Дипломат: Намесата на Русия закрепи Асад на власт

Операцията на Путин в Сирия е демонстрация на сила, твърди експосланик на ЕС
22 сеп 2015 20:45,
463
Дипломат: Намесата на Русия закрепи Асад на власт
Снимка: Reuters

Русия закрепи на власт президента Башар Асад, внасяйки тежки оръжия за режима му в Сирия и опасността от загубата на територия край Дамаск, е  вече избягната. Това пише бившият посланик на ЕС в Сирия Марк Пиерини в статия, озаглавена „Земята на Асад: Руски протекторат“.

Още по темата
„Чрез създаването на стратегическо присъствие в Сирия президентът Владимир Путин си осигурява важен съюзник в Близкия изток и превръща Западна Сирия в стратегическа база на Русия“, се казва в коментара, публикуван в днешния брой на английското издание на турския вестник „Хюриет“.

Пиерини, който беше ангажиран и в освобождаването на българските медици в Либия, подлага на съмнение брандирането на руската операция в Сирия като антитерористична. Според него целта е демонстрация, че Русия може да определя международния световен ред.

Путин правилно е разчел нежеланието на президента Барак Обама за пълномащабна западна намеса в Сирия, изразено през август 2013 г. и се възползва от него, смята бившият дипломат.

Още преди да е завършило подсилването на военното присъствие, руският "протекторат" в западната Сирия, придава осезаема реалност на концепцията на Москва за нов международен ред. Или, според руската гледна точка, слага край на склонността на Запада да налага едностранно своя собствен световен ред, пише Пиерини.

Сирия става част от руския шлем от доказателства, че Москва има капацитет да предефинира световния ред, в който вече се намират Крим и източна Украйна. Дали по пътя към тази цел „Ислямска държава“ ще бъде бързо разбита, вълнува малко Русия.

Присъствието на Москва в западна Сирия ще се използва в международен план, на първо място и преди всичко на предстоящото Общо събрание на ООН, за да докаже, че Русия може да предложи собствени решения. В този случай, "новият мирен план" за Сирия включва оставането на Асад на власт.

Засилването на руското присъствие в Сирия поставя според Пиерини и въпроса дали руските войници ще си сътрудничат със западната коалиция и финансираните от САЩ бойци от „Хизбула“ и „Пасдаран“, или просто ще се опитват да избягват инциденти с тях.

Досега Русия е имала само ограничено военно присъствие в Сирия, главно военноморската база в Тартус. Сега то се разширява и добива по-стратегически размери с удължаване на пистата на летището в Латакия, край Дамаск, която ще може да приема най-тежките товарни самолети „Антонов“ и най-бързите бомбардировачи; засилването на противовъздушната отбрана и доставката на нови  ракети въздух-земя за сирийските ВВС.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


463
Още по темата: путинСирияАсад
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
2
 
64
 
! Отговори
Румбо преди 8 години
Е па да се пукат от яд!От сега нататък само ще правят злобни констатации и...толкоз!Който ги подведе да запалят пожара в Северна Африка и Арабския полуостров-той да ги успокоява сега!Щом решиха да дърпат Мечо за опашката,ще ядат зъби и нокти!Светът си беше много добре преди 2000-та година,всеки си знаеше мястото,що не си го оставиха такъв?Ама пусти мераци за Нов световен ред(т.е. американски контрол над всичко)...А сега ревете!!!
10
1
 
31
 
! Отговори
до 8 преди 8 години
Извинете, каква дрога сте използвали днес?
9
5
 
58
 
! Отговори
Бръчков преди 8 години
Както някога Сталин е казал : нашето е вярно и ние победихме !!! Банан Обама да забрави , че Америка е хегемон в световният ред !
8
4
 
65
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Русия трябва да засилва ролята си в международен план. Нагледахме се на американския Нов световен ред, който докара светът до пълна бъркотия! Светът не е длъжен да играе по свирката на американските интереси.
7
4
 
68
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Американски изчадия, разберете, че Русия е велика. Тя много добре знае как се воюва за собствените си територии от агресори за разлика от Вас, великите войни!
6
14
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А....как закрепи "руското посолство" в столицата ??!!!Я , кажи.ха,ха,хааааааааааааааа....
5
1
 
76
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Май стана напечено за подържниците на ИД.
4
2
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Чудя се защо Руси не иде и за седмица не смачка т.н. Ислямска държава? Хем ще покаже какво може, хем ще си направи тренировката, хем ще направо добро на света, хем американската армия ще увеличи доставката на памперси поне три пъти.
3
2
 
66
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пожелавам успех на Русия! А междувпрочем твърдението в предпоследния абзац, че САЩ финансират Хизбула е много интересно...
2
7
 
78
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
СЛАВА НА РУСИЯ И ВЛАДИМИР ВЛАДИМИРОВИЧ! СЛАВА НА ПОБЕДИТЕЛИТЕ!
1
1
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
русия си е бабаит от едно време имат петрол газ но неги закачат но арабите бързо издадоха багажа