На сметката на ЕС: ?13 млрд. за бариери срещу мигрантите

Над 280 000 мигранти опитали да влязат незаконно в Европа
19 юни 2015 08:38, Елка Василева
7
На сметката на ЕС: ?13 млрд. за бариери срещу мигрантите
Снимка: архив, Reuters

За 15 години Европа е похарчила 13 милиарда евро за борба с незаконните мигранти, пише в. "Фигаро".

Тези данни са събрани в продължение на 6 месеца от 20 журналисти, статистици и изследователи от 16 европейски страни. Данните бяха представени от журналистическата група Миграционни документи, обединяваща европейски журналисти.

От тях става ясно, че ЕС е похарчила 13 милиарда евро, за да издигне бариери срещу имигрантите, идващи по суша и море. Данните не включват имигрантите, идващи по въздух.

Само за експулсиране на мигранти от 2000 г. досега са похарчени 11,3 милиарда евро, като средно изгонването на един незаконен мигрант струва 4000 евро разходи за транспорт до родната му страна.

Защитата на външните европейски граници струва 1,6 милиарда евро от 2000 г. досега. Бариерите в испанските анклави в Мароко Сеута и Мелиля и по гръцката и българската граница струваха 76,6 милиона евро. Поддръжката на загражденията при Сеута и Мелиля струва годишно 10 милиона евро, а на тези на границата на Гърция с Турция - 7 милиона евро на година.

Незаконните мигранти пък са похарчили 15,7 милиарда евро от 2000 г. насам, за да преминат в ЕС, посочва изследването.

През миналата година над 280 000 мигранти са се опитали да влязат незаконно на европейска територия, което е рекорд.

Паралелно с това над 600 000 мигранти са поискали убежище в ЕС през 2014 г. и двайсетте и осем еврочленки са отказали на 114 887 кандидати. Миналата година европейците са върнали 161 300 мигранти.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още по темата: ЕСнезаконни мигранти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"tova se kazva" iskah da napisha, nesto e iz4eznalo, sorry
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
eto tova se va Karma, mili deza. edno vreme te sa bili eksploatirani i porobvania, ama idva den, v koito te idvat i si vzemat otnetoto im kato naseljavat evropa - anglia, francia....taka 4e Bog ima i vnimavaite v kartinkata
3
1
 
0
 
! Отговори
ss преди 8 години
*** в сащ станаха богати извесни с повече права от белите трябва да са благодарни че едно време предците им са ги вземали роби щото ако не бяха още щеше да висят по клоните в африка и да се бият с бабуните
2
1
 
0
 
! Отговори
Sasho Polyaka преди 8 години
kakvo robstvo bre dadoha im civilizacja na tez majmuni!!!i taka itaka ne pomogna se se trepat!!!majnata im
1
7
 
6
 
! Отговори
По-правилно е ... преди 8 години
... да се каже, че тези 13 млрд. ? са трансферирани в джобовете на концерни и финансовия сектор, обвързани тясно с политиката, както и в джобовете на корумпираните режими в Африка, поддържани от Европа и САЩ. Никой от хората не е видял или получил и цент!Имигрантите са много малко. Цяла Африка трябва да имигрира в Европа, за да си вземе това, което и принадлежи след векове на робство и грабежи от страна на колониална Европа. Всеки има право на достоен живот!