Средната класа в Русия отива на дъното

"Новие известия": С 25% е спаднал стандартът в Русия
4 авг 2015 11:30, Елка Василева
178
Средната класа в Русия отива на дъното
Снимка: архив, Reuters

Средната класа в Русия "отива на дъното" - стандартът в страната е спаднал с една четвърт, пише "Новие известия".

През последната година жизненото равнище на икономически най-активните хора в Русия е спаднало с 25 на сто. Това сочат данни от проучване на Института за социална икономика и експерти от групата "Дабъл Ю-Сити къмюнити рисърч" в големите мегаполиси. Числата доста надхвърлят официалните, с които боравят правителствените агенции, се казва в статията.

Хората в Русия "все по-често се налага да си отказват не само излишества, но дори и най-необходимото", коментира Тимофей Суровцев, завеждащ сайта W-City.net.

Вече от година руското население "стремително осиромашава" и нивото на бедност е достигнало 15,9 на сто срещу 13,8 процента през 2014 г. Под чертата на бедност де факто живее днес всеки пети трудоспособен жител на федерацията, показва допитването.

Анкетата само потвърждава факта, че близо 10-процентният по официални данни спад в паричните приходи, съчетан с 15-16-процентната инфлация и рязкото обезценяване на рублата, е нанесъл просто съкрушителен удар по кесиите на руските граждани, коментира вестникът.

Руската средна класа междувременно стремително потъва - според централната банка, към юли т. г. хората в страната са похарчили над половината от своите спестявания. За половин година делът на спестяванията в чужда валута е намалял с над 50 процента - през октомври м. г. над 20 на сто от анкетираните имаха спестявания в долари и евро, а днес с това могат да се похвалят под 10 процента.

По най-скромни изчисления заради рязкото поскъпване на живота изпадналите в нужда бивши представители на средната класа са изхарчили за 6 месеца най-малко 10 милиарда долара, извадени "изпод дюшеците", се казва в материала.

По данни на централната банка над 8 милиона получатели на заеми в Русия не могат надлежно да си обслужват дълговете и са на ръба на фалита.

За една година броят на работещите е намалял с 618 хил. души - почти с 1 процент от цялото икономически активно население. В Русия има 4,2 милиона безработни според критериите на Международната организация на труда, посочва експертът Николай Рижков.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


178
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Новие гъзвестия е нещо от сорта на америкън НПО нюз:"САЩ са дъ бест,фак оф дъ рест"Нюланд го каза директно-"Фак ИЮ(ЕС)
34
11
 
17
 
! Отговори
Руски vs ЕС граждани преди 8 години
Случай от ЕС и България:В събота в Пикадилито рускиня си купи сйомга за 50 лв (10 % от средната месечна българска заплата на страна в ЕС) и след като я опаковаха,сложи рибата в пълна количка с хранителни продукти.Като се огледах,ми направи впечатление,че българите имаха по 3-4 хранителни продукти в количките си,а на рускинята беше пълна.Статията се разминава с действителността.
33
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В САЩ е същото,а в БГ почти няма средна класа. Русия ни е последната грижа.
32
4
 
13
 
! Отговори
Радослав (Рамазан) преди 8 години
Да са живи и здрави нашите руски братя освободители.
31
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Като видя снимката на Зелка горе в ъгъла идва ми да наплюя монитора, но ми е жалко!
30
11
 
10
 
! Отговори
платен чугун преди 8 години
Това е пропаганда, лично платена от Сорос! Русия е велика! В Русия стандартът на живот е висок, там няма убийства, наркомани, гейове, има само добри хора, православни християни. За това и всички се натискат в Русия да живеят а не в мръсният, капиталистически Запад! Урааааааааааааа1 КРИМ НААААААААААААААШ!
29
8
 
14
 
! Отговори
до 53 преди 8 години
Русия я намразих още в трети клас като ни караха на сила да учим руски език. Не мога да го понасям. И до ден днешен като чуя руски и ми се обръщат червата................От коментара ти личи,че си и останал на нивото от 3-ти клас.Което никак не е зле в същност при днешната политика и отношение на САЩ спрямо съюзниците си в ЕС.
28
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А България от 25 години е на дъното и продължава да копае надолу!
27
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Новие известия" е проект,осъществен от Немцов и съратниците му,като медия прокарваща нео-либералните ценности.След убийството на Немцов,тази медия е в пълна финансова зависимост от 37 НПОта и е дотирана от тях-също така както още десетки медии и както тел."Дожд" и и други....ПРОСТО нищо ново--
26
7
 
7
 
! Отговори
Пешко преди 8 години
До ЧекистЩо бе? Обобщавам мнението на путинистите в две думи. Могат да си го копират и да си го пускат където искат
25
5
 
7
 
! Отговори
Мемет преди 8 години
Дори и турците всеки петък в джамията, се навеждаме отново да влезе руския аскер да ни освободи от краварите.
24
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не знам за средната класа на Русия,но фермерите в ЕС масово протестират,блокират пътища,палят продукция,заплашват с неподчинение,защото им паднаха рязко доходите след санкциите срещу Русия.
23
3
 
5
 
! Отговори
до 33 преди 8 години
Като махнеж 40 милиона пенсионери, 10 милона деца и начмалиш сойноста на живеещите в Русия с около 30 милиона, защото тези 30 милиона отдавна са извън Русия, колоко прозента станаха...............................................От коментара ти личи,че математиката и логиката,като основи за логични анализи,не са ти били силните страни в училище.
22
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Jalko...BG Trolovete kakvito pari sa sabrali ot bakshishi, da izkupqt apartamentite na Rusnacite po chernomorieto na dvoina cena!
21
11
 
11
 
! Отговори
Берлин преди 8 години
От най-ранно ндетство ми се гади от всичко руско.
20
5
 
4
 
! Отговори
Чекист преди 8 години
До ПешкоДоволен ли си като си изказа глупоста на всички? Прочети си коментара и се запитай, може ли един нормален човек, да се мъчи да се прави на интересен с толкова дребни лафчета?
19
9
 
9
 
! Отговори
Русия,САЩ,ЕС преди 8 години
Хубавото на Русия е,че има средна класа.Докато в САЩ средната класа се превръща в бачкаторска(дори и с диплом от университет) с изключение на няколко професии,а в ЕС средната класа изчезва демографски и се попълва масово от африкански,арабски,турски,пакистански,афганистански и други емигранти.
18
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ДО ШОПТОЗИ ОТ СУРГУТ НЕ ТЕ ИЗЛЪГА...РАБОТЕЩИТЕ НА СЕВЕР ВЗИМА СУПЕР ПАРИ. РАБОТЕЩИТЕ В ГАЗПРОМ СЪЩО-САМО НА ЕДИН РАБОТНИК ДАВАТ ОТГОРЕ 60 ОООРУБ ЗА ДА ОТИДЕ НА ПОЧИВКА.КАКТО КАЗВАТ ЗА ЕДНИ СВАТБА А ЗА ДРУГИ БРАДВА. ТО И ПРИ НАС Е СЪЩОТО...КРИЗАТА ОТ 2008 ПЛАВНО ПРЕМИНА В 2014- ТЯЯ ЗВСЕГНА ВСИЧКИ СТРАНИ. ТАКА ЧЕ СТАТИЯТА НА *** КАКТО ВИНАГИ Е СПЕКУЛАТИВНА И НЕПРОФЕСИОНАЛНА-ПИШЕ ПО 100 РЕДА ПОВТАРЯЙКИ ПО НЯКОЛКО ПЪТИ ЕДНО И СЪЩО ПРЕЗ НЯКОЛКО РЕДА.
17
8
 
12
 
! Отговори
Пешко преди 8 години
Рассия за една година стана една напълно самозадоволяваща се икономика - даже пари им не требват. Един сее, друг жъне, трети меси, четвърти пече - и това всичкото в една единствена комуналка. Даже хората не ползват телефони, а конец и кофички от кисело млеко - ем нема радиация, ем кофичките влизат във втора употреба. Златото толко се обезцени от големия добив, че чак Вовата в златен *** дриска и сега щял да прави такива по селата срещу брезов сок и блини.
16
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Все по-често ще четем такива и други неща ,откакто Русия изгони сороското гюбре от пределите си .