Руската намеса в театъра "Сирия" се нрави на САЩ

Руският печат: Специалната изненада е Каспийско море
204
Руската намеса в театъра "Сирия" се нрави на САЩ
Снимка: Reuters

Руският печат разсъждава за мотивите, подтикнали Москва към военна операция в Сирия. От политическа гледна точка интересите на Русия в конфликта са доста прозрачни - да спре "с малко кръв и на чужда територия разрастването на нестабилност, стимулирана от радикалния салафизъм, в един от ключовите световни региони", пише "Лента".

Независимо от рисковете според изданието има шанс гръбнакът на новия "ислямски интернационал" да бъде ликвидиран далеч от границите на Русия и на постсъветското пространство.

Още по темата

"В противен случай неизбежно ще се сблъскаме с ислямистите вече направо в Русия. Агресивният салафизъм е твърде привлекателен инструмент, за да го пренебрегнат силите, упражняващи от година и половина твърд натиск върху Русия", пояснява електронният вестник.

"Специална изненада", поднесена от Русия, според наблюдател на "Известия" е използването на Каспийско море за ракетни удари срещу обекти на терористите в Сирия.

Това е "най-голямото езеро в света, затворен водоем, където няма и не може да има никакво чуждестранно военно присъствие и никакви "международни води". В случай на сърдечно съгласие между Русия и Иран, което се очертава да стане дългосрочен фактор в световната политика, това езеро в стратегическо отношение принадлежи на Русия. Няма как да пратиш там нито самолетоносачи, нито подводници, нито ескадрения миноносец "Доналд Кук", заявява коментаторът.

Става ясно, че Каспийско море дава на Русия възможност да протегне ръце много надалеч - към Сирия, Арабия, дори Афганистан. Днешното поколение оръжия го позволява. Каспийско море става първостепенен стратегически фактор, определящ съдбините на Ориента занапред, добавя той.

Действията на Русия в Сирия и в постсъветското пространство не са продиктувани "само от стремеж да напакости на Запада. Кремъл и лично Владимир Путин вероятно разясняват на света своята политическа философия, която е в дълбоко противоречие с американската и европейската", пише "Ведомости" в редакционен коментар.

Русия цели да подсили позициите на сирийското правителство преди преговорите за окончателно уреждане на конфликта, твърди авторът на друга статия в същия вестник. Той изразява надежда федерацията да не последва примера на САЩ във Виетнам и да избегне съблазънта да подкрепи започналото настъпление на Дамаск със сухопътна операция.

Това би било "катастрофално решение", обаче неосъществимо, тъй като "възможностите на руския флот и военнотранспортната авиация най-вероятно просто не са достатъчни за сухопътна кампания в отдалечен регион", се казва в трети коментар по темата от "Ведомости".

Според някои, за Запада ще е добре дошло всяко развитие на нещата в Близкия изток. Без намесата на Москва, ако ислямистите бяха получили възможност да разгромят армията на сирийския президент Башар Асад, групировката "Ислямска държава" би избрала за следваща цел Русия, пише "Независимая газета".

Вариантът с включване на Русия в близкоизточната война също е съвсем приемлив за САЩ и партньорите им. Вече е ясно, че бойните действия на сирийския театър няма да приключат скоро. С оглед санкциите и състоянието на руската икономика федерацията ще понесе осезаеми материални щети. И Западът естествено ще й прави спънки при всяка възможност. "А че не сме партньори в тази война и няма да има никаква коалиция като антихитлеристката - това е вече исторически факт", продължава изданието.

Впрочем, докато обстановката в Сирия е толкова неясна, Русия няма никаква причина да се изтегля от страната - поне в обозрима перспектива, се казва в материала.

Първо, веднага щом Сирия остане без подкрепа от Русия, всичко ще се повтори - ако не ИД, то другояче наречено (Западът ще измисли как) терористично формирование ще положи усилия за реванш. Второ, след като в Сирия наред с почти изоставения снабдителен пункт на руския флот се появи и силна руска военновъздушна база, Русия има реална възможност да контролира ако не цялото Средиземноморие, то със сигурност източната му част, отбелязва "Независимая газета".

На вчерашната си среща в Брюксел министрите на отбраната на страните от НАТО изразиха общо мнение, че руските въздушни удари по Сирия само правят по-трудна ситуацията в региона, разтърсван от граждански войни и от настъплението на ислямските терористи, пише "Комерсант".

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


204
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
0
 
4
 
! Отговори
ue преди 8 години
Драги америконогъзолизци, независимо дали сте платени или заблудени - реалностите са едни - САЩ се провалиха, разбутаха арабския свят и стовариха бедите му върху Европа, защото силна и обединена тя не им трябва. А спрямо Русия са в транс. Похарчиха милиарди да се настанят в Украйна и без да разберат подариха Крим без пари. Провалиха се гръмко в Сирия. Сега и Европа започва да се отърсва от идиотизма им. Светът се нуждае от мир и единствената пречка са самовлюбените американоиди
67
0
 
3
 
! Отговори
михали преди 8 години
До Анонимен......защото Калибър летят ниско над земята и следват релефа,като всяка ракета Калибър може да бъде снабдена с ядрена бойна глава.Това си е така,но става съвсем интересно,защо американците били силно възмутени,че някоя от руските ракети била минала съвсем близо до техен безмоторен самолет. Та откога безмоторниците взеха да летят ниско над терена. Хахаахааахххааа. Шегобийци.
66
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Просто не мога да повярвам че може да има хора който да героизират убиеца кадафи . Малко приличее запазете другари руски патриоти . Направо ме е гнус дори че ви има
65
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До всички истински русофоби- организира се пране на изцапани натовски и ислямски *** утре пред Президентството. Да покажем че сме верни съюзници на НАТО и ИД!
64
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До сониЗа гнусните интриги на Биг Брадър си прав - що държавни глави изби за пустия петрол. Но имаш фактологична грешка - не Кадафи, а Хюсеин обесиха "пролетотворците" задокеански, и бурно ръкопляскаха на умъртвяването. Но това, което Обамба и семейството му ще сънуват всяка нощ, е разстрелът на Кадафи, залятото от кръв лице, гаснещите очи, ужасната агония на този силен човек. Пак с ръцете на "умерени бунтовници", старателно подготвени и превърнати в бесни кучета. Сега искат и Асад. Цивилизация
63
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До :))))Ако господ слушаше кучетата от небето щяха да падат печени агнета. А относно "излагацията" - напни се малко и си спомни с атрофиращото ти се мозъчле за падналата през 1999 година сащарска ракета в Горна баня, предизвикала изключителна гордост на един горнобански бабишкер, че едва не е отнесла главата на внучето и, а само покрива на къщата. А за комплект - още 2-3 ракети цунали Брезнишко, плюс приятелски обеднен уран, почернил за години наред растителността в Западна България.
62
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Днес край сирийския град алепо се видя защо ссср е там . Видя целия свят че ислямска държава асад и путин са едно
61
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Някои ,ще бъдат оставени да се правят на Велики и да помпат мускули.Пясъците ще довършат останалото.
60
1
 
11
 
! Отговори
наблюдател преди 8 години
похвално пишете за военната мощ на противниците питам аз защо в персииският залив няма американски самолетоносач нито един пролетта на 2013 г щяха за малко да усетят кавитационните торпеда оттогава ръждясва в норфолк американската гордост е пътуват малко до япония да си докарат моряците японски коли втора употреба
59
0
 
2
 
! Отговори
1111111 преди 8 години
До Анонимен 151Реално? Ти в съд ли си?
58
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Do 150 kupuvat,kupuvat,che i letyat s Soyuzi do MKS!I dneska maxnali sankcii na raketni kompanenti,i tezi stol gadni za bratushki rusnaci imat i krilati raketi,koito puskat ot malki katera,uzhas kak ne zachitat vashe mnogo prosveshteno mnenie.
57
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
одисейчо неуморно соросче дето бълваш измислициняма логика американците да купуват двигатели от русия за 1 милиард долараразработени 70-те годининяма ама купуват щото немогат да си направяти както каза един от американските разработчици на тестовете на руските двигатели в кейп канаверал преди 15 годиниами като ни запита защо са давани десетки милиарди за разработки на двигатели какво ще отговорим - не по силите на грамофонче да търси логика върти си плочите идано ти дадат някой лев
56
2
 
49
 
! Отговори
сони преди 8 години
Защо беше войната на УСА в Ирак, защото Саддам Хюсеин реши на продава петрола си за евро. Обявиха го за диктатор и че притежава химическо оръжие и му видяха сметката. Муамар Кадафи стана приятел с Никола Саркози и решиха петрола да се търгува в евро Обесиха Кадафито и Либия стана бой на *** в тъмна нощ. А Саркози загуби президентските избори. Башар Асад каза че ще продава петрола в рубли и юани обявиха го за диктатор и му спретнаха революция. Е някой трябва да спре световния агресор.
55
21
 
3
 
! Отговори
до 144 преди 8 години
"ЛЕТЯТ НА 50 МЕТРА НАД ЗЕМЯТА И СЛЕДВАТ РЕЛЕФА"Не само ниски, а и бавни - затова се свалят лесно.
54
4
 
5
 
! Отговори
до 143 преди 8 години
"това го пише в агенция Фокус и го предадоха на живо по руската ТВ Руссия 24"Хахаха, прекланям се пред "източниците"!
53
26
 
4
 
! Отговори
?? преди 8 години
Защо ни давате мнението на руски медии - там свободни медии няма !
52
21
 
3
 
! Отговори
Одисей 1 преди 8 години
139 Не съм спец по оръжията , но все си мисля , че сигурно не са такива абдали тези със самолетоносачите и не са ги оставили на произвола на съдбата , за да бъдат удряни от всякакви ракети под или над вода , разбира се няма недосегаеми , но едва ли нещо произведено в началото на 80-те и разработвано през 70-те би могло днес да представлява опасност за противовъздушните системи , така си мисля логически , а дали е така кой знае може и да видим , нали това искате , война , може и да си я получите
51
2
 
27
 
! Отговори
Румбо преди 8 години
До Одисей 1до 141 Одисей тия 20 ракети са достатъчни да унищожат самолетоносач и няколко кораба около него.За авионосеца са нужни 3 броя,а за по-малките и една е достатъчна.Заряд-конвенционален,500кг,реже по-малките кораби на две.Посланието е ясно-доктрината "Улфовиц" вече не важи!
50
15
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ама стана ясно най-после, че ракетите, изстреляни по Сирия, са паднали в Ирак, а не в Иран. Една буква само, ама има разлика, нали!
49
15
 
3
 
! Отговори
Одисей 1 преди 8 години
Ако смята някой че с 20 ракети може да се постигне нещо . Те биха били наистина опасни само с ядрено оръжие , но задейства ли се то нещата стават необратими . Иначе с конвенционални заряди имат някакъв ефект , но със сигурност той не може да спечели война където и да било . Колко ракети трябва и могат да изстрелят 1000 или 10 000, колко