Да или не на плана на кредиторите - Гърция решава съдбата си

При Grexit Европа ще загуби от авторитета си, убеден е германският външен министър
5 юли 2015 07:30,
298
Да или не на плана на кредиторите - Гърция решава съдбата си
Снимка: архив Reuters

Гръцките граждани са призвани днес да се произнесат на референдум дали одобряват предложенията на кредиторите на страната за постигане на споразумение за допълнителна финансова помощ, съобщават гръцките медии.

Секциите отварят в 7 ч. сутринта, а гласуването ще продължи до 19 ч.

За първи път на референдума правото си на глас ще упражнят 108 371 избиратели, навършили 18 години.

Още по темата
Гръцките избиратели ще трябва да дадат отговор на въпроса дали трябва да бъде прието проектоспоразумението, представено от Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд на Еврогрупата на 25 юни 2015 г.

За да бъде законен референдумът, пред изборните урни трябва да се явят най-малко 40 на сто от избирателите, тоест четири милиона души.

Гърците излизат на референдум на фона на затворени банки и недостиг на пари в брой, капиталов контрол, политическа несигурност и социално напрежение. Гръцкото правителство се обявява за вот "не" на исканията на кредиторите. Някои гръцки и европейски представители разглеждат днешното всенародно допитване като референдум за или против напускане на еврозоната.

Часове преди референдума германският министър на външните работи Франк-Валтер Щайнмайер заяви в интервю за вестник „Тагесшпигел”, че евентуален Grexit би „изпратил ужасен сигнал”. Пред изданието той също така изрази опасения за авторитета на Европа в случай на подобен развой и разкритикува гръцкото правителство.

Щайнмайер предупреди за последиците за Европейския съюз от евентуалното излизане на Гърция от еврозоната. "Дори да съумеем да се справим с подобно развитие във финансово-политически и валутно-политически план, евентуален грекзит би изпратил ужасен сигнал към страните извън ЕС", смята германският министър. По думите му Китай, Индия и САЩ гледат внимателно дали европейците ще овладеят тази криза или ще се провалят в предизвикателството.

Според Щайнмайер при евентуален Grexit "Европа ще загуби от авторитета си и от доверието към себе си в някои части на света".

В интервюто германският министър също така разкритикува остро гръцкото правителство. По думите му "със смесица от неопитност, идеология и радикална реторика" то е вкарало преговорите с кредиторите в задънена улица. Според Щайнмайер било е и пренебрегнато "за съжаление какво значи подобен курс за хората в Гърция".

Германският министър изрази мнение, че при евентуален отрицателен вот на днешния референдум в никакъв случай няма да стане по-лесно да се постигне компромис, а тъкмо напротив. По думите на Щайнмайер Гърция трябва да намери заедно с партньорите си изход от тежката ситуация, "който да не поставя прекалени изисквания към Европа и страните членки на еврозоната".

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


298
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гърците си водят пазарлъка,накрая разбира се стандартът им,ще падне малко,но,ще си извоюват исканията,при нас е друго,съвестно изпълняваме рецептите на всякакви икономически шарлатани,а накрая пак сме най-бедните.
72
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ама как разбута змийското гнездо на третополивите трътляци тоя Ципрас... Браво и успех!
71
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Комуниста съсипа Гърция за 6 месеца. Страхотно !
70
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
а честито българино гласувай с да и си вземай заплата от 190евра
69
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пенсионер за лекар
68
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Airforce Гърция е на 2 позиция в НАТО.Военноморския им флот е на 2ро място в НАТО (Турция -11та).Внимание... !!!!На юг от Крит, е открито поле с петролни резерви 175 милиарда тона, което е третото по големина в света!!!На нефт и природен газ Гърция се оценява (забележете) в размер на $10 трилиона, оценката е на Геологическия институт на САЩ !!!!А златните резерви, се оценяват на 38 млрд. Евро (8,5 милиона унции, а тези на среброто на 65 милиона унции) В Гърция и България са 3те най-големи златни находища в Европа.И тази страна искат да се продаде за 340 000 000 000 млрд ?
67
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Страната се намира на трето място в света по производство на алуминий, трето място в Европа за производство на никел (18630), магнезит, хидромагнезит, перлит (1.6 милиона тона), Втора е в света по производството на бентонит (1,50 милиона тона) и на първо място в Европа в производството на боксит (2174000 тона), Гърция разполага със запаси на лигнит (95.5 млрд.т) о-в Евбея,п-в Пелопонес, Серски Кафяви въглища(40 млн.т) са разпространени в района на Олимп и на о-в Евбея. Разработват се също висококачествени железни руди, съдържащи до 50% метал. Главните находища са на о-вите Серифос, Китнос и Ке
66
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Знаете ли какво става в Гърция? Знаете ли защо крият истината от вас?Знаете ли защо им дадоха милиарди напечатани и нищо неструващи долари, американците и дъртите мошеници евреи от МВФ?
65
6
 
5
 
! Отговори
историк преди 8 години
Червения *** се загрижил какъв бил или не бил лекаря-пенсионер. Изкажи се защо твоята партия БКП след 9.09.1944 г. изби без съд и присъда над 250 000 души , защо заграбиха имотите и парите на хората , защо пращаха в лагери младежите за дълги коси , а девойките за къси поли. Всичко , което е написал лекаря е вярно , че и повече. Добре , че такива като тебе са на изчезване и твоята престъпна партия също .
64
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Един народ се бори за правата си, за достойнството си, за правдата си. Но българина, като супер разбирач, плюе, обижда и дава ЪкЪл.. Драги сънарадноци, ние никога няма да ги стигнем... Дори и да фалират, дори и да "обеднеят" , те ще си останат народ, а ние ще сме винаги ***... Тук 1 година протестирахме но така и никой нищо не разбра, никой нищо не направи. Тук Бог ни е забравил защото търпим и даже критикуваме тези, които се борят...
63
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен77Благодаря ти,че ме развеселяваш тази сутрин
62
3
 
4
 
! Отговори
до 51 преди 8 години
няма защото си на яслата на Герб или БСП и си имал файда от 25 годишния криминален преход в България за сметка на бедния и ограбен българин но има господ помни и ще те удари ако не теб децата ти
61
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименДо Анонимен68По-нисък стандарт от България,гърците,ще имат,като си видиш ушите без огледало,или,като си цункаш лакътя-------Искаш ли да е обзаложим ?Лева ще е валута в Гърция :)
60
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какъв лекар-пенсионер, бе? Това е герберския ***, изпълзя да цапа форума. Ама норма си има човека за деня, какво да го правиш...
59
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Давай Ципрас бедния и ограбен българин от 25 годишния криминален преход е с теб даваййй
58
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На Гърция и трябва ЕС, на ЕС не му трябва Гърция.Вервайте ми.
57
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен68По-нисък стандарт от България,гърците,ще имат,като си видиш ушите без огледало,или,като си цункаш лакътя
56
2
 
3
 
! Отговори
Чекист преди 8 години
До лекар-пенсионерКато ти гледам правописа, ми е ясно и къв лекар си...
55
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонименаз ще гласувам против брюкселските бандити_________Кой та пита бе марсол ?
54
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А бе тя Гърция че заминава е вярно, ама дано повлече и повлече и уродливото създание, наречено ЕС!