Пет мнения за Гърция в навечерието на референдума

Кризата в Атина - предизвикателство за водещи европейски политици
90
Пет мнения за Гърция в навечерието на референдума
Снимка: Ройтерс

Европа задържа дъха си в навечерието на референдума утре в Гърция и преосмисля случилото се досега. В европейските столици тези дни се задава въпросът дали стратегията спрямо Атина е била погрешна и кой в крайна сметка ще плаща за образно казано "потрошените чинии" от гръцката криза. В навечерието на гръцкия референдум обаче в редица европейски столици мнението за Гърция е различно.

Още по темата
Ето защо пет европейски издания обединяват сили и анализират гръцкото предизвикателство. Това са френският "Фигаро", италианският "Република", германският "Велт", белгийският "Соар" и испанският "Паис". Те са част от Съюза на водещите европейски вестници - клуб, в който всяко издание запазва независимостта си, но може да разчита на опита на другите, за да обогатява начина по който предава информациите и да предлага на читателите статии, които не могат да се намерят на други места.

Гръцката криза изложи на изпитание метода на френския президент Франсоа Оланд, който се стремеше да е връзката между гръцкия премиер Алексис Ципрас и германския канцлер Ангела Меркел, пише френският в. "Фигаро" в своята статия за гръцката криза. Провалът на преговорите по гръцкия дълг показва, че ролята, която играеше френският президент си има своите предели, допълва вестникът.

Заради Гърция италианският премиер Матео Ренци смени лагера, но не и целта си, отбелязва в своята статия италианският в. "Република". Ренци не престава да настоява, че гръцката криза е илюстрация, че "Европа на мерките на икономии" не е проработила. На три пъти миналата седмица, без да го казва открито, Ренци се опита да върне Ципрас на масата на преговорите.

До сряда той се опита да избегне гръцкия референдум, защото беше убеден, че гръцката криза ще навреди и на италианските интереси. Когато обаче стана ясно, че Гърция няма да отмени референдума, Ренци внезапно смени лагера и се нареди сред противниците на правителството на СИРИЗА, допълва изданието.

Държанието на гръцкия премиер сплоти зад германския канцлер Ангела Меркел нейния собствен лагер и този на съюзниците й, социалдемократите, отбелязва в своята статия за гръцката криза в. "Велт". Фактът, че Гърция напусна масата на преговорите, "лиши" германския канцлер от неблагоприятната възможност да се озове в една опасна ситуация във вътрешен план.

В случай на евентуално споразумение с Гърция за трети спасителен план и намаляване на гръцкия дълг германският Бундестаг трябваше да се произнесе по него. Меркел щеше да събере необходимото мнозинство в парламента, но не и в нейната парламентарна група. От 311 нейни депутати, само 29 отказаха последните помощи за Гърция, но пък 100 предупредиха при това гласуване, че подкрепят тези помощи за последно. Сега те биха гласували против сделка с Гърция.

В разгара на гръцката криза испанският премиер Мариано Рахой не спира да се представя като пример за управление, което почва да дава своите плодове, отбелязва в своята статия по темата "Паис". Испания не е Гърция. Направихме необходимите реформи, изпълнихме нашите задължения по един сериозен начин, за
да модернизираме икономиката, да й дадем тласък, след като тя беше на ръба на фалита, повтаря Рахой и изтъква, че испанската икономика днес е в растеж и може да послужи за пример на правителството в Атина и на гръцкото общество.

Трите страни от Бенелюкс - Люксембург, Белгия и Холандия - са песимистично настроени относно гръцката криза и шансовете за намиране на решение. Те не виждат резервен план за Гърция, отбелязва белгийският "Соар". Премиерите на тези три страни принадлежат към либералното семейство и са на едни и същи години. Това улеснява координирането на мненията им по гръцката криза. Единствената разлика между тях е степента на твърдост, която те проявяват спрямо Атина. /БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
2
 
9
 
! Отговори
иван преди 8 години
ОХИ ,ОХИ братя гърци с вас съм
38
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ципрас нема доблеста да каже на гърците, че безметежното време е отминало, а Кредиторите нямат куража да кажат, че парите за поддържане на това безметежно време са загубени. Ето защо след референдума, независимо от изхода му, всичко ще се промени така, че да си остане същото.
37
0
 
7
 
! Отговори
заинтригуван преди 8 години
Петте вестника хубаво са обединили усилия да покажат какво мислят разни хора в Европа за гърците, но имам питане към дамата, подписала се под този текст. Той излезе преди обед по БТА, а не личи да има някаква промяна тук, в този сайт. Въпросът ми е - по български или по друг модел се преписва без да се казва кой всъщност е изработил нещо и кой "Е РАБОТИЛ ПО ПУБЛИКАЦИЯТА".
36
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нямате си представа как днес частните тв в Гърция от 6 ч.сутринта и все още раздухват публикацията на Financial Times, че щели да се подстрижат с 30 % всички депозити над 8000 ? на гърците с цел да ги сплашат.А тази публикация се появи снощи 20 мин. след като видяха морето то народ на площад Синтагма, които са за "НЕ" на референдума.
35
0
 
11
 
! Отговори
Хм.. преди 8 години
Цялата дандания около Гърция в последните дни изкара на повърхността доста истини за вземаните кредитите на държавно ниво / последният взет от БГ за кво отиде? /, "демократичният" "избор без избор" на безгръбначните надзиратели /вид ръководител без право на собствено решение/ у стара Европа, манталитета на отделните народи в недообмисления ЕС и т.н. пп. Най- готиното бе, че показа , че в БГ нито демократите са демократи, нито комунистите са комунисти, т.с всичко е от една люпилня! Къш, бре!
34
9
 
10
 
! Отговори
до 59 преди 8 години
ЮЖЕН ПОТОК е ненужен, защото е крайно неизгоден за цяла България. Чрез Ю.П. ние ставахме зависими от Русия. А относно СЕВЕРЕН ПОТОК не Германия е зависима от Русия, а точно обратно. Ако не е Е.С. и Германия от Русия нищо нямаше да остане.
33
17
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Видяхте ли за няколко месеца какво направиха комунистите от Гърция. Нека всички по млади си представят какво е било тук преди 1989 година. Тогава тук имаше огромна безработица. Комунистите са най големите врагове за света и трябва да изчезнат.
32
0
 
3
 
! Отговори
Нане преди 8 години
До коментар 42 МанафоидИзвинявай баце, чак сега видях че си писал до мен...!! Хайде ако искаш да пробваме, но не съм сигурен , дали като ме видиш, няма аз да ти видя подметките, как се отдалечеваш...!!!!
31
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Племето е ***! Мръсно и завистливо е!
30
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Най много има да връща Америка, но никой нормален човек не се надява това да се случи! Освен пари, имат да връщат и мнооооого земя!
29
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Световната банкова система като едно балонче...Балонът се надува,надувайте момчета,да стане на парчета!
28
4
 
7
 
! Отговори
Що така,бе г.Доналд преди 8 години
Туск,що го увърташ сега!?Що заявяваш вPolitico,че е ясно,че референдумът в Гърция не е за пребиваването на Г-я в еврозоната!?Що казваш,че срока на преговорите ще е по-малък и със сигурност няма да е драматично,ако резултатът от реф.е "НЕ"!?Що казваш,че е без значение какво гърците ще гласуват в неделя,че ЕС търси начини да ги задържи в рамките на Съюза и че нашата основна цел е да се запази еврозоната обединена и след референдума!?Щото почва да ви пари под краката от народната воля?Изнудвачи
27
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 41...То някои знаят и за другаря Юнкер дето иска да затягаме коланите да каже как по негово време в Люксембург монополните компании плащаха само 2 % данък
26
3
 
8
 
! Отговори
цикло преди 8 години
Трета световна война да беше станала нямаше да ни занимават толкова от колкото с Гърция. Оставете ги те ще са оправят и пак ще им работим и пак ще им завиждаме.
25
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До НанеНема нужда G-7 да се проверява!По-добре да се обърне внимание другаря Юнкер какъв колосален дълг е натрупал в Люксембург.Интересно защо не си ги търсят кредиторите?
24
2
 
10
 
! Отговори
Нане преди 8 години
Нека който прояви интерес да провери така наречените най силни икономики - G -7, каква задлъжнялост имат...ще остане доста, но доста изненадан..Май ще се окаже че са с най големи дългове...И тогава да пише по форумите хуморески....
23
0
 
5
 
! Отговори
bb преди 8 години
Ne piqt dostat4no bira tiq garci
22
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Европейският съюз има готовност да отпусне допълнителен заем на Атина, чрез който да бъдат посрещнати социалните трудности в страната. Това заяви председателят на Европейският парламент Мартин Шулц, цитиран от немският вестник Die Welt. ......КОГАТО ВЧЕРА ПИСАХ ЧЕ ЕВРОГЕЙЦИТЕ ЩЕ СЕ ХВАНАТ ЗА ПАЛЦИТЕ И ЩЕ РАЗТВОРЯТ БУЗКИТЕ НЯКОИ ДРУГАРИ ПАРДОН ГОСПОДА МИ НАЦАКАХА МИНУСИ.
21
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кредиторите ще подпишат мн.бързо с Гърция, защото има опасност Гърция да се окаже първия клиент на БРИСК, а след това голям блак вожд отвън океана ще набие яко манерката на Меркел!
20
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 31Значи мястото ти не е в Еврома а в кримнаш