Сирийският гамбит на Путин

Какво притеснява Запада в последните руски маневри в конфликта?
19 сеп 2015 20:48,
381
Сирийският гамбит на Путин
Снимка: архив, Reuters

Владимир Путин, явно не особено притеснен от международните санкции заради Украйна, направи първият си голям ход по отношение на сирийската криза от много време насам.

Снабдяването на режима на Башар Асад с руски оръжия не е нещо ново, изтъква СиЕнЕн. Но в последните дни изглежда рутинни взаимоотношения по оста Москва-Дамаск се променят.

Според разузнавателни данни има внезапно активизиране на военните сили под командването на Асад, като снабдяване с повече оръжия от много по-висок клас. Разширяват се пристанища и летища и се издигат сглобяеми бараки, които могат да подслонят до 1000 души военен персонал.

Освен всичко друго се коментира, че Русия се готви да установи своя военновъздушна оперативна база в Латакия – един от бастионите на Асад.

Това развитие на събитията в Сирия като че ли свари неподготвено американското правителство, посочва СиЕнЕн. Вашингтон не знае как да отговори, защото не може да предугади намеренията на Путин.

А само преди 2 месеца Барак Обама похвали руския си колега за намесата му при постигането на международното ядрено споразумение с Иран и дори предположи, че Кремъл може да окаже подкрепа и за намиране на изход от сирийската криза.

Но по-скоро Русия преследва своите интереси, които до голяма степен са противоположни на американските.

За начало Москва развива много сериозен стратегически съюз с Иран. Оттам намесата в Сирия изглежда със съвсем ясна цел. Кремъл обаче е категоричен, че дейността в размирната държава е с цел подпомагане на Дамаск в битката с терористите от “Ислямска държава”.

Именно тази обосновка ползва Путин, като риториката му е в посока обща позиция на Русия и Съединените щати срещу екстремистката групировка. “Наистина искам да установим международна коалиция за борба с тероризма и екстремизма”, обяви руският президент наскоро.

Но в тази коалиция, макар и с общ враг, Москва и Вашингтон не са приятели. В крайна сметка руснаците има една главна цел и тя е засилване на позициите си в Сирия и задържане на режима на Асад на власт. Обама настоява за оттегляне на Асад, тъй като при негово управление “войната едва ли ще свърши”.

Според СиЕнЕн доказателството, че за Русия борбата с “Ислямска държава” не е топ приоритет идва от оръжията, с които снабдява сирийския режим – модерни антиракетни защитни установки. За всички е ясно, че към момента сепаратистите не разполагат с никакъв потенциал за въздушни атаки.

Защо тогава му е на Асад такава защита? Може би защото Турция е готова за удар при необходимост? Или може би заради вероятността за налагане на забранена зона за полети и възможни въздушни удари по стратегически цели от водена от американците коалиция?

Сирия е от изключително значение за Русия, защото там е единствената средиземноморска руска военна база. По всичко личи, че Кремъл иска да запази тази позиция и дори да разшири влиянието си в Близкия изток.

Ситуацията до голяма степен наподобява Студената война – единият световен доминант е срещу дадено управление в стратегическа зона, другият работи в негова подкрепа.

Путин държи картите си прикрити. Ще ограничи ли руската намеса до защита на базата в Средиземно море или ще окаже пълна подкрепа на Асад и “Хизбулла” за връщане на стария ред в Сирия?

Залогът е голям за Русия. Историята помни какво се случи при предната сериозна намеса на Москва в региона – неуспешната офанзива в Афганистан допринесе за разпадането на Съветския съюз.

Но каквото и да се случи е ясно, че Владимир Путин играе твърдо. Много твърдо. И Западът все още няма подходящ отговор.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


381
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
175
1
 
17
 
! Отговори
Низвергнат преди 8 години
Заради, хода с химическото оръжие, заради хода с Крим и сега заради хода с бежанската криза (няма война, няма бежанци), Обама и сие, мразят Путин до дъното на душите си. В същото време светът разбра, че Путин е много, много прав. Затова сега омразата срещу Обама и американската политика нараства като балон, който се надува неограничено, докато се пръсне.
174
2
 
14
 
! Отговори
1492 преди 8 години
Толкова *** американски президент няма да има и Путин го знае и действа ( за жалост-резултата е кризата с бежанците). Ако беше смел президент, щеше да се размине само със смяната на Асад..
173
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
а мобилните крематориуми Жужо премести ли ги от Донбас в Сирия?
172
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До До 280 България е на 69 място по БВП от 229 държави...и какъв извод си правиш от това?
171
16
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До кръстопът то е ясно..за Русия Колко време може да издържи Русия на този харчлък...1-2 години?Вярно,за това време може да направи хиляди поразии..
170
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ба,за генерал под прикритие не бях слушал,освен за Александър Невски,но он ще да е фелдмаршал понеж гиздав чин имал или чин гиз и май син на Дългата ръка по ония времена,а на Собчак дъщерята чак в собата и откриха парата и е пуснаха,ха сега де кой е скрил парата,че другите ги неизпускат за таквиз пари,бре що за неща,а тия хитряги незнаят,че има за задача да тества екстри,зачистка,сондажи,фундаментални проекти от ордера с ордера,нещо такова ще да е,че и двойни при недоизкусурени като кусурлии зид
169
2
 
36
 
! Отговори
до 287 преди 8 години
България, не е нито европатлантическа страна нито демократична страна, а една мафиотизирана територия. Истинските евроатлантически страни от бившия социалистически блок като Полша, Чехия и Унгария си имат собствена позиция и дори не се колебаят остро да се кнфронтират дори със страни като Германия когато са им нарушени интересите(справка бежанската криза). България е едно подобие на държава където бандитизма е на макс, ама сме си виновни българите, че ни управляват такива политици.
168
3
 
18
 
! Отговори
кръстопът преди 8 години
Ситуацията е втори Афганистан, само предстои да видим, дали за Русия или САЩ ...
167
12
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
След предателите Горбачов и Елцин най после Русия има своя държавник. Проблемът е, нашето място къде е и как да оцеляваме в тази битка на титани, като сме мармозетки?
166
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Това развитие на събитията в Сирия като че ли свари неподготвено американското правителство, посочва СиЕнЕн. Вашингтон не знае как да отговори, защото не може да предугади намеренията на Путин."Тъй де. Друго си беше пияндурникът Елцин, дето не само му "предугаждахте" намеренията, ами направо си ги диктувахте.
165
7
 
24
 
! Отговори
До 280 преди 8 години
Я много знаещия и компетентния да остови за малко на мира Русия и да ни каже на нас на коя място по БВП се намира европейска ,атлантическа и процъВтяваща *** .Рледварително ти благодаря от името на незнаещите
164
1
 
11
 
! Отговори
до 275 преди 8 години
Много нежно другарю е това "жужи". Модерно, гейски.......
163
15
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Путин е винаги с няколко хода пред другите. Дори и когато успеят да го изненадат, той успява да се възползва от ситуацията и да обърне играта в своя полза и в крайна сметка да спечели - както стана с Крим.
162
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пет години след като му е присъдена нобелова награда за мир Обама вече е бомбардирал 7 държави и е убил десетки ако не и стотици цивилни жени и деца. Сирия, Ирак, Афганистан, Йемен, Сомалия, Либия и Пакистан изпитаха ужаса от бомбардировките на американските бомбардировки.
161
5
 
25
 
! Отговори
А преди 8 години
Путин е най-великия държавник.
160
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всички философи тука да прегледат клипа от пост 305 и после заедно да коментираме
159
13
 
6
 
! Отговори
Ани преди 8 години
Един бърз поглед на картата ясно сочи че Русия има намерение да се спусне на Юг. През 1878 България бе разкъсана на 5 за да задоволи апетита на руските съюзници. Северна Добруджа; Западни покрайнини; Македония; Беломорска Тракия; още са в ръщетена пръстена с който беше описана България за да бъдат възстановени римските провинции от времето на Василий ***.Сега е времето да вземем ясна Българска позиция и да не позволим на Империята на Злото да тържествува върху нашите останки!
158
3
 
17
 
! Отговори
Блокиран в Дневник преди 8 години
Има още един признак че Путин явно печели точки.На всеки кръгъл час се поличават противоречиви сигнали от Бялата Къща.Един път Кери се изцепи че е хубаво Русия да се намеси.След един час друг се изкаже, че не било добре Русия да се намеси.Един дал нареждане на Боко и Плевни да не минава руски самолет, после Обама му бие чимбери..Изобщо пълен хаос и обръквация в гей лагера.....
157
1
 
8
 
! Отговори
Блокиран в Дневник преди 8 години
До Одисей 1Нали знаеш кой блокира резолюцията в ООН за военна намеса в Сирия - Китай и Русия.Китай и Русия следват обща стратегия за борба със западната хегемония и не мисли че имат разлики по въпроса за Сирия.Валутната атака на юана също беше координирана между Китай и Русия.Бе кво изобщо се правиш все едно сега слизаш от балкана.
156
6
 
8
 
! Отговори
Блокиран в Дневник преди 8 години
Отделно е, че не само Русия стои зад Асад, ами държави като Иран, Пакистан и Китай.Битката за Сирия е от стратегическо значение.Решението за бежанците е елементарно - САЩ, ЕС , Русия и Китай влизат с войски в ИД и ги избиват . След което възстановяват режима на Асад и обявяват Сирия за сигурна държава.Но никой не иска така, а по телевизора ми реват да ги настанявам у дома си.Това е по въпроса с "милосърдния" запад