Фанфари и танкове за ЧРД на Корейската трудова партия

Северна Корея ще отпразнува пищно 70-годишнината
9 окт 2015 21:15, Елка Василева
27

Снимка: Reuters

Фанфари отекват из парковете, деца размахват флагчета, жени с народни носии репетират танцови стъпки - наближава 70-ата годишнина на единствената партия и Пхенян е вече напълно готов за грандиозни празненства, пише Джайлс Хюит от Франс прес.

Гвоздей на спектакъла в тази страна - една от най-затворените в света, се очаква да стане насроченият за събота мащабен военен парад: танкове, ракети и маршируващи войници ще дефилират по площад "Ким Ир Сен".

Така КНДР ще почете 70-ата годишнина от създаването на Корейската трудова партия - марксистко-ленинска и единствена в страната, която властва по волята на три поколения от фамилията Ким, смятана за комунистическа династия без аналог в историята.

По улиците тук-там се виждат числата "10-10" - става дума за 10 октомври, "рождената дата" на Трудовата партия, изобразена на гигантски плакати и с композиции от цветя на основните кръстовища.

Тържествата, насрочени още през февруари, изглежда ще бъдат най-пищните, откакто Ким Чен Ун пое кормилото на властта след кончината на баща си Ким Чен Ир през 2011 г.

Очаква се първият човек в страната да приветства тълпите от балкон, гледащ към площада, който носи името на дядо му, както направи по време на последното засега масово шествие - през 2013 г. бе организиран голям парад за 60-ата годишнина от примирието, сложило край на Корейската война (1950-1953 г.).

До Ким Чен Ун на балкона може би ще застане и високопоставен държавник от Китай, традиционен съюзник на Северна Корея - Лю Юншан, член на Постоянния комитет на Политбюро на ЦК на Китайската комунистическа партия.

Чуждестранните представители обаче съвсем няма да са многобройни - знак за крайно дълбоката изолация на Северна Корея на международната сцена.

Национална гордост

Мащабните шествия от този род - рядка възможност за Северна Корея да отвори врати за медии от чужбина, чиито кореспонденти не могат да се движат свободно, - са призовани да решават ред задачи.

Във вътрешен план те са повод за изблик на национална гордост и патриотичен плам в подкрепа на върховния ръководител.

Колкото до останалия свят, Северна Корея държи да демонстрира сила и нежелание да зачита мнението на планетата за нейните ракетни и ядрени програми.

Огромни усилия са хвърлени в подготовката на съботния спектакъл, за който са мобилизирани множество работници, студенти и военни.

Според учените от Американско-корейския институт към университета "Джонс Хопкинс" сателитни снимки потвърждават, че предстои гигантско шествие, може би сред най-големите в цялата севернокорейска история.

Кадри от 6 октомври показват истинско гъмжило на полигона за строева подготовка на участници в паради, изграден в източен квартал на Пхенян и включващ дори копие на площад "Ким Ир Сен" - 700 камиона, 200 бронирани коли, 800 палатки, военни, коне . . .

Затова пък "не се разпознават установки за изстрелване на балистични ракети и далекобойни самоходни артилерийски установки, заемащи централно място в севернокорейските военни паради", посочват специалистите. "Те може би са прикрити" или "ще пристигнат само ден или два преди манифестацията, както е ставало вече".

От дейността по трасето, водещо от новото летище на Пхенян към градския център, проличава колко е важна подготовката за събитието в очите на властите.
Работнически екипи разчистват крайпътните алеи, други наново маркират отбивките с бяла боя.

Червени знамена се веят по кръстопътищата, национални флагове се виждат навсякъде из улиците.

Някои смятат, че в събота Северна Корея ще изстреля ракета, за да изведе сателит в орбита, а до седмици след това ще извърши и четвърти ядрен опит.

Южнокорейските аналитици и разузнаването на Сеул обаче смятат за малко вероятно скоро да има ракетен старт.

Резолюции на ООН забраняват на Пхенян да притежава каквито и да било технологии, свързани с балистични ракети. Мнозина обаче смятат космическата му програма за оскъдно прикритие, зад което КНДР разработва междуконтинентални балистични ракети.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
1
 
! Отговори
атакист преди 8 години
болезнено е да гледате и четее драги *** просто няма как да покажат космическото си оръжие и подводниците напрактика са равни по военна мощ със бившата велика сила САЩ
9
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
TAKA I NIE PRAZNUVAHME GOLIAMIAT I SVETAL PRAZNIK--DEVETI SEPTEMVRI.
8
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Русия защо не насочи и на там самолети.
7
1
 
1
 
! Отговори
cnupmucm преди 8 години
Ура и да живей! 😃
6
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всички са с промити мозъци, но един ден и те ще прогледнат.
5
5
 
15
 
! Отговори
до 7 преди 8 години
Там има происводство, промишленост а тука всичко се ограби (приватизира) демократично по седерастки и можещите и желаещите напуснахме родината и се реализирахме по света.
4
6
 
10
 
! Отговори
За 4 преди 8 години
Там отдавна всички са хванати само престъпниците са останали по улиците тия дето ги виждаш на снимката са фотошоп а другите отдавна са измрели от глад в армията им има 1 войник. И никой никого не кара да работи чакат на помощи от ЕС. Нали така другар просяк.
3
11
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пенсионерите в Северна Корея не ровят в кофите за *** да търсят огризки от храна както в евроатлантическа България.
2
13
 
12
 
! Отговори
а преди 8 години
До АнонименПравилно, другарю, друго си е в истинския комунизъм. Особено ме кефят като го фанат някой, хахаха, и примерно му одерат живо малкото детенце в северна корея. Не е ли супер, другарю? Радваш ли се на такива новини? Да ти го тура.
1
13
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Браво, а по улиците на ЕС шестват гей-паради и други веселяци. Важното е да си свободен и весел със няколко трилиона заеми на шията.