"Шарли ебдо" с карикатури за разбилия се руски самолет

От Русия: Това е кощунство!
6 ное 2015 16:14, Елка Василева
201
"Шарли ебдо" с карикатури за разбилия се руски самолет
Снимка: РЕН-ТВ

Катастрофата с руския пътнически самолет в Египет в събота стана тема на карикатури във френския сатиричен вестник "Шарли ебдо". Изданието, прочуто с провокационните си публикации, отразява в две рисунки трагедията, отнела живота на 224 души, предаде ТАСС.

Двете карикатури са разположени на последната страница на тазседмичния брой в рубриката "Не стигнали до кориците". В този раздел вестникът публикува обикновено варианти на рисунки, предложени за чело на броя, но отхвърлени, обяснява агенцията.

Още по темата

В центъра на първата чернобяла рисунка е изобразен брадат мъж с бедуински дрехи, преметнал автомат през рамо. С израз на уплаха той прикляква, хванал се за главата с ръце. Върху него от небето падат отломки от самолет - двигател, шаси, парчета от фюзелажа. Сред тях се вижда и фигура на пътник. Текстът гласи: "Ислямска държава": Русия започва по-интензивни бомбардировки".

Втората карикатура, която е цветна, е озаглавена "Опасността от руските нискотарифни авиокомпании“. На жълт фон е нарисуван голям човешки череп, бял на цвят, с живи очи. Сложени са му тъмни слънчеви очила, счупени така, че едното око се вижда. На заден план има части от човешки тела, локва кръв - всичко това на фона на останки от разбил се горящ самолет. "Трябваше да летя с авиокомпанията "Ер Кокаин", се казва черепът.

Във втория случай френските карикатуристи намекват за големия наркоскандал във Франция от миналата седмица. Инцидент с двама френски пилоти, арестувани в Доминиканската република и обвинени в контрабанда на кокаин, бе косвено свързан с името на бившия президент Никола Саркози и предизвика шумен отзвук в печата. Журналистите кръстиха скандала "Ер Кокаин", което наподобява имената на редица авиокомпании, посочва ТАСС.

Говорителят на руския президент Дмитрий Песков нарече карикатурите "кощунство, нямащо нищо общо с демокрацията".

Карикатурите в "Шарли ебдо" са "само пореден пример на последователна безнравственост в саморекламата и безочливо печалбарство от чужди беди и трагедии", цитира агенцията коментара на Константин Косачов, оглавяващ външнополитическата комисия в горната камара на руския парламент.

Сенаторът изтъква, че сега "той със сигурност не е "Шарли ебдо", "при все че е скърбял наред с всички, когато беда сполетя самата редакция".

На 7 януари тази година двама френски ислямисти от арабски произход нахлуха в редакцията на "Шарли ебдо" в Париж, поместила в поредния си брой карикатури на пророка Мохамед, и застреляха 12 души, сред които ръководни кадри и водещи карикатуристи. Нападението потресе международната общност. Убийците бяха ликвидирани при спецоперация два дни по-късно.

Карикатурите по повод самолетната катастрофа в Египет "съвсем не отговарят нито на журналистическата, нито изобщо на човешката етика. Нали трябва все пак журналистът, редакторът да имат някакви вътрешни морални ограничители", заяви за ТАСС Борис Резник - депутат от управляващата партия "Единна Русия" и секретар на Съюза на журналистите в Русия. Той каза, че карикатурите са гавра, целта им не е да будят съчувствие и съпреживяване, а смях.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


201
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
0
 
2
 
! Отговори
Кондуктор в 148 преди 8 години
От сега нататък започвам да празнувам 7ми януари като национален празник. Заслужиха си го имбицилните жабари.
90
7
 
2
 
! Отговори
уточнение преди 8 години
Карикатурите са подигравка с ИДИЛ...само правоверна *** може да види гавра с мъртвите в тях...
89
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Очакваме по-дълбоко затъване в блатото за ушанките.
88
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
доста добре са си направени карикатурите..особенно 2рата....т.е. терорягите стрелят по самолета, ама после всичко им се струпва на главата
87
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нищо чудно пак да се появят гости в тая редакция както преди година ли беше дано тоя път ги натръшкат всичките .
86
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А тези защо все още не са нарисували карикатура за нападението над тяхната редакция, ако искат може да им помогнем:)))))
85
3
 
2
 
! Отговори
Искрен преди 8 години
Твърдо недолюбвам колхозниците, както и главната им ***-каратист. Но тези карикатури са глупави.
84
1
 
4
 
! Отговори
НФБ преди 8 години
До АнонименАрабите пристигнаха с гръм в Стокхолм.
83
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Карикатурата е меко казано неподходяща, но със сигурност не е оправдание да се стреля по карикатуристите.Е, излезли от гората колкото щеш, така че не очаквам много разбиране за мнението.
82
1
 
9
 
! Отговори
Евреопитек преди 8 години
Египет е свърталище на партизанстващи Синайски *** от Ал Кайда, която взриви RU самолета.Апропо СИНАЙ не е ли мечтана ИЗРАЕЛСКА стратегическа територия?Каква тишина кънти сред ЕВРЕИТЕ в момента.Опаaa... грешка!Шарли ебдо карикатури майстори...Абе франсета, живеете с еврейски пари, миришете генетично на арабски спе******, не черно-бели(цветно) са ви кожите:).Вие знаете ли какво е катър...?
81
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
''Нещо не го разбирам "хумора". Тия май пак ще танцуват валс по музика на Калашников.''---------------------------Беше написал един пич преди един месец.
80
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнгелРамзан е супер. Само такъв човек - изключително умен, находчив, мощен, никому не цепи басма. Пред него европейските п... си изглаждат... такива, каквито са - п... си
79
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Яз пук не сум Шарли! Представям си какво шоу е било в редакцията по времето като разстеляха 11 ненормалници! Редно е сега рашъните да направят филм по въпроса, ама да е комедия! Да видим тези "шарлита" как ще реагират тогава!
78
8
 
1
 
! Отговори
Xexe преди 8 години
Крайно време е Израел да подпука както трябва цялата гнусна арабска *** в района!
77
23
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз съм шарли
76
13
 
7
 
! Отговори
мдаа преди 8 години
Руски комик за сваления над Украйна самолет - "паднал е защото е бил по-тежък от въздуха". Така че каквото повикало такова се обадило, въпреки това си е цинично и в двата случая.
75
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И това ако не охлади значително отношенията на Русия със Франция, то значи рашъните са ненормални франкофили! Не е достатъчно рашъните да публикуват карикатури с жертвите от Шарли Ебдо! Трябва да публикуват карикатури как франчулята се молят на англичани и американци да отидат да ги освободят от Хитлер ,а също и с неоснователното постоянно членство на Франция в съвета за сигурност!
74
1
 
18
 
! Отговори
*/* преди 8 години
Е къде е пастирката да изблее ,че е Шарли.Може и всички нискотарифни журналистчета от Нова и БТВ да се присъединят към него.Само като се сетя по студията какъв рев реваха,какви сълзи, леле не е истина.Господ ще ги накаже за това.
73
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз не сън шарли
72
1
 
23
 
! Отговори
Спонги преди 8 години
Твърде лош вкус. Не се прави така, когато има загинали, Бог да ги прости