Пет мнения за Гърция в навечерието на референдума

Кризата в Атина - предизвикателство за водещи европейски политици
90
Пет мнения за Гърция в навечерието на референдума
Снимка: Ройтерс

Европа задържа дъха си в навечерието на референдума утре в Гърция и преосмисля случилото се досега. В европейските столици тези дни се задава въпросът дали стратегията спрямо Атина е била погрешна и кой в крайна сметка ще плаща за образно казано "потрошените чинии" от гръцката криза. В навечерието на гръцкия референдум обаче в редица европейски столици мнението за Гърция е различно.

Още по темата
Ето защо пет европейски издания обединяват сили и анализират гръцкото предизвикателство. Това са френският "Фигаро", италианският "Република", германският "Велт", белгийският "Соар" и испанският "Паис". Те са част от Съюза на водещите европейски вестници - клуб, в който всяко издание запазва независимостта си, но може да разчита на опита на другите, за да обогатява начина по който предава информациите и да предлага на читателите статии, които не могат да се намерят на други места.

Гръцката криза изложи на изпитание метода на френския президент Франсоа Оланд, който се стремеше да е връзката между гръцкия премиер Алексис Ципрас и германския канцлер Ангела Меркел, пише френският в. "Фигаро" в своята статия за гръцката криза. Провалът на преговорите по гръцкия дълг показва, че ролята, която играеше френският президент си има своите предели, допълва вестникът.

Заради Гърция италианският премиер Матео Ренци смени лагера, но не и целта си, отбелязва в своята статия италианският в. "Република". Ренци не престава да настоява, че гръцката криза е илюстрация, че "Европа на мерките на икономии" не е проработила. На три пъти миналата седмица, без да го казва открито, Ренци се опита да върне Ципрас на масата на преговорите.

До сряда той се опита да избегне гръцкия референдум, защото беше убеден, че гръцката криза ще навреди и на италианските интереси. Когато обаче стана ясно, че Гърция няма да отмени референдума, Ренци внезапно смени лагера и се нареди сред противниците на правителството на СИРИЗА, допълва изданието.

Държанието на гръцкия премиер сплоти зад германския канцлер Ангела Меркел нейния собствен лагер и този на съюзниците й, социалдемократите, отбелязва в своята статия за гръцката криза в. "Велт". Фактът, че Гърция напусна масата на преговорите, "лиши" германския канцлер от неблагоприятната възможност да се озове в една опасна ситуация във вътрешен план.

В случай на евентуално споразумение с Гърция за трети спасителен план и намаляване на гръцкия дълг германският Бундестаг трябваше да се произнесе по него. Меркел щеше да събере необходимото мнозинство в парламента, но не и в нейната парламентарна група. От 311 нейни депутати, само 29 отказаха последните помощи за Гърция, но пък 100 предупредиха при това гласуване, че подкрепят тези помощи за последно. Сега те биха гласували против сделка с Гърция.

В разгара на гръцката криза испанският премиер Мариано Рахой не спира да се представя като пример за управление, което почва да дава своите плодове, отбелязва в своята статия по темата "Паис". Испания не е Гърция. Направихме необходимите реформи, изпълнихме нашите задължения по един сериозен начин, за
да модернизираме икономиката, да й дадем тласък, след като тя беше на ръба на фалита, повтаря Рахой и изтъква, че испанската икономика днес е в растеж и може да послужи за пример на правителството в Атина и на гръцкото общество.

Трите страни от Бенелюкс - Люксембург, Белгия и Холандия - са песимистично настроени относно гръцката криза и шансовете за намиране на решение. Те не виждат резервен план за Гърция, отбелязва белгийският "Соар". Премиерите на тези три страни принадлежат към либералното семейство и са на едни и същи години. Това улеснява координирането на мненията им по гръцката криза. Единствената разлика между тях е степента на твърдост, която те проявяват спрямо Атина. /БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пресата в Гърция нададе колосален вой, което само доказва, че пресата в Гърция не е гръцка, а служи на чужди интереси.Ако съм на Ципрас - национализация на всички вестници и телевизии.И още нещо - кризата не е в Атина, а в Европа!
18
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До !!! 24Пази боже,сляпо да прогледа!!!
17
4
 
7
 
! Отговори
Мишо преди 8 години
OXI OXI OXI, успех на гърците и Ципрас.Воят е голям, някои ще трябва да обяснява защо се наляха толкова пари там...и дали ще си ги върне.
16
3
 
13
 
! Отговори
ГРЕКО преди 8 години
НИЕ ГРЬОЦИТЕ СМЕ ГОРДИ И ЯДОХМЕ ПИХМЕ И СЕ ВЕСЕЛИХМЕ НО ТЕСА НЯМА ДА СИ ПЛАТИМ СМЕТКАТА АКО ЩЕ ДА НИ УТЕПАТЕ :)
15
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Когато вземеш пари назаем трябва рано или късно да ги върнеш.Основен принцип който трябва да се спазва.
14
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нещо се случва с тоя сайт, никакви или минимално количество политически теми! Какво става? Поръчка или?
13
12
 
10
 
! Отговори
ГРЕКО преди 8 години
БРАТЯ ГЪРЦИ ДА ГЛАСУВАМЕ СРЕЩУ ЕС, ЕВРОЗОНАТА И НАТО КОИТО СА НИ В ТЕЖЕСТ!!!НИКАКВО ПЛАЩАНЕ НА ЗАЕМИТЕ КОЙТО ГИ Е ДАЛ ДА СИ ГИ ПЛАЩА ТОЙ!
12
5
 
15
 
! Отговори
до 3 от славянин преди 8 години
Атлантиците от столетия ядат и пият с чужди пари и чужд труд, затова и външните им дългове са космически - на сащ официално над 19 трилиона $, на ес официално - 39,4 трилиона евро, а реално са няколко пъти повече, те и затова са толкова истеризирани, защото знаят че не могат да ги върнат, а трябва да ги връщат!
11
15
 
25
 
! Отговори
славянин преди 8 години
Гърците не са нито роби като ***, нито п.дали като атлантиците, затова са достойни за уважение!
10
0
 
14
 
! Отговори
НАБЛЮДАТЕЛ преди 8 години
ПРОПАГАНДАТА Е В ПЪЛНА СИЛА ....И ТУК
9
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Марио ЕкстриимПирувате ли, ликувате ли злобни татаромонголчета? Внимавайте гърците да не ви депортират обратно над 300 000 мургавитраки, че тогава мамата си е тракало.
8
11
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Роби, да не мислите, че гърците са ***, като вас, та ще търпят евреи и мафиоти да им ограбват държавата? Со не, со да и со малко кютек - и ще се измъкнат от банковата криза.
7
1
 
9
 
! Отговори
70 години кражба преди 8 години
Да 70 години кражба! Другото са ШМЕНТИ КАПЕЛИ...
6
5
 
11
 
! Отговори
Хитрост преди 8 години
Сега все още всичко да се прикрие с идеята, че гърците са тунеядци и храненици. Това е лихварска хитрост известна от зората на демокрацията .Обаче обикновеният анализ на макроикономиката е достатъчен, за да се направи недвусмислен извод. -------------------------Макар гърците и сами да допринесоха да краха на своята икономика, основната вина все пак лежи на Европейската Централна банка, пише френското издание Atlantico
5
6
 
8
 
! Отговори
гого преди 8 години
До калинкоГлупав ***
4
3
 
11
 
! Отговори
калинко преди 8 години
До калинко.допълвам-дълга беше 10 милиарда долара,а собственоста на държавата беше над 130 милиарда.
3
10
 
24
 
! Отговори
калинко преди 8 години
Когато вашите предци ядоха и пиха по време на социализма имаше държава,имаше и кадърни ръководители.Тогава дълга беше около милиарда долара,но имаше собственост за над милиарда.Направи сметка сега какво имаме след разбойническата приватизация на ив.костов и след управлението на днешните управляващи,особено тези от герп,когато дълга ни ще достигне около милиарда евро.Това,което направиха предците ти по онова време,няма да може да го постигнете и след 100 години,което е много жалко.
2
10
 
16
 
! Отговори
Марио Екстриим преди 8 години
Гърците ядаха и пиха с чужди пари който не са техни. Сега щте трябва да ги връштат.
1
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Треминал 1 или 2 са единствен изход от крадливите демократи и мутри иначе рискуваш заплатата ти или пенсията ти да се обезценят в България или Гърция.