Който е разпалил конфликти, да носи отговорност за бежанците

Причините са политически, заяви Лавров пред Кристалина Георгиева
Обновена: 8 сеп 2015 13:58 | 8 сеп 2015 13:46, Елка Василева
105
Който е разпалил конфликти, да носи отговорност за бежанците
Кристалина Георгиева и Сергей Лавров. Снимка: Reuters

Бюрократичният подход няма да сработи при решаването на въпроса с бежанците, защото причините за този проблем са политически. Това заяви руският министър на външните работи Сергей Лавров на среща в Москва със заместник-председателката на Европейската комисия Кристалина Георгиева, предаде ТАСС.

По думите на Лавров политическият анализ на статистическите данни показва, че преобладаващото мнозинство от нуждаещите се от хуманитарна помощ са жертви от различни конфликти.

"Поради това е много трудно, разглеждайки ситуацията, да се избегне необходимостта да се анализират причините за появата на допълнителни бежански потоци", каза той.

Още по темата

"Справедливостта изисква страните, разпалили конфликтите, да носят по-голяма отговорност за хуманитарната помощ", подчерта Лавров.

По думите му механичният и бюрократичният подход няма да сработят за решаване на проблемите на бежанците.

"Разбира се, някои се изкушават просто да видят колко пари не достигат (за хуманитарна помощ - бел. ТАСС) и да посъветват правителствата да отпуснат допълнителни средства. Чух, че някой предлага това да стане задължително. Един такъв механичен подход обаче няма да сработи. Вие разбирате това, виждайки примера на опита на ЕС да реши по подобен начин проблема с бежанците", каза Лавров на Георгиева и изтъкна, че корените на проблема са политически.

Кристалина Георгиева е в Москва като съпредседател на Групата на високо равнище за финансиране на хуманитарната дейност на ООН.

"Ние се радваме да посрещнем Групата на високо равнище за финансиране на хуманитарната дейност на ООН в Москва. Пред вас стоят много отговорни задачи по изготвяне на препоръките към Световната хуманитарна среща на върха, която ще се състои през 2016 г. в Турция. Задачите по анализа на настоящото положение в сферата на хуманитарната помощ са много на брой и твърде сложни. Постоянно расте разминаването между нуждите от хуманитарна помощ и общия брой нуждаещи се от нея хора от една страна и наличните средства за удовлетворяване на тези потребности от друга", заяви Лавров.

Кристалина Георгиева определи Русия като най-отговорния донор на хуманитарна помощ сред страните от групата БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка).

"Това е първото ни посещение в Москва. Отбелязваме огромната роля, с която се нагърбва Русия. В БРИКС Русия е най-отговорният донор", каза заместник-председателката на Европейската комисия.

Георгиева благодари на Русия за "помощта, която оказва на хора в кризисни ситуации".

"Броят на нуждаещите се е нараснал неимоверно. Това е най-тежката ситуация след Втората световна война. 80 процента от бежанците са станали такива в резултат от конфликти", заяви тя.

"Поставили сме за цел ефективното изразходване на парите (отделени за помощ на бежанците - бел. ТАСС). Различните донори имат различни процедури за отчитане. Това пречи на хуманитарните организации да работят по-ефективно, а и не винаги работят прозрачно. Най-доброто решение на хуманитарните проблеми е такива проблеми да не съществуват, тоест конфликтите да се предотвратяват", отбеляза Георгиева.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
9
 
! Отговори
ВЯРНО ли е? преди 8 години
В гръцки сайтове четем, че България е затворила въздушното си пространство за руски самолети с хуманитарна помощ за Сирия. По този начин София била "развързала ръцете" на Атина, която трябваше да отговори на амер.молба да не разрешава преминаването на двата руски самолета с доставки за Сирия през гръцкото въздушно пространство.Затова самолетите ще минат през въздушното пространство на Иран.
38
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Разбрах че Ансабълът на Руската Армия утре ще дава концерт в София. Някой знае ли къде точно и от колко часа? Благодаря!
37
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кои са виновните за конфликта?Според ционоврейството Асад и семейството му,Иран,Америка и президнта и(защото не са нападнали Асад),Русия ,останалия свят вкл.ООН и ЕС.С една дума ционоврейство срещу гоим,линиите са начертани
36
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Usa trabva da nosi otgovornost sa bejanzite kakvo besche v korsovo. Nama go kadafi da gi spira bejanzite ujasna d golamNesigurnosta saschto bednosta raste
35
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ст сценарият е за завземане на Русия от недохранените управници в сащ. С "кризата" в Сирия и успеха на Русия, в лицето на дипломата Лавров, е ясна целта Русия да е оградена от "американската "демокрация"" отвсякъде.Африканските "революции", са предизвикан от сащ, за да нахлуят бежанците в Европа и да я притискат икономически, за да се откаже от Русия. Ислямска д-ва, Украйна, НАТО= сащ.Ако мозъкът ви не достига, тези, които знаят, нямат вина.Демагогия, жалки управници, мизерия.
34
1
 
9
 
! Отговори
нато-сатанато преди 8 години
НATO се ръководи от сатанисти . Затова се тези зверства и кръв. Бежанци като при световна война ! Не е случайно че има вписана свастика в емблемата на САТАНАТО .
33
3
 
21
 
! Отговори
просто мисля преди 8 години
Не съм фен на Русия, но Лавров е пич отсекъде ...
32
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
България отказва въздушно пространство на Русия за полети с доставка на хуманитарна помощ за Сирия.
31
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
САЩ трябва да бъдат унищожени! Само тогава на Земята ще настъпи мир!
30
0
 
13
 
! Отговори
бобец преди 8 години
NATO-North Atlantic Terrorist Organization
29
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Българската еврейка Крисито, тръгнала да се надлъгва с руския еврейн Лавров. Но пасаран!ХАХАХАХАХА!
28
1
 
9
 
! Отговори
до 42 соросоид преди 8 години
Другарю вашият живот е обречен. Ежедневното приемане на "модерни опиати" бавно унищожава вашето здраве. Ще ни бъде тужно без вашите *** коментари.
27
15
 
3
 
! Отговори
соросоид преди 8 години
само се хабите - така власт не се взима !освен това 90% от вас, другари, вече мирише на пръст ...така че пишете си - не ни пречите !
26
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе вие сте много тъпо племе комунистите бе ... по цял ден хвалите русия и ругаете западa И КАКВО ???играете си на плюсчета и минусчета, даже се събиратe на Копринка само се хабите - така власт не се взима !
25
3
 
11
 
! Отговори
тъжен преди 8 години
Едните русофили, другите - американофили. А арабите и едните и другите и си мечтаят :"Кога ще дойде време да си върнем бащината земя - Европа?"А децата ни ще гледат новите потури и ще слушат "Алах акбар" денонощно.
24
2
 
24
 
! Отговори
прос човек преди 8 години
вече и наи простия го знае че америка е виновна за бежанците а европеиските лидери мълчат
23
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Руснаците обясняват като на пълни *** на западните лидери какви са ги надробили, тия обаче още не могат да вденат - абсолютни мозъчни инвалиди
22
2
 
14
 
! Отговори
антиседераст преди 8 години
Добър ден скъпи "нежни евроатлантически индивиди". След разтоварваща отпуска Д-р Чукачев е отново на линия. Можете да заповядате в новият приемен кабинет на "раковска 134"р "интеграцията продължава с пълна мощност. Ке бъдете задоволени.
21
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Истински мъжага! Дай Боже повече такива хора!
20
4
 
42
 
! Отговори
ДА ЖИВЕЕ РУСИЯ ! преди 8 години
САЩ не носят никога отговорност за престъпленията си по целия свят. Факт !