За джихадисти и хитреци – сирийски паспорт за $2000

Британски журналист опита да си купи сирийски документи... и успя
18 сеп 2015 19:54,
42
За джихадисти и хитреци – сирийски паспорт за $2000
Снимка: DailyMail

Бежанската криза в Европа накара много хора да се замислят дали сред бягащите от войната и ужасите в Сирия не се крият и джихадисти, или пък просто хитреци, които използват ситуацията. Британското издание Daily Mail провери дали и как може да се сдобие със сирийски паспорт.

Репортер на медията успя да си купи сирийски паспорт, лична карта и шофьорска книжка от измамник на турската граница.

Документите са изнесени от Сирия, докато са все още празни. Фалшификаторът просто е добавил снимката на репортера и идентичността на мъж от сирийския град Алепо, който миналата година е загинал.

Документите, за които репортерът е дал $2000 биха му помогнали да кандидатства за убежище в Европа.

За джихадисти и хитреци – сирийски паспорт за $2000
Снимка: DailyMail

Фалшификаторът, който му е продал документите е обяснил, че фанатици от Ислямска държава използват същите, за да пътуват в Европа, скрити измежду десетките хиляди истински бежанци, бягащи от разрушения и терор.

Достигнали Европа, те могат да живеят свободно с друга идентичност без да се изправят пред последствията, които миналото им би имало върху тях.

Или както фалшификаторът спокойно е обяснил: “Войниците на Ислямска държава се крият между бягащите към Европа. Те ще чакат правилният момент, за да покажат истинското си лице и да станат отново джихадисти.”

Разкритието става на фона на предупрежденията на Ливан, че двама на всеки 100 бежанеца са добре тренирани фанатици на Ислямска държава, повечето пътуващи през Турция към Гърция.

Екстремистката групировка изпраща тренираните си войници под прикритие”,  за да атакуват Запада. Ливанският министър на образованието Елиас Боусааб предупреди  британският министър-председател Дейвид Камерън за опасността в Понеделник

Ислямска държава няма да спре в Ливан и преди да се усетите, те ще бъдат в Европа!”, предупреди ливанският министър.

Подобни фалшиви документи се използват и от икономически мигранти от други близкоизточни страни, които знаят, че сирийско гражданство би имало повече полза за тях и властите ще се отнесат по-добре с тях.

Сега всички искат да са сирийци – защото сега всеки ги приютява!“ е разказал фалшификаторът пред репортера на британското издание.

Паспортът е оригинален, направен от партида иззети от опозиционните сили документи. Когато бунтовниците превземат даден град по най-бързия начин те се втурват към правителствените служби. Те знаят стойността на документите и крадат паспорти, документи и дори принтерите, с които се създават личните картои и шофьорските книжки.

Дори самият фалшификатор не е знаел откъде точно идва паспортът – защото това се е случвало често.

Войници – от Свободната сирийска армия, Ал Нусра, Ислямска държава или която и да било организация – знаят каква стойност имат тези документи. Те ги крадат и ги дават на нас. Карат ни да създадем нови идентичности за тях и така те пътуват отвъд Сирия. Оставят ни празни паспорти. А има много хора – сирийци – които са загубили документите си в хаоса на войната. Те искат нови документи, за да пътуват в Европа.“

Той допълва, че сред многото хора, които се сдобиват с нови документи са иракчани, палестинци, египтяни и хора от целия арабски свят, които се преструват на сирийци, само за да се сдобият с нов живот в Европа. А сред тях има и фанатици от Ислямска държава.

От FRONTEX, Агенцията за външните граници на ЕС признават, че знат за проблема, но нямат информация колко точно сериозен е той. Те допълват, че понякога паспортите не са фалшифицирани, а просто откраднати. Хората се възползват от бегла прилика и от това, че реалният човек е загубил живота си.

А паспортът на снимката има всички признаци на оригинален паспорт. На арабски, английски и френски е изписано, че на снимката е 48-годишен мъж, християнин, на име Жак Абдулла Фраам, роден през 1967 година в Алепо с баща Михаил и майка Лена. Документът му дава право да пътува в страните от Близкия Изток, Европа, Северна и Южна Америка и Африка. Въпреки това, сирийските граждани имат нужда от визи, за да влязат в повечето страни.

А  сделката е отнела едва 4 дни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
2
 
6
 
! Отговори
безпартиен преди 8 години
Пак бая пара е дал ... у нас ще му направят за 300-400 лева!
8
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Европа е пред гибел, но фалшивата либерална политика на "големите" , ще я довърши бързо!Как може да не виждат,че тази ислямска напаст , никога няма да се интегрира в европейските норми и нрави ! Скоро Европа ще бъде залята от джамии!
7
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Европа я чака касапница, това е ясно въпросът е какво ще правят еврогейзерите и баба ви Шмеркел, не им остава много време за мислене
6
1
 
32
 
! Отговори
Ммм преди 8 години
Току вижте бaшхaнъм Меркел си нaпрaвилa селфи с джихaдист опс извинете те тaм ги посрещaт с хляб и сол "бежaнците" a след време ще викaт що стaнa тaкa бе хaсaне.евaлaaa нa Орбaн товa е дaлновиден политик.
5
1
 
44
 
! Отговори
Orban преди 8 години
А-а-а добър вечер Днес.бг! Трийте постове, които не ви харесват, банвайте по IP-та и т.н.Какъв ви е проблема, че 99% от хората, които изказват някакво мнение по преводните ви статийки, не съвпада с вашата визия за актуално отразяване на ниграционния проблем.... пардон "бежански" проблем.Кой ви плаща - Ислямска държава, Арабската лига, Г-8, НАСА, ФИФА, УЕФА.....?
4
1
 
31
 
! Отговори
aa преди 8 години
леле, колко злобно се трият коментариии
3
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Още един печеливш бизнес за тези от Брюксел...Затова не предприемат нищо и печелят време с тези измислени бежанци......
2
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Откриха топлата вода. Сякаш не го знаеха *парлами*
1
2
 
41
 
! Отговори
обратното преди 8 години
Представете си:1.Християни започнат да убиват изповядващи ислям, но ТЪЛПИ християни започнат да бягат от войната в собствените си страни към богатите арабски- СА,Дубай, Катар, ОАЕ, Бруней, но са БЕЗ паспорти.Е.. ще ни приемат ли тези страни??? ЕС, събуди се!!! Също и МЕСТАН да МИСЛИ Над този КАЗУС( имагинерен!)