Гръцкото "не" постави съдбата на Атина в ръцете на Меркел

Ясно е как трябва да реагират евролидерите
Обновена: 7 юли 2015 14:17 | 7 юли 2015 09:15,
90
Гръцкото "не" постави съдбата на Атина в ръцете на Меркел
Снимка: Reuters, архив

Гръмката победа на "не"-то на референдума в Гърция предоставя на европейски лидери като германския канцлер Ангела Меркел една ясна възможност. Само те могат да решат какво следва от тук нататък - дали да изхвърлят Гърция от еврозоната или да предложат бъдеще за гръцката икономика, като за начало отпишат огромните и непосилни дългове, пише в редакционна статия американския вестник "Ню Йорк таймс".

Меркел, която е най-влиятелният лидер в Европа, трябва да реши дали е склонна да рискува стабилността на Европейския съюз, да остави Гърция в икономическа депресия и да застраши световните финансови пазари, или да действа рационално в този критичен момент. От икономическа гледна точка е ясно как трябва да постъпят европейските лидери. Необходимо е да преструктурират дълга на Гърция от 317 милиарда евро и тя да остане членка на ЕС, НАТО и еврозоната, коментира "Ню Йорк таймс".

На коренно противоположно мнение е колумнистът от британския вестник "Файненшъл таймс" Гидиън Рахман, според когото Гърция и останалите държави от еврозоната трябва да гледат на референдума като на възможност да преосмислят зле функциониращия европроект. Могат да намерят общ интерес в това да гарантират възможно по-безболезнено излизане на Гърция от еврото, за да облекчат страданията на обикновените гърци и да създадат модел за други страни, които може да я последват в бъдеще.

Сегашната криза може да предостави възможност да се покаже, че има начини за излизане от еврото, които са благоприятни за всички страни - напускащите единната валута и оставащите в нея, пише Рахман.

Друг британски вестник, "Гардиън", помества на страниците си статия от вече бившия гръцки финансов министър Янис Варуфакис. "Европа се разпада, защото конструкцията й просто не е достатъчно здрава да издържи ударните вълни, причинени от агонията на това, което наричам Световния минотавър - системата на неолиберален капитализъм, концентрирана на Уолстрийт, на която светът се подчинява от 1971 г.", смята Варуфакис.

Бившият британски външен министър Уилям Хейг публикува авторски текст в друг голям вестник на острова, "Дейли телеграф". Според него тази криза не е по вина на гръцкия народ. Лесно е да се мисли обратното при едно толкова ненадеждно в преговорите правителство, чийто бивш финансов министър нарича "тероризъм" това, че някой заема пари и очаква един ден да си ги получи обратно, пише Хейг. Отговорността за кризата е на бившите лидери в Атина и Европейския съюз. Те осигуриха на гърците членство в еврозоната, при положение че изобщо не бяха готови за това - триумф на политическото въжделение над безпристрастния икономически анализ, чиято цена сега плащат обикновените хора, пише Хейг.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
80.Ти трябва да си много наивен , дали Българските Банкери не са си изнесли парите на запад , малко преди 9-ти.И са се изнесли и те ?Същото стана и преди 25г. Масови изнасяне на милиарди към Швейцарските Банки. В едино френско списание прочетох че Швейцарските Банки са уведомили Българското Посолство в Швейзария . Отговорили са им , че това не е от тяхната компетенция ! И така драги сънародници - докато манифестирате по площадите , че е демократично - другите измъкват парите ... Докато се ра
60
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е как Гърция не е била готова да влезе в Еврозоната , но са я приели ??Какво значи да си готов ?- да обеднееш , да си приложиш сам хара-кири и тогава да те вземат. Хвърлят те на Банкерите и умираш плащайки лихви !!И ти дават "помощи", заеми и заеми ..
59
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма не искам, няма недейи да избягаш само посмей.Ще повярваш с мене такатвойто НЕ - за мене е ДА.
58
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Като гледам Меркел не се е разбързала. Интересно е как ще мине номера пред Бундестага и как ще се съгласят и другите държави от Еврозоната. Когато беше дълг към частни банки можеше да се подстриже дългът, но сега като е към ЕЦБ това е забранено по устав, защото е директна парична помощ. Остава МВФ, но при около 20% дял на гръцкият дълг спрямо общите дългове и това няма да е лесно.
57
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Бедно Царство България отпуска 20 млрд. заем на Хитлер...."Царство България вообще не е било бедно... След втората световна война Руснаците са изпразнили трезорите като окупатор, поинтересувай се малко коко е излязла на България потдръжката на така наречените "Братушки" Но това е др тема
56
0
 
2
 
! Отговори
! преди 8 години
и капитализма в който живеем е изруден както и кумунизма в който някои сме живели. И в двата строя политиците са наследтвена професия, корумпирани са и живеят за сметка на народа. А вие ходете на избори да изберете кои семейства ще храните, може би някога ще ви дойде акъла. Гърците се възползваха от съревнованието между двата строя и вземаха капиталистически пари с пълни шепи без да са ги заслужили. Настана време за разплащане,ако им опростят още и нашите политици имат нещо между краката..
55
0
 
2
 
! Отговори
Иванов преди 8 години
До АнонименСъгласен съм с теб.
54
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Иванов"Комунизмът е хубаво нещо, но докато свършат чуждите парите." Маргарет Тачър
53
0
 
4
 
! Отговори
Иванов преди 8 години
Комунизмът е хубаво нещо, но докато свършат парите.
52
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Единственият резултат от гръцкото "охи" е вдигане на лихвите за гръцките кредити и изискванията за обезпечението им. Още в неделя през нощта Варуфакис се е опитал да договори пари от ЕЦБ за отварянето на банките в понеделник, но е получил твърдо "охи" от ЕЦБ. Това е и основната причина за скоропостижното подаване на оставката му вчера, иначе нека гърците да говорят каквото си искат за оставката на Варуфакис, която я изкараха едва ли не някакво геройство на гръцкия финансов "титан".
51
2
 
9
 
! Отговори
Хитлер преди 8 години
Добре че е Германия иначе гърците сега щяха да ядът пясък и водорасли....
50
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 67: vesko02 чадо, защо толкова рано си се нацедил...в тази жега ?!!!
49
3
 
5
 
! Отговори
Лавджой преди 8 години
Време е гърците да отворят битпазара и да започнат реална търговия. Фрегати, изтребители, танкове, острови. Много неща могат да се продадат. Ето на нас ни трябват самолети. Отстъпка 50% и ще купим десетина броя. И пак 300 млрд евро ще го изплащат 3 поколения!!!!!
48
3
 
10
 
! Отговори
икономист преди 8 години
Интересно как другарите обръщат наопаки всичко , което не им допада , защото и те са свикнали да крадат , лъжат и да взимат чужди пари без да ги интересува. Изведнъж Германците се оказаха виновни , че им давали пари заради някакви си лихви. Ами Гърците защо ги взимат нали са горди , а сега защо още искат . Комунизма свършва когато свършат чуждите пари.
47
1
 
4
 
! Отговори
Smehoriq преди 8 години
V tazi statiq e pulno s gluposti,neshto normalno za tozi sait!!!! 1. "Merkel bila na vliqtelniq lider c EC" - prostotiq do 6iq!!! I na malkite deca ve4e e qsno,4e na Merkel i durpat koncite ot USA!2. "Da se oblek4at stradaniqta na obiknovenite gurci",tova napravo me strro6i kato go pro4etoh!!!! Gurcite si jivurkat i pet pari ne davat,dali onezi pustarmi ot EC 6te im oprostqt dulga! V statiqta ima sigurno o6te prostotii,no tezi dve mi bqha dostatu4ni,za da se otkaja da 4eta po-natatuk!!!!!!!!
46
6
 
2
 
! Отговори
vesko02 преди 8 години
Единствената логична стъпка от случващото се за нас е да подложим на терор банки , съдебни изпълнители и всякакви събирачи на вземания без оглед на това дали са справедливи или не
45
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Провален финансов министър на провалена и тотално издънена държава смятал, че Европа се разпада. Как да не му повярваш?
44
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Варуфакис: Гръцкото НЕ е голямо ДА !Шойбле": Да, да, но НЕто си е НЕ !
43
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бабата няма нужда да й помпат имиджа. Ципрас е този, който си играе на референдуми, че да не проличи как се гърчи.
42
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Ботуш Шпиц"...защото условията за пакет бяха изключително добри преди седмица..."......Интересно ми е как щеше да реагира българският бизнесмен на един "изключително добър пакет", ако европейците и бълг.пр-во щяха да поискат от този бизнесмен да му увеличат годишния данък от 26% на 29%, а така също и данъка като капаро за следващата година от 55 % да се увеличи на 100 %.Ако декларираш 10хил.,плащаш 2900+2900+4800соц.и здр.осигуровки+650за фирма на твое име и 650за всеки клон+2%изв.данък