Средната класа в Русия отива на дъното

"Новие известия": С 25% е спаднал стандартът в Русия
4 авг 2015 11:30, Елка Василева
178
Средната класа в Русия отива на дъното
Снимка: архив, Reuters

Средната класа в Русия "отива на дъното" - стандартът в страната е спаднал с една четвърт, пише "Новие известия".

През последната година жизненото равнище на икономически най-активните хора в Русия е спаднало с 25 на сто. Това сочат данни от проучване на Института за социална икономика и експерти от групата "Дабъл Ю-Сити къмюнити рисърч" в големите мегаполиси. Числата доста надхвърлят официалните, с които боравят правителствените агенции, се казва в статията.

Хората в Русия "все по-често се налага да си отказват не само излишества, но дори и най-необходимото", коментира Тимофей Суровцев, завеждащ сайта W-City.net.

Вече от година руското население "стремително осиромашава" и нивото на бедност е достигнало 15,9 на сто срещу 13,8 процента през 2014 г. Под чертата на бедност де факто живее днес всеки пети трудоспособен жител на федерацията, показва допитването.

Анкетата само потвърждава факта, че близо 10-процентният по официални данни спад в паричните приходи, съчетан с 15-16-процентната инфлация и рязкото обезценяване на рублата, е нанесъл просто съкрушителен удар по кесиите на руските граждани, коментира вестникът.

Руската средна класа междувременно стремително потъва - според централната банка, към юли т. г. хората в страната са похарчили над половината от своите спестявания. За половин година делът на спестяванията в чужда валута е намалял с над 50 процента - през октомври м. г. над 20 на сто от анкетираните имаха спестявания в долари и евро, а днес с това могат да се похвалят под 10 процента.

По най-скромни изчисления заради рязкото поскъпване на живота изпадналите в нужда бивши представители на средната класа са изхарчили за 6 месеца най-малко 10 милиарда долара, извадени "изпод дюшеците", се казва в материала.

По данни на централната банка над 8 милиона получатели на заеми в Русия не могат надлежно да си обслужват дълговете и са на ръба на фалита.

За една година броят на работещите е намалял с 618 хил. души - почти с 1 процент от цялото икономически активно население. В Русия има 4,2 милиона безработни според критериите на Международната организация на труда, посочва експертът Николай Рижков.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


178
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
5
 
4
 
! Отговори
Спас преди 8 години
До Анонимен 114Кой допуска такива *** да пишат тук???? Ти простако си плод на 25 години цивилизация и демокрация!!!!!!:)))
54
6
 
2
 
! Отговори
Спас преди 8 години
До 111РазСтрели има в САЩ!:)))))) Учи граматика, за да не ставаш за смях!!!!:)
53
4
 
3
 
! Отговори
Спас преди 8 години
До 109Те и за кравите се грижат, но после.........ножа!! Германците при Хитлер поживяха, а после 12 000 000 си отидоха скоропостижно! Много от тях си платиха обяда, работейки в упоменатия Сибир!!!!:) Добре, че го имаше СССР и Комунистическите партии по света, да спасят човечеството от кафявата Чума!!!
52
6
 
10
 
! Отговори
бухахахаха преди 8 години
Ти наистина ли ще сравняваш България с Русия? Ами руснаците са поне 30 години по назад от нас. Още се редят на опашки за визи, гледат само телевизии които Путин е одобрил, опозиционерите ги вкарват по затворите, пътища нямат, живеят 7 години по малко от нас, убийствата са 6 пъти повече от тук ... има ли смисъл да продължавам? Ами да махат джудженцето и да започнат и те да се развиват малко по малко.
51
8
 
3
 
! Отговори
Спас преди 8 години
"Руската средна класа междувременно стремително потъва - според централната банка, към юли т. г. хората в страната са похарчили над половината от своите спестявания. За половин година делът на спестяванията в чужда валута е намалял с над 50 процента - през октомври м. г. над 20 на сто от анкетираните имаха спестявания в долари и евро, а днес с това могат да се похвалят под 10 процента."ТОВА СПОРЕД МЕН ОЗНАЧАВА, ЧЕ ТЕГЛЯТ РУБЛИТЕ И ИНВЕСТИРАТ В НЕЩО, ИЛИ ЗАМЕНЯТ ЗЕЛЕНАТА ТОАЛЕТНА ХАРТИЯ ЗА ЮАНИ
50
6
 
6
 
! Отговори
Спас преди 8 години
До Анонимен 106Аз не съм луд. Анализирам. Може ли да умираш от глад и .....фалити и да подкрепяш душманина си?????? Само платена *** на краварите, може така да обижда в безсилието си!!!
49
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Спаслуд си ти руска ***
48
5
 
2
 
! Отговори
Спас преди 8 години
До 456 Кво каза???? Вицовете са в друг раздел:))))))))))))))))))))))))))
47
11
 
15
 
! Отговори
Спас преди 8 години
Интересно??? Някой лъже много здраво! Въпреки описвания апокалипсис в Русия, подкрепят Путин над 90%!!!! Те ли са луди? Аз ли не разбирам???? Предполагм, че това е гнусна пропагандна статия, написана с цел да забие клин между нашите братски народи!! Статия търсеща шарани !!!:)
46
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Нека камъни да падат от небето, важното е, че Крим е наш."Мъдри "човеци" са ***.
45
6
 
10
 
! Отговори
да преди 8 години
Да живее Путин, "Кримнаш" и разкъсването на Украйна. Това е по-важно за щастието на милоните руснаци.
44
4
 
5
 
! Отговори
vesko02 преди 8 години
Аз си мислех ,че там всичко е на президента и шепата "умници" от КГБ въртящи се покрай него,както между впрочем е и у нас,само дето основна фигура не е президента
43
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мечтайте си!
42
8
 
19
 
! Отговори
.. преди 8 години
Стига бе там имало средна класа . Аз това понятие сега се сещам, че съм го чувал. Тук за средна класа не се говори. Тук говорим за минимална работна заплата, минимална пенсия, цени на тока, горивата, водата, Ментел, ВиваСом и др. мошеници дето ни крадат. За провалени сделки и екологични катастрофи. За проблеми с пътищата и с икономиката. За заеми и наеми, за акцизи и данъци. Това средна класа вече е понятие, което от 10-тина години в България не се използва и може спокойно да отпадне от речника
41
13
 
21
 
! Отговори
П.Петров преди 8 години
Като се има предвид, че в България бедността е 20-25%, какво да ги мислим руснаците , *** ...Тази "статия", ***, може да хване декиш в Дания, Германия, Франция, но в България сме до носа в ла*ната, я сме се засмели колко "зле" са тези или онези, я сме се нагълтали с ла*на.Та, ***, следващия път като пишеш подобна статия, я напечатай на тоалетна хартия, поне да е полезна за нещо.
40
13
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нашата "журналистика" пак се отличи! Абе, въобще не мога още да разбера, откъде ги изкопават тези "статиики" за руснаците? Защо са ви, какво целите, какъв ви е проблема? Такива садистично-мазохистични, злобарски чувства не ви правят нито чест нито ви отиват на професията.Боже, боже, ВИЕ СТЕ ТРЪГНАЛИ ДА ОПЛАКВАТЕ РУСНАЦИТЕ!БОЖЕ,НЕЩАСТНИ АНДРЕШКОВЦИ И БАЙГАНЬОВЦИ! СРАМ ЗА ЦИВИЛИЗАЦИЯТА!Но, всъщност, това на запад вече не е нито цивилизация,нито човещина.Феодална кочинка и човешко морално падение!
39
8
 
14
 
! Отговори
до 90 преди 8 години
Така наречените бедни българи почиват здраво тая година, 1.7 милиона на нашето море и 400 хиляди в Гърция. Руснаците почиващи.......Аз почивах тази година в България и Гърция.Хотелите са празни,има българи,но си личи,че са дошли щото паднаха цените,заради отлива на руснаците.Руснаците в момента са най-платежно способните туристи(споредмнения на търговците) въпреки,че заради патриотизъма си са дошли с 50 % по малко.А в Гърция,българите жулят само евтини кафета за разлика от руснаците.
38
15
 
12
 
! Отговори
Руски vs EU граждани преди 8 години
Така наречените бедни българи почиват здраво тая година, 1.7 милиона на нашето море и 400 хиляди в Гърция. Руснаците почиващи навън тая година са 50% по-малко. Честито на печелившите.
37
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Pak Elka,pak info ot plateni ot Sshafondove,ako tova Gayidar,Makarevich,Grebenshtikov i vsya amekanskaya rat' obednela s 25%,uzhas,rusnaci prosto umirat ot zhalost'.Elke nyamash' li lichna rabota-nyamash'!Cheti russki izdaniya,kakvo misli Amerika za Rossiya Moni i sieta shte kazhat.
36
2
 
12
 
! Отговори
Know how преди 8 години
Думата "новие" не е руска, така че списанието и статията не са от Русия. Разбира се ако уважаемата *** не е сбъркала.