Бежанската криза - откъде идват всички тези хора и защо?

"Индипендънт": Девет граждански войни бушуват в ислямски страни
Обновена: 8 сеп 2015 13:40 | 8 сеп 2015 11:09, Елка Василева
157
Бежанската криза - откъде идват всички тези хора и защо?
Снимка: БТА

Близкият изток и Северна Африка преживяват епоха на насилие - девет граждански войни бушуват в ислямски страни - от Пакистан до Нигерия. Затова има толкова много бежанци, които се опитват да спасят живота си, пише британският в. "Индипендънт".

Половината от 23-милионното население на Сирия е принудено да напусне домовете си, а 4 милиона са избягали в други страни. Около 2,6 милиона иракчани бягат от родните си места заради настъплението на групировката "Ислямска държава". Незабелязани от света, близо 1,5 милиона души са разселени в Южен Судан, откакто там в края на 2013 г. бяха подновени боевете.

На други места по света, особено Югоизточна Азия, положението е станало по-мирно през последните петдесетина години, но на една огромна територия - от планината Хиндукуш до западния край на пустинята Сахара - държави са разкъсвани от религиозни, етнически и сепаратистки конфликти.

Още по темата

Навсякъде се сриват, отслабват или биват атакувани държави, а на много от тези места са във възход крайни сунитски ислямистки бунтовнически групировки, които тероризират мирното население, за да предизвикат масово бягство, отбелязва авторът на статията Патрик Кокбърн.

Друга характерна черта на тези войни е, че нито една от тях не показва признаци за спиране, затова хората не могат да се върнат по домовете си.

Повечето сирийци, избягали в Турция, Ливан и Йордания през 2011 и 2012 г., вярваха, че войната в Сирия скоро ще свърши и те ще могат да се върнат. Но напоследък си дават сметка, че това няма да стане и че трябва да търсят постоянно убежище другаде.

Самата продължителност на тези войни означава огромно и необратимо унищожаване на всички средства за препитание, така че бежанците, които в началото са търсели само безопасност, са тласкани и от икономическа необходимост, посочва кореспондентът на "Индипендънт" в Близкия изток.

Настоящата бежанска криза в Европа до голяма степен отразява факта, че конфликтът в Сирия за първи път оказва реално въздействие върху континента, пише Кокбърн.

Наистина, сриването на сигурността в Либия превръща африканската държава в канал за преминаване на хора от обеднели и разкъсвани от конфликти страни около Сахара. Именно от либийския бряг тръгнаха 114-те хиляди бежанци, пристигнали в Италия от началото на годината, без да броим няколкото хиляди, удавили се по пътя. Но колкото и да е тежка, ситуацията не е много по-различна от тази през миналата година, когато 112 000 души успяха да се доберат до Италия, изтъква авторът.

Съвсем различно е положението с конфликтите в Сирия и Ирак, в резултат на които броят на хората, опитващи се да стигнат до Гърция, скочи от 45 000 на 239 000 за същия период.

От три десетилетия Афганистан е източник на най-много бежанци по данни на ООН, но през последната година Сирия заема съществено място в това отношение и сега един от всеки четирима нови бежанци в света е сириец. Унищожава се цяло едно общество, а светът не прави почти нищо, за да спре това, отбелязва Кокбърн.

Сирия и Ирак са в центъра на сегашната бежанска криза също така поради това, че именно там групировки като "Ислямска държава" и Ал Кайда контролират значителни територии и са в състояние да разпространят в останалата част на ислямския свят отровното си въздействие, предизвикващо разделение между общностите. Те активизират банди от убийци, които действат по доста сходен начин независимо дали са в Нигерия, Пакистан, Йемен или Сирия.

Масовото бягство на хора ще продължи, докато продължават войните в Сирия и Ирак, пише в заключение авторът.
/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


157
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
0
 
2
 
! Отговори
чичо пей преди 8 години
Абе не разбирате ли,че ако бягаха от войната щеше да има и християни. Те не бягат от война,те превземат европа. Ание тъпите европейци ги съжаляваме и им плащаме дани превземат.Ако това нее глупост,здраве му кажи.
86
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това е краят на европейската цивилизация! ЗАЩО НЕ СЕ ВИЖДА И ОТ ЕВРОПЕЙСКИТЕ ПОЛИТИЦИ , АМИ ИЗПЪЛНЯВАТ НАРЕЖДАНИЯТА НА САЩ?
85
0
 
2
 
! Отговори
razgradski pop преди 8 години
Европа неведнъж е доказвала, че не може да бори с невидим враг...така че аз не подценявам джихадистите, когато казват, че ще превземат Европа...има ли логика?
84
0
 
2
 
! Отговори
razgradski pop преди 8 години
причината че бежанската криза е заради войните ми се струва много плитка...истинската причина може да е много по-зловеща...лесно е да откриеш джихадист измежду 10-15 бежанци...но е абсолютно невъзможно да го откриеш измежду 100-150.000 бежанци...така исламистите могат да създадат хиляди спящи клетки...и в един момент...може би след 1 година, може би след 20 години изведнъж ще се събудят...т.е. според мен, тези бежанци са един вид троянски кон...
83
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Идват от неспиращите войни, насилие и терористични групировки с американска следа , от конфликтите , които създаваха между Ирак и Иран , след това войната в Ирак , Афганистан , след това арабската пролет , ИД и т.н. все американски произведения , Рим ряпа да яде пред тези ***.
82
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе нашите защо не си кажат направо че на държавно ниво подкрепяме Ислямска държава и ислямизацията на Европа щото американците така са ни казали? Иначе ще свалят Бойко от власт чрез майдан с вувузели!
81
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
защото свръх богатите им братая от полуострова не ги искат - нали са араби и мюсюлманищо не им помогнат или да дадат пари нее дават пари за джамиите дето се пръкнаха в българия а пари за братята си не давати защото на американците им се иска да скапят европа и организираха ислямска държава и също и бежанцитесоросоидните *** мълчат като бити *** по въпрожса нали са близачи на краварски *** и са се налапали яко и плюят само противниците на щатите
80
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хора? Какви има хора?
79
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Изводът е верен - докато продължават войните в Сирия и Ирак,бежанци ще има! Но кой е причината за тези войни, кой разруши Ирак и Либия ,а сега и Сирия? И кой говори ,че "взема" мерки против ИД , а в същност ги поддържа?
78
1
 
7
 
! Отговори
Бранник преди 8 години
На границите на ЕС трябва да се създадат временни лагери. Понеже сме демократи отвсякъде даваме избор на мюсюлманите. Ако искат ги покръстват като католици, православни или протестанти. Плюят корана, черпят ги с ракия и една яка свинска пържола. Който не ще обратно към Мека и Медина.
77
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Виктор Орбан : "Никой не може да ни налага промяна на етническия и културен състав!... Проблемът не е създаден от нас". Браво на унгарците! Те не се съгласяват с квотния принцип за прием на бежанците. А ние? Веднага приехме новата квота, която ще ни тежи неимоверно, колкото и да лицемерстват от ЕС, че ще ни помагат финансово! А Москва вече ни обвинява, че ПЪРВИ се съгласихме да не пускаме руските самолети с помощи за Сирия. Големи умници сме! На какво разчитаме? На новите приятели?
76
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ц-ц-ц!Много *** и само една забрадка!Тези като имат по 3 жени какво излиза-жените им са по-ербап от тях?!
75
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всички тези хора идват от Вашингтон
74
0
 
16
 
! Отговори
кака Пена преди 8 години
Нали САЩ отидоха в Ирак, за да въдворят мира и демокрацията? И за Афганистан е същото. Който я създаде тая ислямска държава да си я разтуря. Ако САЩ не могат или не искат да товарят бежанци и през океана.
73
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Do kato trae bejanskata valna ,da ispolzvame momenta vsichki nashi romi da gi ispratim zaedno sas siriicite za Avstria i Germania.Po vanshnost te si prilichat s tiax.Samo triabva da im izdadat dokumenti ot upravlenie Migracia,4e se polzvat sas statut na bejanci.Tam shte gi posreshnat.
72
0
 
21
 
! Отговори
Менгеле преди 8 години
Тезата, че Европа е 500 млн., и може "спокойно" да "поема" по 500 хил. резняка годишно е наивно успокоителна. Първо, колко са местните ***? Второ, какъв е демографският потенциал на 150 млн. германски и др. евро-пенсионери и на 500 хил. 20-25 годишни с по 2-3 деца, които само след 10 г. ще произведат първа реколта местно производство....?
71
0
 
26
 
! Отговори
Европеец преди 8 години
*** хич не ми пука от какво и откъде идат тези ! Аз си стоя в държавата и не ща никой отвън да ме учи какво да правя у дома си! Тръгнали те и искали само да стигнат до Германия! Като че ли ние сме им виновни, че не стигат там, закъдето са тръгнали! И искали само да стигнат до Германия, виж ги ти! Като че ли ние сме по-долу от тях, та те са с предимство пред нас! Няма какво да търсят тук! Мястото им не е тук! Има сто пъти по-устроени ислямски страни, нека ходят там!Целуваш кръста и оставаш!
70
1
 
12
 
! Отговори
Менгеле преди 8 години
Като гледам с какво спокойствие германците приемат бежанци, започва да се питам далине са ремонтирали и пуснали в експлоатация Дахау и др. подобни предприятия???
69
0
 
12
 
! Отговори
муспи преди 8 години
Меркел е германската Кристалина Георгиева, - по данни ная Мосад.
68
0
 
29
 
! Отговори
Меркел сбърка преди 8 години
И на нас европейски съветници ни обясняваха, че от ромската свръхраждаемост сме били имали полза -след време ще имаме четири пъти повече работници. Но какво се оказа? Растат млади роми, които не желаят нито да учат,нито да работят!Германия има нужда от работна ръка, но за 50-55 г. се ражда вече трето или четвърто поколение турци. Една част от тези хора упорито създават турски квартали, водят си жени от Анадола, които нито знаят, нито научават немски