Средната класа в Русия отива на дъното

"Новие известия": С 25% е спаднал стандартът в Русия
4 авг 2015 11:30, Елка Василева
178
Средната класа в Русия отива на дъното
Снимка: архив, Reuters

Средната класа в Русия "отива на дъното" - стандартът в страната е спаднал с една четвърт, пише "Новие известия".

През последната година жизненото равнище на икономически най-активните хора в Русия е спаднало с 25 на сто. Това сочат данни от проучване на Института за социална икономика и експерти от групата "Дабъл Ю-Сити къмюнити рисърч" в големите мегаполиси. Числата доста надхвърлят официалните, с които боравят правителствените агенции, се казва в статията.

Хората в Русия "все по-често се налага да си отказват не само излишества, но дори и най-необходимото", коментира Тимофей Суровцев, завеждащ сайта W-City.net.

Вече от година руското население "стремително осиромашава" и нивото на бедност е достигнало 15,9 на сто срещу 13,8 процента през 2014 г. Под чертата на бедност де факто живее днес всеки пети трудоспособен жител на федерацията, показва допитването.

Анкетата само потвърждава факта, че близо 10-процентният по официални данни спад в паричните приходи, съчетан с 15-16-процентната инфлация и рязкото обезценяване на рублата, е нанесъл просто съкрушителен удар по кесиите на руските граждани, коментира вестникът.

Руската средна класа междувременно стремително потъва - според централната банка, към юли т. г. хората в страната са похарчили над половината от своите спестявания. За половин година делът на спестяванията в чужда валута е намалял с над 50 процента - през октомври м. г. над 20 на сто от анкетираните имаха спестявания в долари и евро, а днес с това могат да се похвалят под 10 процента.

По най-скромни изчисления заради рязкото поскъпване на живота изпадналите в нужда бивши представители на средната класа са изхарчили за 6 месеца най-малко 10 милиарда долара, извадени "изпод дюшеците", се казва в материала.

По данни на централната банка над 8 милиона получатели на заеми в Русия не могат надлежно да си обслужват дълговете и са на ръба на фалита.

За една година броят на работещите е намалял с 618 хил. души - почти с 1 процент от цялото икономически активно население. В Русия има 4,2 милиона безработни според критериите на Международната организация на труда, посочва експертът Николай Рижков.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


178
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
5
 
12
 
! Отговори
seira преди 8 години
ДО АВТОРА НА ПУБЛИКАЦИЯТА:Г-ЖО ВАСИЛЕВА,ИМАМ ГОЛЯМА (А Й НЕ САМО МОЯ!) МОЛБА КЪМ ВАС:КАТО ЦИТИРАТЕ ОПРЕДЕЛЕНИ ИЗДАНИЯ (МЕДИИ), БИХТЕ ЛИ ПОСОЧВАЛИ КОНКРЕТНИТЕ МАТЕРИАЛИ НА КОИТО СЕ ПОЗОВАВАТЕ, КАКТО И ЛИНКОВЕ ЗА ПРОВЕРКА НА ДОСТОВЕРНОСТТА НА ВАШИТЕ ТВЪРДЕНИЯ!УБЕДЕН СЪМ, ЧЕ ЗА АУДИТОРИЯТА НА DNES.BG ЩЕ БЪДЕ ОТ ГОЛЯМА ПОЛЗА!ПРЕДВАРИТЕЛНО ВИ БЛАГОДАРЯ!!!
74
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Путин височина 168 сантиметър)))
73
4
 
11
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 8 години
Що не пишете за средната класа в България откога е на дъното ами все в чуждото канче гледате??? Изобщо има ли вече средна класа в България????
72
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
То не само в Русия средната класа е отишла на дъното!
71
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ха ха !тая статия е като:Лисицата цял ден ходила след коча като си мислела че ей-сега и ще му паднат!
70
2
 
2
 
! Отговори
Спас преди 8 години
До Анонимен 133И "разгромена" от Хитлер, веднага се отправя на изток, за да помогне на американските некадърници и да опука милионната Квантунска армия!!!!!!! хааааааааааааа Тебе трябва не да ти дават пари, а да те глобяват, защото, с нелепостите си печелиш привърженици на Русия!!!
69
4
 
4
 
! Отговори
Спас преди 8 години
До Анонимен 133Чети книжки неграмотнико!!! Великата ти Британия е плащала много парички на руската армия, само и само да ги спаси от Наполеон!!! А руснаците са си пили кафето по Парижките "БИСТРА"!!!!! Бьiстро(бързо) хаааааааааааааааа
68
1
 
2
 
! Отговори
Спас преди 8 години
До Анонимен 134А на мен ми е прИоритет, да чета написаното от неграмотници и да ги коригирам!!! Защото след тях ще се навъдят хиляди, ако не ги насочиш в правия път!!!!:)
67
1
 
1
 
! Отговори
Спас преди 8 години
До Анонимен 133ХААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААА великан си!!!!!!:)
66
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На кой му пука за азиатските бетонени глави, да си живуркат в тайгата и да ловят риба в байкал.Преоритет ми са събитията в Ангола,Сомалия и столицата Могадишу отколкото в бензиновата федерация.
65
9
 
7
 
! Отговори
Спас преди 8 години
Масови убийци са Наполеон, Хитлер, османлиите, ония другите *** които вилняха във Виетнам, Ирак.................................................... !!!! А Русия е надеждата на света за МИР!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
64
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Руснаците винаги са живели като *** явно така ще бъде и в бъдеще. Важното е джуджето и олигархията да си запазят властта и милярдите.
63
5
 
3
 
! Отговори
Спас преди 8 години
До Анонимен 128Аз чета книги и документи, а не инструктажи!!! Знам че Русия е разбила Наполеон, Хитлер и ни е ОСВОБОДИЛА от турско и фашистко робство!!!! Ти просто пишеш ........ срещу заплащане!!! Или е нямало Наполеон, Хитлер, а по нашите земи е имало братско присъствие на съюзниците ни, които са ни пазили 500 години?:)))))))))))
62
8
 
6
 
! Отговори
Спас преди 8 години
До 122Путин ми е политически противник! Аз съм КОМУНИСТ, а той капиталист!!! Подкрепям го в момента с две ръце, защото човечеството се надява и има опора единствено в РУСИЯ!!! Няма кой друг, да ни избави от *** зад океана!!! А простотиите които си написал относно моята особа, за сега ги пропускам с усмивка:)))))) Аз не съм ***!:)
61
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
горките руснаци, толкова са зле-гладни, боси, голи!!!!ние, като сме славяни, добри, богати и щедри, хайде да им помогнем!!още повече, че сме велик народ!!!
60
3
 
3
 
! Отговори
Спас преди 8 години
До Станой от АхелойОт къде ви намират такива кОпони, умът ми не го побира??????? :))))))))) Българи загива!!!!!
59
2
 
4
 
! Отговори
ерген-русофил преди 8 години
Ми давайте да помагаме на хората. Аз лично ще си взема 2 рушкинчета за домашни помощнички и ще им осигуря трудова и всякаква заетост. Гладни нема да ги остава.
58
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До бухахахаха.......ако замениш Русия със САЩ ще си написал истината....Защото там 32 милиона са на купони за храна--демек под чертата на бедността...та това е прехвалената демокрация на американците--а тези купони включват 29 долара на седмица--2 кила картофи,1 кило ориз,2 кила банани,1 пиле,3 хляба,1 кило боб,.....това е....
57
7
 
2
 
! Отговори
Спас преди 8 години
До Анонимен 116Колко? :)))))))))))) Има документи, но трябва да ги откриеш и прочетеш!!! От 1950г до сега бройката им е нараснала 1 000 000 пъти!:) Аз не съм чувал до сега някой да е съдил Сталин за убийство! Такива като тебе измислят вицове и ги пускат в пространството, за да изкарат някой лев!:)
56
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ДО 108 И ПОДОБНИ ЗА ВАС Е ОБЯВЕН ОФИЦИАЛЕН ПРАЗНИК "ДЕНЯТ НА НЕНАВИСТТА" - В ТЕСЕН КРЪГ НО СТЕ ПОКАНЕНИ...