Решено: Еврогрупата одобри гръцкия спасителен пакет

Разискванията продължиха близо шест часа
Обновена: 14 авг 2015 23:20 | 14 авг 2015 23:15,
18
Решено: Еврогрупата одобри гръцкия спасителен пакет
Снимка: Архив Reuters

 

Гърция ще получи 26 млрд. евро по първия транш от третата си спасителна програма. Това решиха финансовите министри от еврозоната, одобрявайки споразумението с Атина. Дебатите продължиха шест часа, както съобщава гръцкото издание „Катимерини” – в изключително позитивен тон.

Общият размер на новия спасителен план за южната ни съседка е 86 млрд. евро. Те ще бъдат на разположение на Атина в следващите три години, но само при изпълнение на поетите ангажименти и обещания за строги реформи.

Одобрението на тази програма беше получено от правителството на Алексис Ципрас тази сутрин с цената на подкрепата на част от депутатите на СИРИЗА. Така премиерът на южната ни съседка сега е изправен и пред предизвикателството да запази властта си.

В разпространеното от ЕК съобщение председателят Жан-Клод Юнкер коментира, че изминалите шест месеца (от идването на СИРИЗА на власт в Гърция) са били трудни и е тествано търпението на гражданите.

„Щастлив съм да съобщя, че всички страни изпълниха своите ангажименти”, коментира той и посочва, че Гърция има да изпълнява амбициозни реформи, договорени на 13 юли (след 17-часа преговори).

Комисарят по въпросите на еврото Валдис Дамбровски пък обръща внимание, че с одобрението на програмата вече се премахва несигурността не само в Гърция, но и в цялата еврозона. „Това споразумение ще създаде нови работни места и възстанови икономическия ръст”, категоричен беше той.

Четете още икономически новини в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Лято е! Ах, островите и морето с кристално чиста вода. Пакети с милиардни пачки, пачки и яки пички!Гърция е земен рай.
8
1
 
33
 
! Отговори
розия т.е мозкaлия преди 8 години
МВФ дaвa, но не нa губернии, в този ред нa мисли и Укрaйнa получaвa пaри, a Бг. и розиятa НЕеееее! хaхaхa
7
0
 
34
 
! Отговори
batmario преди 8 години
Е вече ей тези работни места дето ще се създадат ще дръпнат Гърция напред...галиба
6
0
 
32
 
! Отговори
Дженъри преди 8 години
Тотален електронен концглагер:-)))!!! Апропо, либералният вариант на Меркел!!!
5
0
 
32
 
! Отговори
po-prosto mu--- преди 8 години
...dava bogatasha-lihvar na bednia selyavin zaem,siguren che onya nama da ima vuzmojnost za vru6taneto mu...i taka mu otnema zemyata tazi tselta na evropa(germania)igashtite da vzemeot zadnika na horata.eh..Stalin navremeto sburka 4e povyarva na amerikansrite.....tryabva6e da ne spira......!!!!!
4
1
 
39
 
! Отговори
Stuttgart преди 8 години
Както пише "Bild" 10 млрд. са за банките и ще се дават само при нужда, 13 млрд.са за следващата вноска от дълга на ЕЦБ и МВФ. 3 млрд. ще се дават в Септември според въвеждането на реформите и 15 млрд. в Ноември след контрола на напредъка на тези реформи. Кредитът ще се изплаща до 32,5 години.
3
7
 
36
 
! Отговори
В БГ само експерти преди 8 години
До АнонименАми не знам, но 35 милиарда от програмата са за стимулиране на гръцката икономика, 25 милиарда за рекапитализация на банките и останалите 26 са за дълга. Поне това бяха официалните данни, но може на комунистите друго да са ви казали на Бузлуджа.
2
3
 
38
 
! Отговори
Кукувица преди 8 години
Голяма работа! Това дори не е и хартия, а някъкви числа в компютрите на банките.
1
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
МОЛОДЦИ ГРЕКИ , НАУЧИЛИСЬ У УКРАИНЫ ДЕНЬГИ СБЕВАТЬ С ЕВРОПЫ ))))))))))))) ТАК ДЕРЖАТЬ !!!!!!!