
До АнонименРуски я върховен съд да съди американски банки за пране на пари..банков картел и договори при определяне курса на долара..съд за споразумения срива щи спекулативно цени на петрол и ресурси..съд за американските компании плащащи нищожни заплати и експлоатация на хора. .
38
2
 
19
 
! Отговори
бг преди 8 години
А имало ли е въпрос защо се потулва разследването на сваления пътнически самолет от ционистката Хунта?