Въпроси без отговор година след трагедията с МН-17 в Украйна

Виновните все още се издирват
Обновена: 17 юли 2015 15:58 | 17 юли 2015 14:57, Елка Василева
56
Въпроси без отговор година след трагедията с МН-17 в Украйна
Снимка: Reuters

Боингът на "Малейша еърлайнс" се разби на 17 юли 2014 г. в Източна Украйна с 298 души на борда. Днес, в петък - година по-късно, възпоменателни церемонии са насрочени не само в Украйна, а и в Холандия, откъдето са повечето жертви. Остават обаче множество въпроси, пише Клемантин Малигорн, "Фигаро".

На 17 юли 2014 г. 298 души загинаха при катастрофата с Боинг 777 на компанията "Малейша еърлайнс". Машината, изпълнявала полет МН-17 между Амстердам и Куала Лумпур, бе свалена над Източна Украйна, където украински войски се сражаваха с проруски сепаратисти. Година след трагедията много въпроси остават неизяснени: как е бил свален пътническият лайнер? Кой носи отговорност за този разтърсващ случай?

Самолетът - свален от ракета

Още по темата

Пътническият самолет изглежда е бил свален с ракета земя-въздух. Руската оръжейна компания "Алмаз-Антей" потвърди в началото на юни: малайзийският боинг от полет МН-17 наистина е бил свален с ракета земя-въздух "Бук", произведена в нейните заводи.

Михаил Малишевски - представител на държавния консорциум, уточни на пресконференция, че "както сочат първите анализи, използвана е ракета "Бук-М1". По-точно, "Бук 9М38М1" въздух-земя, комплектована с бойна глава 9Н314М. Но руската оръжейна компания "Алмаз-Антей" заяви, че не може да каже кой лагер е свалил самолета.

В четвъртък обаче зам.-ръководителят на руската федерална агенция за въздушен транспорт Олег Сторчевой цитира данни от доклад на анонимни "авиационни специалисти", разпространен във вторник чрез Интернет. "Специалистите" са установили, че боингът е бил свален с ракета въздух-въздух "Питон" израелско производство. Качен в мрежата като файл на руското министерство на отбраната, докладът бе представен наново и от Следствения комитет, руския аналог на ФБР.

Виновните все още се издирват

За момента въпросът остава без отговор. Киев и западните правителства подозират, че са стреляли проруските сепаратисти. Москва пък винаги е отричала категорично да има нещо общо с инцидента, твърдейки, че боингът е бил свален по-скоро от изтребител на украинската армия.

Холандските власти заявяват, че засега не могат да посочат виновниците. Те обаче наред с Малайзия настояват да бъде създаден международен трибунал по случая под егидата на ООН. Москва отхвърля идеята. В четвъртък руският президент Владимир Путин заяви, че конституирането на подобен съд ще е "контрапродуктивно и преждевременно".

Близки на загинали при катастрофата подадоха в САЩ иск срещу бивш командир на украинските сепаратисти - руснака Игор Стрелков, когото обвиняват, че е наредил свалянето на самолета.

Според исковата молба, депозирана в Чикаго, "самолетът от полет MH17 е летял през въздушното пространство над района, където се е сражавала бунтовническата армия, която, под командването на Гиркин, свалила този Боинг 777-200". Ищците освен това твърдят, че Гиркин е действал "реално или предполагаемо от името" на руския лидер Владимир Путин.

Критики срещу непредпазливостта на "Малейша еърлайнс"

През октомври се очаква да бъде публикуван холандски доклад за причините, довели до разрушаване на боинга. В неокончателен вариант документът вече е разпратен до страните, чиито граждани са били на борда. Русия, запозната вече с предварителната версия на доклада, подготвен от холандските експерти, заяви в четвъртък, че има "много забележки" по документа.

Си Ен Ен разкри основните му положения: докладът обявява за отговорни проруските сепаратисти, но и "Малейша еърлайнс" заради проявената непредпазливост. Въздушните власти на Украйна бяха разпространили предупреждение, ограничаващо въздушното пространство над зоната на бойните действия до височина 32 000 фута.

Някои близки на жертвите впрочем започнаха правни процедури срещу "Малейша еърлайнс", чиито самолети продължаваха по време на драмата да летят над бойните полета в Украйна за разлика от тези на други авиокомпании.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
6
 
! Отговори
по грешка преди 8 години
Боингът е бил свален "по грешка" с ракета 9М38М1 от 156-ти зенитен ракетен полк на Украйна. По време на учения, в района на Зарощенское. ЗРК "Бук-М1" е трябвало тренировъчно да се цели в украински Су-25. По случайност траекториите на Боинга и на Су-25 съвпаднали, сливайки се на екрана в една голяма точка. Когато има схождане на целите на един азимут, системата за съпровождане автоматично се пренастройва за водене на целта с по-голяма площ, т.е. към Боинга. Бил е произведен "несанкциониран" запуск на ракетата.
22
1
 
7
 
! Отговори
не за първи път преди 8 години
Украинците не за първи път свалят пътнически самолет. През 2001 година те свалиха с ракета пътнически самолет ТУ-154!
21
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 47е това вече е радикален католизизъм или ислям!по - кротко: само го пребий ако установиш кой е!
20
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 39 - нежното минзухарчеми ти си си отговорил задавайки въпроса.
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Одисей 1"и това е оправдано според теб"...зъб за зъб!това на поляците трябва да бъде оправдано ли ? - те оставят около 20 000 чевеноармейци да умрат от глад руснаците поне са били по-хуманни като са ги застреляли в Кътино!
18
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И едното и другото са верни,борбата е политическа,иначе следи,доказателства и дори хората които са стреляли си съществуват.
17
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Толкова ли сте наивни,че да мислите че САЩ не знаят кой е свалил самолета?
16
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Одисей 1сладур!за Катин си прочел факта. истината датира още откъм 1917 година и засяга действията на поляците срещу революцията в русия :) *** ти дотам не си стигнал нали?А либийците са араби - те какво общо имат ?
15
2
 
2
 
! Отговори
РЕ: преди 8 години
До Одисей 1"Дай боже , значи ще съм си намерил по приятно от това да кисна пред компа"???че кой те е задължил? - чичо Сам ли?
14
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Одисей 1с други думи ще се разкрие - ама друг път!че пред фактите и боговете мълчат! а фактите са че самолета е свален с 2(!) ракети въздух-въздух!
13
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
леле колко русофреници се пръкнаха тук!#Russophrenia - a condition where the sufferer believes Russia is both about to collapse, and take over the world.
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Одисей 1Да де край на хобито наесен - тогава ще ти резнат субсидията :)
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 20ей в какъв парадокс живеете! като не искаш да споменаваш - НЕ споменавай!
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 16НИКОГА не са твърдяли че е БУК!Западните медии го лансираха! А и формата на отсколите и позициите на пораженията не сътветстваха на поведението на ракатите на този комплекс!
9
0
 
3
 
! Отговори
Маде от УСА преди 8 години
До Одисей 1Е неможе цял ден да си пред клавиатурата и никой да не ти плаща за това! - Харана и хладилник откъде?Твърде интелигентно подреждаш думите за да си бот!(макар че е малко нечовешко, признавам, да си "толкова последователен и редовен" )
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 12su 25 + phython 5 = таван 30 км.:) смяташ ли?
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонименверно ли бе? и как си мълча досега?:)чакаме да се позабравят фактите и после тиражираме лъжи а? маде от уса?тарикачета!
6
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Одисей 1:) а на теб финасирането наесен ще ти секне...
5
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Виновните се укриват в Белия дом.
4
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
То от доста време е ясно - урките с две ракети въздух-въздух.Последно разследванията идентифицират ракета с 11 кг поразяваща маса кавито са phython-5 (>20km обсег)Както евреите се заканваха че ще дадат на украинците оръжия заради размрязяването на сделката с Иран за C300, май наистина са го направали. И явно после затова замълчаха ни лук яли ни лук мирисали!