Столтенберг обеща НАТО да защити Европа

Пак размаха пръст на Русия заради кризата в Украйна
28 май 2015 08:22,
237
Столтенберг обеща НАТО да защити Европа
Снимка: Reuters

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обеща да защитава териториалната цялост на Европа в обстановка на напрежение по източния фланг на алианса заради кризата в Украйна, предаде ДПА.

"Твърдо ще защитаваме суверенитета и териториалната цялост на всички европейски страни", заяви Столтенберг в Центъра за стратегически и международни изследвания във Вашингтон.

НАТО ще работи да гарантира, че съседите му Грузия, Молдова и Украйна ще останат стабилни и независими, каза той в мозъчния тръст ден след като обсъди конфликта в Украйна с президента Барак Обама.

"Тези държави не са буферни зони, те са независими суверенни държави. Те имат правото сами да избират по кой път да поемат и ние ще им помогнем по този път", каза шефът на алианса.

Той предупреди Русия да не се меси в стремежите на свои съседи като Грузия или Украйна за присъединяване към НАТО.

"Дали някоя страна ще стане член на НАТО или не ще се реши от тази страни и 28-те съюзници и от никой друг", каза Столтенберг.

Режимът на прекратяване на огъня в Източна Украйна продължава да се нарушава. Страните трябва да постигнат политическо решение на конфликта, заяви шефът на НАТО, цитиран от ТАСС.

Той отново обвини Русия, че подкрепя сепаратистите в самопровъзгласените Донецка и Луганска народна република и че изпраща военна техника и войски на територията на Украйна, а също така отново осъди анексирането на Крим от Русия. По думите му ставащото в Украйна подкопава ключови принципи на европейската сигурност.

Планираното прехвърляне на ракетни комплекси "Искандер-М" в Калининград до 2018 г. фундаментално ще промени баланса на сигурността в Европа, заяви Столтенберг. Той определи такива действия като дестабилизиращи и опасни, като същевременно подчерта, че НАТО не иска противопоставяне с Русия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


237
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
119
9
 
5
 
! Отговори
Пешко преди 8 години
Напротив - след 89-та целият западен свят се отвори към Русия, приема я като велика сила, равноправен партньор и т.н., но СССР иска повече - иска някой да им целува краката (това е цитат) и да си шета и съседите как намери за добре. И не мога да разбера защо това, че Литва примерно иска да е в ЕС и НАТО, е против националната сигурност на Русия?
118
0
 
6
 
! Отговори
(-_-) преди 8 години
Демокрация.. Всеки идЕот изказва мнение и си мисли, че нещо зависи от него.. кервана си върви, а държавата ни потъна в лай*а докато народа ще гледа полета на Кончита..
117
9
 
6
 
! Отговори
Пешко преди 8 години
До БобиАз не отричам, че САЩ хвърлят най-много пари като количество за оръжие. Отричам това, че Русия е представяна като невинна държавица със славяно-православни хорица, дето танцуват по поляните целите в бяло, и един сам воинът е воин, която иска само да си седи кротко и да си произвежда танкчета и ракетки, докато лошият САЩ и ционистите искат да й вземат това и онова. Че то ако беше така отдавна да са й го взели с тоя арсенал и бруталната криза в Русия през 90-те
116
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
123, не САЩ ЩЕ СГЛОБЯВАТ ВЕРТОЛЕТИ В РУСИЯ, а руснаци ще сглобяват последен модел въртолети Bell в Русия. Руснаците сключват договорите с голям процент локализация.
115
2
 
6
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Пешко 137Разбира се колега това е така. Държавен Акт независимост че е вътрешен за СССР но е държавен акт. И крим беше украински докато не проведе РЕФЕРЕНДУМ и стана независима страна. След това тази независима страна поиска членство в Руската Федерация и стана част от РФ като Автономна република и Отделен Град Севастопол.Механизма на това отделяне беше наложен от САЩ на международната общност и голяма част от тази общност го подкрепи като Казуса КОСОВО(там дори нямаше референдум)
114
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
НАТО ще ги защити колкото защити Кипър от нахлуването на турците.Шменти капели!
113
4
 
4
 
! Отговори
Пешко преди 8 години
До до 134Щом мериш *ите на САЩ и Русия в смисъл кой как си бие *** защо обясняваш колко е добра Русия и колко са лоши САЩ, като и двете са нападали страни? Ама едната нападала повече? Това малко като да сравняваш кой крал повече и кой по-малко - и двамата са крадци, ама единият е по-добър, че краднал само пет портмонета, докато другият и две чанти
112
2
 
12
 
! Отговори
азе преди 8 години
така и не мога да разбера как стана това да обявим братска православна страна за основен враг и да се на***упим на един милитаристичен военен съюз като НАТО.Но ясно разбирам,че НАТО НИКАК не може да ни опази ако недай боже Русия тръгне срещу нас,което само НИЕ можем да предизвикаме...
111
3
 
6
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Пешко 134Пешко нещо си в грешкаСАЩ, ВБ, ФР, Израел, Италия имат 2,5-3,5 пъти по-голямо военно производство от РФСъюзниците на САЩ САрабия, Катар и прочие са едни от най-големите вносители на оръжие.Съюзниците на Москва с изключение на Венецуела дето има нефт едвам успяват да си купят оръжия.Е сега ми кажи кои са милитаристи ??? Това е статистика не сме си го измислили като "порочни клечки" в политиката
110
8
 
3
 
! Отговори
Пешко преди 8 години
До Блокиран в ДневникКаква инвазия, какъв изток? Всяка една присъединила се държава към НАТО е поискала това сама, изпълнявала е условия за присъединяването с години. У нас отчитам като грешка, че не е проведен референдум, но смятам, че повечето хора са "за"
109
3
 
3
 
! Отговори
Пешко преди 8 години
До БобиКрим не е ли придобит от Украйна по правото на договор/постановление или каквото там са си подписвали в КПСС?
108
2
 
9
 
! Отговори
Блокиран в Дневник преди 8 години
До ПешкоНе, Русия няма вече мироопазваща роля, а се стяга за война.И не Русия е заобиколила САЩ, а обратното.Няма вече мир и любов, защото някой хора не се спряха 20 години с инвазията на изток.А какъв е бил Калининград, моля ти се:)На картите преди 1900 година Русия и Германия граничат, ама какво от това - история.
107
10
 
4
 
! Отговори
Пешко преди 8 години
До Анонимен 123,така като чета, мирната Русия постоянно сключва договори за продажба на оръжия, ракети и изтребители. Защо не си признаете най-накрая, че Русия е една милитаристична държава, начело с диктатор-тоталитарист, управляващ с укази, страдаща от мания за величие, според чиято доскорошна пропаганда Ленин е измислил кирилицата?
106
1
 
10
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Пешко 129Естествено че не е бил руски - НО Е ПРИДОБИТ ПО ПРАВОТО НА ДОГОВОР И ГЕРМАНИЯ И ПОЛША СА ДЕКЛАРИРАЛИ ЧЕ НЯМАТ ТЕРИТОРИАЛНИ ПРЕТЕНЦИИ. По подобен договор на Китай му върнаха Хонконг.Русия има право да разположи на всяко място на собствена територия както ядрени така и класически войски и техника. Особенно след като НАТО реално грубо наруши договора за ограничаване на обикновенните въоръжения в Европа. РФ излезе от договора и имаше вой до планетата Нептун по този повод.
105
3
 
9
 
! Отговори
??? преди 8 години
Ако Швейцария екстрадира хората на ФИФА, престава да бъде независима и се слага на Америка. Всичко е толкова прозрачно, че и децата го разбраха. Търпели ги корумпирани и сега се сетили, толкова ли за *** имат хората тези американци
104
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
САЩ обещаха да потопят в кръв и трупове сателитите и колониите си в Европа, но да ги задържат.
103
9
 
2
 
! Отговори
Пешко преди 8 години
До Блокиран в ДневникИма право разбира се - само че разполагането на такива ракети, както и някои уж шеговити подмятания на водещи руски политици, съвсем не отговарят на тролските опорни точки за мироопазващата роля на матушката. Всъщност това, на което се дразня, е именно тази пошла пропаганда, която се води от кутевистите у нас и в Русия. И един въпрос - Калининград винаги ли е бил руски? Щото нали за Крим това е основен аргумент - че винаги е бил руски
102
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
корумпирани били във ФИФА ами те българските управници са много по-корумпирани алчни и безкруполни то тези на ФИФА ама американците не ги закачат защо ли Може би защото българските управница са *** синове ама АМЕРИКАНСКИ нищо че са бивши комунисти.....а във ФИФА не са били американски *** синове това им е грешката позволили си да организрат световно по футбол в Русия ....е на това се казва двоен аршин или двоен стандарт
101
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До (-_-)Разумен човек си и правилно мислиш, но защо храниш трола? Убий трола с безразличие! Нека си пише - на никого не пречи и никой не му вярва.
100
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
САЩ ЩЕ СГЛОБЯВАТ ВЕРТОЛЕТИ В РУСИЯ ВЪПРЕКИ САНКЦИИТЕ .УРАЛСКИЯ ЗАВОД ЗА ГРАЖДАНСКА АВИЯЦИЯ УЗГА Е ПОДПИСАЛ КОНТРАКТ С АМЕРИКАНСКАТА BELL HELIKOPTERS .СЛЕД КИТАЙ,ИНДИЯ И ИРАН ,СЕГА И ЕГИПЕТ ИЗЯВИ ЖЕЛАНИЕ ДА СЕ ВКЛЮЧИ В ЗОНАТА ЗА СВОБОДНА ТЪРГОВИЯ С ЕВРАЗИЙСКЯ СЪЮЗ,В СЪЩОТО ВРЕМЕ ЕГИПЕТ СКЛЮЧИ С РУСИЯ НЯЙ ГОЛЕМИЯ ДОГОВОР ОТ СЪВЕТСКО ВРЕМЕ ЗА ИЗТРЕБИТЕЛИ МиГ -29.ЕГИПЕТ И РУСИЯ СЪГЛАСУВАХА ЗА ДОСТАВКА НА 60 ИЗТРЕБИТЕЛЯ МиГ ./ХА СОРОСЧЕТА КАЖЕТЕ РУСИЯ ДАЛИ Е В (ИЗОЛАЦИЯ) И ДАЛИ РАШИТЕ ЩЕ (ГЛАДУВАЛИ)