Русия възмутена от събарянето на съветски паметник в Полша

Москва заплаши с "най-отрицателни последици"
5 юли 2015 08:02,
481
Русия възмутена от събарянето на съветски паметник в Полша
Снимка: архив Reuters

Русия изрази възмущение от решението на Полша да разруши съветски военен паметник и предупреди Варшава, че това може да има "най-отрицателни последици", предаде Ройтерс.

Полша е един от най-големите критици на анексирането на украинския Кримски полуостров от Русия миналата година. В исторически план отношенията между Русия и Полша са белязани от немалко конфликти и разногласията за военните паметници вероятно ще засилят напрежението.

"Варшава трябва най-после да разбере, че предприетата в Полша "война на паметници" може да има най-отрицателни последици, а отговорността за това пада изцяло върху нейните инициатори", заяви руското външно министерство. То определи полските действия като "неприятелски ход" и "пряко и крещящо" нарушение на споразумение между двете държави за опазване на паметниците.

Властите в западния полски град Нова Сол премахнаха паметника на бойната дружба между полските и съветските войници в края на юни.

Полското външно министерство каза, че тези действия не нарушават споразумението, което според Варшава се отнася само за гробищата. Москва настоява, че то засяга всички военни паметници.

"Въпросите, свързани с паметниците, са от компетенцията на съответните местни власти", каза ведомството.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


481
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
10
 
5
 
! Отговори
Гордост и чест преди 8 години
До чест и гордостДа, за нас българите е чест и гордост, че са ни бомбардирали американците и англичаните, но пък е гордост и чест, че са ни окупирали и всъветчили руснаците.Впрочем те са били бойни дружки и са си делили света като торта.Американците и англичаните са ни дали на СССР, а СССР е благоволил да ни вземе.
43
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В София 98% са дрогиранти.
42
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Напишете нещо за Първата световна война.Знаете ли кой е Генерал Колев.Знаете ли кой е победил ,и кои вийски е разгромил е добруджа..Занете ли за първата бомбандировка на Бг град-Варна,/пак ПСВ/.Знаете ли че Варна за кратко след ВСВ е преименуван на Сталинград
41
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да твърдиш ,че Русия е източвала България е направо смешно. При положение ,че ние за тях бяхме като Западна Германия за на нас. Кой живееше по-добре ние или те ?!
40
2
 
5
 
! Отговори
Веско преди 8 години
До До чест и гордостНе съм против констатацията си, но като въвличаш и слугите им които са си чисти българи има опасност от една полемика. Ако не знаеш, да ти кажа, че има една теория за американските слуги в България, които прогониха около милион и половина и реално унищожават държавата. Та по леко с обобщенията.
39
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Спирам да споря с неграмотни хора. Такива които не правят разлика между Амуниции /за коне/ и муниции /бойни припаси/. Прости и невежи ,но нахални.
38
5
 
9
 
! Отговори
Вовка Путин преди 8 години
Поляците да заповядат в Кремъл, ще ги черпя. Чакам цялото ръководство на Шляхтистан да се качи на един самолет и да избере мъгливо време за кацане, полска авиаторска команда са много добри в тази дисциплина...
37
6
 
14
 
! Отговори
Пустиняк преди 8 години
Съветски военен пaметник в Полшa е върховнa нaглост. Учaствaт в подялбaтa и, кaто съюзници нa нaцистите, избивaт елитa им, умишлено не помaгaт нa въстaнието във Вaршaвa, нaлaгaт им омрaзен режим. И безсрaмнaтa сгaн, сложилa пaметник. Нa унижението. И си го брaнят.
36
8
 
8
 
! Отговори
До чест и гордост преди 8 години
Американците избиха 4200 българи... руснаците и слугите им българските русофили/комунисти избиха над 30 000 българи.. американски паметник един, руски паметници безброй.. ех парадокси
35
8
 
8
 
! Отговори
ДО 58 преди 8 години
Нито една бомба е пусната, нито един куршум е изстрелян от червената армия срещу България. Но по времето на ВСВ сме потопили 5 съветски подводници в черно море.
34
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Одисей 1Крайно време да освободим альоша и перхидроления пудел от стойки.
33
0
 
8
 
! Отговори
до 64 преди 8 години
Държавата на зоофилията е Дания. Даже си правят и референдуми, обаче е европейско.
32
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
SABARYAI!!!!!
31
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Щяло да има най-отрицателни последици... казали в Русия (държава от третия свят) Заплаха след заплаха - поведение, като на бито озверено куче. Чак взе мъчно да ми става, колко са жалки руснаците в последно време.
30
5
 
4
 
! Отговори
Бърза помощ преди 8 години
До антиседерастЖеланията ти са явно извратени - пак не си пил хапчетата - лекувай се, че иначе може да посегнеш и на себе си - тогава кой ще продължи да прокарва съвестката политика у нас? Стегни се, товарищ.
29
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Русия строи тръбопроводи и ще и трябват повечко работници. Поляците стават !
28
11
 
15
 
! Отговори
чест и гордост преди 8 години
За нас в България е чест и гордост, че британските и американските самолети ни бомбардираха през Втората световна война. Бяха убити над 4200 души. Ако не ни бяха бомбардирали, ние щяхме да потънем в неизвестност. И никой нямаше да знае за нашето съществуване. 70 години по-късно, като благодарност за бомбардировките, ние станахме васали на американците и доброволно си подлагаме долната част на гърба за третиране от тяхна страна.
27
0
 
6
 
! Отговори
Защо преди 8 години
Защо триете фактически коментари от днешните реалности ;Силата на човешкият разум е да се вглежда в проблемите , а не да ги трие. Абсолютна истина написах за днешните извратености.Като не ви харесва истината , поне си напишете пристрастията към извратеностите, а не ги прикривайте с ***.
26
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А на хаерлия, днес в Полша утре в България!
25
5
 
7
 
! Отговори
ДО 24 преди 8 години
Василев! Сталин беше този който по молба на Георги Димитров спря американците и англичаните да хвърлят бомби над България.Но ние си го и заслужавахме. Защото наши изтребители посрещаха техните бомбандировачи които се връщаха от Плоещ от където Хитлер ползваше румънските рафинерии като 75% от горивото му бе от там. Те просто прелитаха над България за базите си в Италия. Ние винаги се врем между шамарите. Сега пак е така.Винаги сме били на губещата страна