Столтенберг обеща НАТО да защити Европа

Пак размаха пръст на Русия заради кризата в Украйна
28 май 2015 08:22,
237
Столтенберг обеща НАТО да защити Европа
Снимка: Reuters

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обеща да защитава териториалната цялост на Европа в обстановка на напрежение по източния фланг на алианса заради кризата в Украйна, предаде ДПА.

"Твърдо ще защитаваме суверенитета и териториалната цялост на всички европейски страни", заяви Столтенберг в Центъра за стратегически и международни изследвания във Вашингтон.

НАТО ще работи да гарантира, че съседите му Грузия, Молдова и Украйна ще останат стабилни и независими, каза той в мозъчния тръст ден след като обсъди конфликта в Украйна с президента Барак Обама.

"Тези държави не са буферни зони, те са независими суверенни държави. Те имат правото сами да избират по кой път да поемат и ние ще им помогнем по този път", каза шефът на алианса.

Той предупреди Русия да не се меси в стремежите на свои съседи като Грузия или Украйна за присъединяване към НАТО.

"Дали някоя страна ще стане член на НАТО или не ще се реши от тази страни и 28-те съюзници и от никой друг", каза Столтенберг.

Режимът на прекратяване на огъня в Източна Украйна продължава да се нарушава. Страните трябва да постигнат политическо решение на конфликта, заяви шефът на НАТО, цитиран от ТАСС.

Той отново обвини Русия, че подкрепя сепаратистите в самопровъзгласените Донецка и Луганска народна република и че изпраща военна техника и войски на територията на Украйна, а също така отново осъди анексирането на Крим от Русия. По думите му ставащото в Украйна подкопава ключови принципи на европейската сигурност.

Планираното прехвърляне на ракетни комплекси "Искандер-М" в Калининград до 2018 г. фундаментално ще промени баланса на сигурността в Европа, заяви Столтенберг. Той определи такива действия като дестабилизиращи и опасни, като същевременно подчерта, че НАТО не иска противопоставяне с Русия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


237
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
3
 
14
 
! Отговори
Блокиран в Дневник преди 8 години
Пешко, виждам че много обичаш формалностите.Кажи сега формално погледнато - има ли Русия право да разположи ядрени ракети Искандер в Калининград и защо Столтенберг се сърди за неща които се случват на руска територия?
98
10
 
4
 
! Отговори
Пешко преди 8 години
Ти поклони ли се пред бюста на Вова Неронович?
97
9
 
4
 
! Отговори
Пешко преди 8 години
До койТогава защо другарят Вова, обкръжението му и тролските му кутевски команди се позовават на Косово като прецедент? Защо Вова Демократичний не признае Косово, щом го използва като аргумент?
96
2
 
15
 
! Отговори
(-_-) преди 8 години
Не Милошевич, Садам или Кадафи провеждат геноцид, ами НАТО и САЩ са източника на терор и разрушение.. Това докато не проумееш Одисей е напълно безполезно да се говори с теб..
95
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
110 пак цапате форума с лъжите си , знаешмного добре че няма как да има такова нещо тъй като ИД са генерали офицери служители на Садам , да беше гледал поне филма на Бойко Василев от Ираксии Кюрдистан където едно към едно го казват кюрдите .Как по точно враговете на Америка ще бъдат организирани от нея , да те са плод косвен от свалянето на Садам но до тук Одисей 1
94
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какви компетентни другари от софийската седерастия!. А, аз се чудя защо България вместо да върви напред се връща назад.
93
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Одисей 1Ти до кой клас си стигнал в училище?Едно изречение можеш ли да напишеш без грешка?С такива като тебе:неуки,злобни хорица ,трудничко ще върви фашстката пропаганда.
92
2
 
13
 
! Отговори
кой преди 8 години
до ОдисейЗнаеш ли, че Косово е пълно с православни символи и геноцида беше срещу сърбите. Косово крещи за допусната несправедливост, но америк. интереси пренебрегнаха това.
91
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
107 Остави го Пешко , никога не е имало такъв договор за разлика от договорите и споразуменията за теритотриалната цялост на Украйна , но това тепърва ще бъде обект на юридически спорове Одисей 1
90
6
 
3
 
! Отговори
Пешко преди 8 години
Последното беше в съответствие с Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН. ...последва мисията на КФОР за стабилизиране на Косово. Последното беше в съответствие с Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН. Едва през 2008 г. в крайна сметка беше приета Декларацията за независимост на Косово, която през 2010 г.Международният съд в Хага я определи като отговаряща на международното право, но посочи ясно, че това не трябва да създава прецедент. За разлика от Косово, Крим не остана независи
89
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
От кого ще защитава европа?. Кой я напада?. Не е ли по добре НАТО да се напъне и да унищожи своя проект " ИД".
88
7
 
3
 
! Отговори
Пешко преди 8 години
В опитите да сравнява ситуацията в Крим с Косово, аргументите на Русия са изключително слаби, защото едва след като международната общност трябваше с години да наблюдава безпомощно войните за етническо прочистване, и след като чрез санкции и преговори не беше намерено решение, НАТО се намеси с военна сила, без да е получила мандат от ООН.При това Русия беше тази, която блокира мандата в Съвета за сигурност на ООН. След намесата на НАТО последва мисията на КФОР за стабилизиране на Косово. После
87
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
100 Защитиха я , малък си или в деменция и не помниш че в Кипър бяха започнали много да се съешават с СССР и за това НАТО си затрая когато Турция се намеси , а Кипър да знаеш и никога не е бил член на НАТО нито тогава нито днес . И днес двата Кипъра върват към обединение . Всичко е въпрос на време , кой знае може и след 50 години Крим да се върне в Украйна Одисей 1
86
3
 
2
 
! Отговори
Пешко преди 8 години
До койя го покажи тоя договор, че нещо никъде го няма
85
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какво прави НАТО с ИД нищо опасявам се от ислямската инвазия в Европа и особено на балканите и България ...не от Русия
84
2
 
7
 
! Отговори
До 97 преди 8 години
Аз познавам САМО ЕДНА ДИКТАТУРА В МОМЕНТА - тази на краварчетата!!! Тя се мъчи да остане още на глобуса, пуснала си е пипалата НАВСЯКЪДЕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Виновна е за 99,99% от цвентните революции, кървави преврати, революции и метежи през последния век. За нея ли говориш? Прав си, няма защо да я защитаваме или оправдаваме, тя лека-полека сама ще се срути. Ако първоначално някой и се връзваше на номерата за някакви "ценности", сега вече и на слепите всичко е ясно!
83
2
 
2
 
! Отговори
кой преди 8 години
до ПешкоА това че има договор не е ли аргумент.
82
9
 
3
 
! Отговори
Одисей 1 преди 8 години
95 Защо да не пише за Косово и Метохия , какво ти разбира на теб главата от Косово , първо нямат нищо общо защото в Косово Милошевич провеждаше геноцид , в Крим геноцид за последно е имало 1944 когато Сталин насилствено след връщането на Крим от нацистите депортира цялото татарско население , това се опитваше и Милошевич да направи на прага на новия век . Освен това Косово е НЕЗАВИСИМО , не е Щат на Америка нито окръг в България , анадък , правилно са те блокирали , не им се четат глупости
81
6
 
3
 
! Отговори
Пешко преди 8 години
До Блокиран в ДневникКажи сега как имало договор НАТО да не се разширява на изток та съвсем да се аргументираш
80
5
 
9
 
! Отговори
До 79 преди 8 години
Да, явно краварчетата са си пуснали говедцата съвсем през просото. Виждате ли, НАБЛЮДАВАЛИ КОРУПЦИЯТА ВЪВ ФУТБОЛА ОТ, забележете.....19 ГОДИНИ!!!!!!!, ама сега!!!!, два дни преди избора на ново ръководство, което е категорично че нищо няма да променя, ИЗВЕДНЪЖ!!!!! СЕ ВДИГАТ ПОБОРНИЦИТЕ ЗА СПРАВЕДЛИВОСТ!!! Господи, толкова сте елементарни, че чак ми става тъжно и искренно ми е жал за вас, неграмотници...