Grexit - най-рискованият ход на Меркел

Страхът на канцлера: Обвинение, че Германия е взривила Европа за трети път
29 юни 2015 19:32,
103
Grexit - най-рискованият ход на Меркел
Снимка: Архив Reuters

"Каквото счупиш, става твое" - с тези думи бившият държавен секретар на САЩ Колин Паъл предупреди тогавашния президент Джордж Буш преди нахлуването в Ирак. Спорно е дали някога ще бъде справедливо да се обвинява Ангела Меркел за това, че е "счупила" Гърция.

Но ако слабата брънка на еврозоната изпадне в дефолт тази седмица и след време бъде принудена да напусне единната валута, неизбежно гръцкият проблем ще "стане неин". Решението да бъде оставена Гърция да си тръгне би променило из основи политическото наследство на германската канцлерка, която е най-влиятелният лидер в Европа, пише Ноа Баркин от Ройтерс.

От месеци Меркел, известна с предпазливостта си, се измъчва от въпроса дали да рискува евентуален "Grexit" и да понесе финансовите, икономически и геополитически отрицателни последици от излизането на Гърция от еврозоната.

За разлика от финансовия си министър Волфганг Шойбле, който изпрати множество сигнали през последните месеци, че може да приеме да има еврозона и без Гърция, Меркел твърдо е решила да избегне таково развитие събитията, според най-близките й съветници.

Ако Гърция все пак излезе от еврозоната, мнозина в Германия и в други страни ще обвинят левичарското правителство на гръцкия премиер Алексис Ципрас, дошло на власт през януари. То вбеси партньорите си с изменчивото си и противоречиво поведение по време на преговорите по дълга.

Призивът на Ципрас за референдум по последното предложение на Европа за спасителните заеми, отправен в петък - само няколко дни преди Гърция да остане без пари в брой, улесни 60-годишната Меркел да каже "Достатъчно!" и да заплаши, че ще дръпне шалтера веднъж завинаги.

На Меркел обаче ще й се наложи, повече от който и да е друг европейски политик, да се справя с негативните последици от "Grexit"-а и да отговаря на въпроса защо бедствието не е било избегнато.

Излизане на Гърция може да доведе до хуманитарна криза в южния край на Европа, да разпространи заразата в страните от еврозоната, които едва се окопитват след години на голяма рецесия, и ще разпали нов ожесточен дебат за политиките на строги икономии на Германия и за начина, по който Меркел се справя с кризата.

Ако позволи излизане на Гърция, това със сигурност би бил най-дръзкият ход, който е предприемала през близо десетгодишното си управление, много по-рискован от решението й през 2011 г. да се откаже от ядрената енергия. В частни разговори Меркел е признавала, че най-големият й страх е Германия да не бъде обвинена, че е "взривила Европа" за трети път за един век.

На фона на задаващия се референдум за членството на Великобритания в ЕС, безизходицата с Русия по украинския въпрос, трудността да се намери решение на кризата с мигрантите и нарастващата заплаха от ислямски екстремисти, евентуалният хаос в Гърция би изпратил на света плашещ сигнал за състоянието на Европа.

"Вътрешната криза в Европа се разразява в опасна и нестабилна геополитическа среда", написа неотдавна бившият германски външен министър Йошка Фишер в статия за сайта "Проджект синдикейт". "За да не се позволи разпадане на ЕС, трябва на първо място да се намери стратегическо решение на гръцката криза".

Откакто кризата в еврозоната започна в Гърция преди повече от пет години, критиците на Меркел я обвиняват в липса на цялостна стратегия. Канцлерката упорито държи на подхода си стъпка по стъпка да се раздават помощи срещу ангажименти за икономическа реформа и сериозно орязване на държавните разходи.

Някои икономисти и новото гръцко правителство твърдят, че тази стратегия е смазала Гърция, тъй като просто е била подпомагана, без да й бъде дадена възможност наистина да се възстанови.

През последните седмици Меркел бе упрекната, че е оставила Шойбле да води преговорите с Гърция, макар и да е добре известно критичното му отношение. Още през 2012 г. германският финансов министър твърдеше, че
на еврозоната ще й бъде по-добре без Гърция. В книгата си от 2014 г. "Стрес тест" бившият министър на финансите на САЩ Тимъти Гайтнър описва като "плашеща" позицията, която Шойбле излага на среща с него на остров Силт в Северно море преди три години.

Трудно е да се вини Меркел, че не е настояла повече за задкулисно споразумение. През март, по време на първата визита в Берлин на Ципрас като премиер, тя прекара повече от пет часа с него, разисквайки точка по точка гръцките обещания за реформа по време на вечеря в канцлерството.

"Казахме на гърците, че ако предложат осъществим план, Меркел ще се бори за него", каза високопоставен представител след срещата.

Засега чувството, че тя е направила всичко по силите си, за да постигне сделка с Ципрас, и повсеместното мнение в Германия, че гръцкото правителство се е държало безотговорно на преговорите, вероятно ще осигурят силна подкрепа у дома.

През уикенда политици от целия политически спектър се изреждаха по медиите да заклеймяват Ципрас и да подкрепят Меркел. Влиятелни консервативни медии като "Билд" - вестника с най-голям тираж в Германия, и "Франкфуртер алгемайне цайтунг" застанаха зад нея, след като през последните седмици се питаха дали тя няма "да омекне" в последния кръг от преговорите.

Не е ясно обаче колко дълго обаче ще трае германският консенсус. Коалиционните партньори на Меркел от Германската социалдемократическа партия бързо ще се обърнат срещу нея, ако икономическите и финансови последици от "Grexit"-а се окажат тежки. Германските съюзници в Европа и извън континента също може да започнат да поставят под въпрос действията й за справяне с кризата.

САЩ са загрижени за геополитическите последици от излизането на Гърция от еврозоната във време на все по-големи глобални заплахи и по тази причина приканват задкулисно Меркел да задържи Атина във валутния блок на всяка цена.

Американският финансов министър Джейкъб Лу се обади през уикенда на Шойбле, на френския си колега Мишел Сапен и на управляващия директор на МВФ Кристин Лагард, за да им окаже натиск да се споразумеят за "устойчиво решение" за Гърция, което включва облекчаване на дълга - стъпка, на която Меркел се противопоставя.

По-тревожно нещо от оплакванията на Вашингтон би било пропукването на европейския консенсус по гръцкия въпрос. Франция досега се застъпваше за следваната от Германия линия. Но на решителната среща на финансовите министри от еврозоната в неделя Франция се разграничи от Германия и другите страни и се обяви в подкрепа на удължаването на спасителния заем до произвеждането на референдум, казаха източници.

Франция бе смъмрена, а гръцкото искане за удължаване - отхвърлено. Сега Меркел, освен ако като по чудо в последния момент не бъде сключено споразумение с Атина, трябва да понесе последствията.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
1
 
0
 
! Отговори
до анонимен 95 преди 8 години
Братле мисля че Ципурата АМА със сигурност не е взел тези 300 милиарда за 6 месеца на власт....някой ДРУГ ги е взел в последните 20-30 години - КОЙ? - Гръцки олигарски, някой ги е дал - КОЙ? - алчни банкари и европейски олигарски. Това че човека защитатава народа си, не означава че е малумен...
51
0
 
0
 
! Отговори
до анонимен 95 от уа преди 8 години
Братле ако ти си по-интелегентен от мене щеше да напишеш аргумент/два защо съм неграмотен, а ти само ме нападаш и унижаваш, а това е особина на прости хора като теб. Аз си казвам мнението, ако имаш нещо по-умно да добавиш заповядай, не ми лай като някой *** селянин..аре чао...
50
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До uuuaaa Малиии ама си неграмотен! Е те такива ръкопляскат на Ципурата, че съсипа държавата си! Милиарди се пише без Я ! Статукво е една дума! 300 милиарда малко ли ти се виждат наливане в Гърция! Колко още им трябват? Още 300???
49
1
 
1
 
! Отговори
uuuaaa преди 8 години
Значиии правителствата можеха на налеят в ЕС неброени милиярди евро в фалирали банки които крали като малумни, които са били като мафиотски организации, за да ги спасят, тези олигарси, а не могат да налеят още 10-20 пък и 50 милиярда в Гърция. Къде е това европейско единство, няма го. Само олигарски и банки в ЕС. Само защото Ципрас е срещу стату-квото в ЕС искат да го смажат с него и Гръцкия народ. Запомнете мили хора, може би и България ще има нужда някой ден од ЕС солидарност...
48
0
 
1
 
! Отговори
! преди 8 години
Ситуацията е патова за целия свят. Ако ЕС клекне, ще храни гърците винаги, евентуално други политици ( от Унгария например) ще видят че може да се смуче и ще поискат и те . ( естествено от нашите гъзоблизовци и топковци не може да се очаква да се застъпят за народа си). Ако Гърция излезе са 2 варианта. Просперира (не знам как след като им отрежат пазарите) но да кажем Брикс си я приберат, тогава за малките държави в ЕС ще е знак че има и дръг път на развитие. Фалира - 500 млрд на вятъра
47
1
 
8
 
! Отговори
бг преди 8 години
Не зная дали някой си спомня , но преди десетина години се разрази международен скандал по повод установяване на фалшифицирани икономически данни от гръцкия статистически институт , които са се ползвали при определяне на кредитния рейтинг на страната. Т.е. Тегля кредит и декларирам ,че ще го върна защото заплататаа ми е 5000 лв ,а всъщност е 500. След половин година се замълча и вече никой не го споменава , но е факт че гърците измамиха кредиторите си.
46
0
 
2
 
! Отговори
здрасти преди 8 години
Що пък да е виновна ? Да не ги е осиновила ? Пък дори и така да е .
45
11
 
6
 
! Отговори
Румбо преди 8 години
Не е ли време Бабчето да си ходи?В нормално време се справя добре,но сегашното не е такова!Задават се глобални катаклизми и Германия трябва да е силна,със собствено мнение,Меркел определено няма тая класа,не може да взема твърди решения,да не говорим за действия.Толкова ли в Германия няма кой да я замести???Нищо чудно,че Европа не върви,след като флагманът и е нерешителен във външно-политически план.
44
1
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
Когато гърците се научат да работят като германците, тогава има за какво да останат в ЕС.
43
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
да, на мързеливците все им крива Германия.
42
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нещо малко известно и много интересно за Гърция,Германия и Европата -като такава:през гугъла: ФИТИЛЬ СНОВА В РУКАХ ГРЕКОВ. ВСТАВЯТ ЛИ НА ЭТОТ РАЗ ?
41
1
 
10
 
! Отговори
турчин преди 8 години
Началото на 50- те години на миналия век започва създаването на ЕС, за въглища за енергетика. По същото време се създават и кооперативните стопанства в България. До 1970 година стопанствата се обединяват и се създават АПК, ОАПК, НАПС с което се слага началото на края на кооперативните стопанства,бюрокрацията ликвидира инициативата в стопанствата. По същото време след като се разпаа АПК се сформира ЕС през 1992год. За двадесет говини и двете икономически структури се провалиха. Бюрокрация.
40
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Gurcite vliazoha s izmama v evroto , tegliha zaemi i bedni i bogati , nqma gruk bez imot na ostrov , nqlkoolko apartamenta i t.n. vsichko ot zaemi nevurnati razbira se , da ostavim nastrana 14-te zaplati , bonus che idvash na rabota , bonus che idvash navreme , raznite programi tam bezplaten laptop za studentite , bezplatni knigi, siirtaki , chinii gluposti , beha shefove s chujdi pari , pravish 10 lea na den ...harchish 30, vkl. unijavaha bulgarite , a sa izvednuj germancite vinovni .. KAK !???
39
8
 
6
 
! Отговори
Шоп преди 8 години
До 1основната вина за краха на ЕС е изцяло по вина на Германия и подгласниците й:/Франция,Холандия,Австрия...----------------- Приятел, краха на ЕС съществува само в опорните точки на кремльовската пропаганда. ЕС ешчо прастудзицся на ваши пахароньй.
38
1
 
2
 
! Отговори
tsotsomanski53 преди 8 години
До Анонимен 72Oooo, неграмотнико... промяна на 360 градуса означава, че няма промяна!... браво и на лайкналите коментара ти! :D
37
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Браво на Мерлел направи това което трябваше отдавна да направи
36
6
 
23
 
! Отговори
2 преди 8 години
Уж сме заедно,но някои са по-заедно,уж сме равни,но някои са много по-равни,уж сме единни,но всъщност сме единаци.Омръзна ни да гледаме високомерните физиономии,омръзна ни да слушаме единствено критики,омръзна ни да слушаме за "българи и румънци",ОМРЪЗНА НИ!!!Аз съм виждал социално пропадналите представители на тези висши нации,но никога не е ставало въпрос за това,не съм се подигравал.А тези са пословични в подигравките си,в унизителното си държание,в арогантността,в незачитането .
35
13
 
13
 
! Отговори
1 преди 8 години
Лицемерно е,че се страхува.Тя трябва да е убедена,че основната вина за краха на ЕС е изцяло по вина на Германия и подгласниците й:/Франция,Холандия,Австрия...все държави от северо-запада.Тяхната арогантност,лицемерие,национализъм,жаждата единствено за печалби и то на гърба на партньорите им,липсата на колективност,принципите на Единака и т.н.взривиха общественото недоволство.В това отношение вината е вече за трети път.Те не отчетоха влиянието на дисбаланса в ЕС.
34
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен пророк 61 - "Да обаче се оказвам пророк"има една стара приказка: "Всички пророци след Христа са...магарета!"
33
6
 
7
 
! Отговори
Блокиран в Дневник преди 8 години
За Меркел е известно отдавна, че няма стратегия, а само тактика, което е характерно за жените.Но за проект като ЕС това не е достатъчно - трябва човек с визия и ясна стратегия.Тя може само да лавира между различните сили (Ципрас, Шойбле, Обама) и да търси пътя на най-малкото съпротивление - спирането на атомните централи в Германия без отговор на въпроса как ще правим ток