САЩ искат Гърция да спре руски самолети за Сирия

Двете машини щели да са с доставки за Сирия
8 сеп 2015 07:46, Елка Василева
129
САЩ искат Гърция да спре руски самолети за Сирия
Снимка: архив, Reuters

САЩ са поискали от Гърция да не разрешава преминаването на два руски самолета с доставки за Сирия през гръцкото въздушно пространство, потвърди говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от Франс прес.

"Нашите гръцки партньори ни казаха, че разглеждат молбата на САЩ", коментира Песков.

 "Прекалено рано е да казваме каквото и да е по въпроса, тъй като Атина все още не е реагирала на американското искане", посочи той.

Още по темата

Гърция, която е част от НАТО, е била помолена от Москва да позволи на два руски самолета с доставки да преминат през въздушното й пространство по посока на Сирия между 1 и 24 септември, заяви преди това гръцки представител.

По повод на информациите Леонид Калашников, заместник-председател на комисията за международни дела в руския парламент, каза: "От юридическа гледна точка която и да е страна има правото да затвори въздушното си пространство, но дали Гърция има такава нужда или не? Това е вече друг въпрос. Защото ние можем да направим същото относно гръцките самолети".

Руският сенатор Владимир Джабаров, цитиран от руската агенция РИА Новости, пък заяви, че ако Атина затвори своето въздушно пространство за руски полети, Москва ще потърси други пътища за своите самолети като Иран и Турция.

 "Става дума за глупав ход и ако Атина го подкрепи, това ще бъде недружелюбно спрямо Русия", посочи сенаторът. Според него американското искане имало за цел да "нажежи антируската истерия".

Вчера руският външен министър Сергей Лавров заяви, че руската страна никога не е крила намерението си да достави военно оборудване на сирийските власти, за да се борят те с терористите, припомня Франс прес.
Това стана два дни след като в събота американският държавен секретар Джон Кери изрази пред Лавров безпокойството си относно предполагаем руски военен ангажимент в Сирия, допълва агенцията.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вражески руски самолети не трябва да летят над ЕС. Още повече, че всички знаят какво имат предвид руснаците под термина "хуманитарна помощ". Откакто стъпиха руски войски в Сирия на 23.08.15 потока от бежанци към ЕС се увеличи стократно.
74
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
България отказаха да премине през своето въздушно пространство два руски самолета, които е трябвало да лети в Сирия.
73
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Самолетите ще минат през Иран вече е сьгласувано аре разкарайте се
72
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Колко смешно звучи: руски сенатор...Като ги знам само какви крестияни са там!
71
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
По добре е да не ги спират защото корабите сьбират повече
70
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз искам да се спрьт бежанците ама не може ЕС заедо с Америка в канала на историята
69
1
 
8
 
! Отговори
ПРОСТО БИЗНЕС преди 8 години
Целия проблем е, че веонното оборудване не е доставено от Американски компании. Просто бизнес.
68
1
 
14
 
! Отговори
Сигнал преди 8 години
Това е сигнал, че САЩ се разпада. Щом взеха на Гърция да се молят, ха ха. Обама няма да изкара мандата си докрай. САЩ се разпада.
67
1
 
13
 
! Отговори
Мале Мале преди 8 години
Ако САЩ се разпадне, както фашистка германия едно време, колко убийства, колко концлагери, колко мъчения и масови изтребления ще излязат на яве. Даже на Хитлер ще му побелеят косите и ще изглежда като балерина в сравнение на зверствата на световните мародери.
66
1
 
11
 
! Отговори
бг преди 8 години
Маските са свалени-проклетите юдеи подкрепят ИСИС.
65
3
 
15
 
! Отговори
янев преди 8 години
СТАВА ИНТЕРЕСНО СВЕТОВНИЯ ГОСПОДАР В ПАНИКА
64
0
 
24
 
! Отговори
Аз Малдив преди 8 години
Американците няма да помогнат на Гърция да спрат поне една лодка с араби, обаче искат от тях да спират руски самолети за там - смахнали са се като *** в магазин за фъстъци.
63
2
 
25
 
! Отговори
морски преди 8 години
Кой и кога ще потърси отговорност от агресивния блок НАТО за стотиците избити и осакатени деца на Донецк и Луганск!НАТО е агресивен и нападателен съюз на алчни за ресурси и влияние държави.Ние не трябва да членуваме в него!!!
62
1
 
22
 
! Отговори
наблюдател преди 8 години
по голяма смехория от заглавието нее възможно защо самите САЩ когато ТУ 160 прелита над белият дом мълчат като шарани иска им се за ГЪРЦИЯ да се вдига шум ха ха ха
61
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не забравяйте предатели долни че и Аляска е руска както Крим защо Обама плаче че руснаците в момента са номер едно в Арктика и в военно и в цивилно отношение
60
1
 
29
 
! Отговори
Паметлив преди 8 години
Американците съвсем се самозабравиха!То не е лудост,то не е бяс!Провала(явно вече неизбежен) на плановете за пълен световен контрол ги докарва до пълна неадекватност!Едва ли не целия свят трябва да им падне в краката доброволно и да ги моли за "привилегията" да им служи.Особено унизително е за Европа да коленичи пред американската простотия!Е тая вече не може да продължава така!
59
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен...........Сащ изгубиха Крим Не не си прав военноморска база има сега и на веки а преди имаше договор който хахолите както винаги не спазват и искаха да го анулират пияндурник си ти аре оди да си пиеш миризливата ракия
58
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сащ като иска да ги спре сама бе нали са супер мупер дупер там какво само дава нареждания пуделите свьршиха остана само един Б.Б
57
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Русия и Гърция обща граница нямат, за да стигнат до Гърция самолети от Русия трябва да прелетят над Турция, или България, може през Македония, но пак трябва и над България или през Румъния - Сърбия - Македония... тоест при всички положения трябва поне още една държава от НАТО да се съгласи. Ако има такова съгласие - какъв е проблема и Гърция да се съгласи. Ако няма - то самолетите няма да стигнат до Гърция така че все тая какво ще каже Гърция в случая... Май пак някой търси евтини сензации.
56
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Супер зрелище мазните американци ги тресе треска