Тиранинът, който обезглавяваше с древен мюсюлмански меч

Историята на Джон Джихадиста – "студен, садистичен и безпощаден"
13 ное 2015 21:45,
61
Тиранинът, който обезглавяваше с древен мюсюлмански меч
Снимка: Twitter

Мохамед Емуази, известен още като Джон Джихадиста - палач от джихадистката групировка "Ислямска държава", бил обикновен лондонски младеж от кувейтски произход без проблеми, любител на футбола и видеоигрите, преди да се радикализира, превръщайки се "студен, садистичен и безпощаден" убиец, както го описват.

През изминалата нощ американската армия съобщи, че този човек - палач с маска, който обезглавява заложници във видеозаписи на ИД - е бил мишена на неин въздушен удар в Сирия. Военните обаче не знаят дали джихадистът е убит, пише БТА.

"Искам да стана футболист", казва Мохамед Емуази в училищна справка от времето, когато бил 10-годишен. На снимка на класа той е усмихнат, седнал сред другарите си, облечен в червен костюм, каквато била училищната униформа.

Мохамед Емуази е роден през 1988 г. в Кувейт. Родителите му Джасем и Ганея се установяват в британската столица през 1993 г., след първата война в Персийския залив.

В Лондон семейство Емуази, за което бивш съсед казва, че е било "тихо и високо ценено", води спокоен живот в западната част на града. Бащата ръководи таксиметрова фирма, а майката е домакиня.

Младият Мохамед бил "типично лондончанче", което рита футбол с приятели, и по онова време, според тогавашен него приятел, религията изглежда изобщо не го интересувала.

Радикализация

Емуази бил добър ученик. През 2006 г. постъпил в университета Уестминстър, за да следва информатика и поне в началото бил познат като "вежлив младеж, който обича да се облича модерно". Поведението му обаче се променило. Пуснал брада (може би първи признак за това, че започнал да се радикализира) и избягвал да се вижда с жени.

През 2009 г., която изглежда била повратна за Емуази, той се превърнал в обект на особено внимание от страна на британското вътрешно разузнаване (МИ5).

След като се дипломирал, заминал за Танзания с двама приятели под претекст, че отива на сафари. В Дар ес Салаам обаче бил арестуван за кратко, тъй като местните власти изглежда получили инструкции от Лондон, където се опасявали, че Мохамед може да се прехвърли в Сомалия.

Мохамед бил върнат на амстердамското летище Схипхол. Според собствения му разказ, предаден чрез организацията за защита на правата на мюсюлманите в Лондон - "Кейдж" - той бил подложен на тежки разпити от МИ5, което се опитало да го вербува. В "Кейдж" отдават радикализирането му на "тормоза на британските служби за сигурност".

На въпрос на таен агент за войната в Афганистан, той отговаря: "Какво мисля за нея ли? Че всекидневно виждаме по новините как избиват невинни хора".

След това Емуази заминава за родния си Кувейт, за да живее при семейството на годеницата си, а през май 2010 г. се връща в Лондон.

"Англичанинът, който убиваше хора"

По това време британското разузнаване е убедено, че около Емуази има нещо подозрително. Според споменати от британските медии правни документи, младият мъж е свързан с групировката "Лъндън бойс" ("Лондонски момчета") - екстремистка мрежа, близка до сомалийския клон на Ал Каида "Аш Шабаб".

В Лондон Емуази се среща често с Билал ал Берджауи - боец от "Аш Шабаб", който по-късно, през януари 2012 г., бива убит при удар с безпилотен самолет.

По-нататъшното движение на Мохамед във Великобритания е по-неясно. В началото на 2012 г. той се опитва да напусне страната, но британските власти успяват да му попречат, преди той да изчезне.

През 2013 година Емуази е в Сирия, където окончателно минава в противниковия лагер и множество свидетелства го описват като хладнокръвен убиец.

"В последните две години той се е издигнал в йерархията на организацията (ИД), за да играе важна роля сред чуждестранните бойци", посочва вестник "Гардиън".

Като много джихадисти, той променя името си и става "Абу Абдула ал Британи" и привлича вниманието към себе си в Ракка, крепост на ИД в Сирия.

"Спомням си, че съм го виждал няколко пъти. За нас той беше "Англичанинът, който убива хора", разказва бивш член на ИД, цитиран от "Гардиън".

Като "студен, садистичен и безпощаден тип" го описва и бивш заложник.

"Джихадистът Джон искаше екзекуциите му да бъдат проведени с максимална доза драма. Той бе намерил античен меч на мюсюлмански армии, използван през Средновековието. Беше острие, дълго почти метър, със сребърна дръжка", разказва Хавиер Еспиноса, който бе освободен през март 2014 година след 6 месеца в ръцете на "Ислямска държава".

А дали Джон е убит... предстои да разберем.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бхк какво макаВеднага дело в Страсбург
25
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Горкото,как ще го гръмнатМилото лондончанчеТерорист, ама и то душицаАко беше станало у нас Бъчварова щеше да ги даде на прокурора тия "лоши" полицаи, дето са го гръмналиВиж и годеница ималАми сега? Ако се разплаче сега годеницата му,а?
24
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"студен, садистичен и безпощаден"...Това са кеобходимите качесва за приемане в масонската ложа или по точно да е каже масонската лЪжа.
23
0
 
5
 
! Отговори
Джаронимо преди 8 години
Поредната причина за бомбардировки, тестване на оръжия и мерене на пиш..ки. Светът е пълен с психопати. Лудостта няма религия. Нито християнството (кръстоносните походи), нито исляма (така нареченият джихад) проповядват убиване на мирни граждани. Обратното е смесицата на религията с политиката.
22
5
 
21
 
! Отговори
Психолог преди 8 години
Исляма е психично заболяване от типа обсебващи което се предава в повечето случаи по наследственост.То се разпознава с драстични промени в мисленето ,ценностната система както и във визията на болния човек.Хората болни от най-тежката форма на болестта са изключително опасни за тях и околните.Болестта се задълбочава изключително бързо трябва да бъде определена с код 5 (пандемия) от Меж.Здравна Орг. Лечението е трудно и до момента не е намерех подходящ метод с което да се спре пандемията.
21
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мн.ясно изтеглили са го.Взел си 20 заплатки и са го пратили в пенсия.а вие си вярвате вярвате.Уцелили го от дрон Но като изтреляли Бомбата на дрона батерийте свършели.И неможал да изчака да види дали мърда.и затова сега ще ходят на врачка Да им хвърли един ГМО БОБ дали е жив
20
2
 
12
 
! Отговори
Румбо преди 8 години
Типично Холивудска история!Създаване на легенда,възвеличаването и като голям противник и последстващо утилизиране в нужния момент!Това вече го видяхме няколко пъти,най-известния беше с Осама бин Ладен.Найс,а?
19
1
 
22
 
! Отговори
Ангел преди 8 години
Всеки Мюсюлманин си носи радикализма във вените си .Това е като бомба със закъснител ,не знаеш кога ще му прещрака и ще почне да сее джихад.Не може да се има вяра на такива хора.За бога вие ги пускате в страните си вместо да ги избивате където ги хванете.
18
1
 
17
 
! Отговори
Коментатор преди 8 години
А бе някой да каже не са ли му нарушени правата на този главорез? А бе, главорез, ама и той и има душица...
17
1
 
11
 
! Отговори
? преди 8 години
Колко от тези същества, който идват да живеят сега в Европа ще се радикализират!? Някой знае ли!?
16
2
 
4
 
! Отговори
hh преди 8 години
TE VEJDITE MU RAZLICHNI NA TOQ WE
15
2
 
6
 
! Отговори
kvazi преди 8 години
***
14
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вероятно преговоите за разделянето на Сирия е във напреднала фаза и следите започнаха да се заличават
13
0
 
31
 
! Отговори
Киро Сапа преди 8 години
Още един кандидат на БХК за мъж на годината!
12
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Партенки, гледате ли как се прави. Не да ръсиш бомби безогледно :)
11
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Първо съобщиха че е убит със дрон. И Обама и Камерън се похвалиха !Сега защо, може да е убит !Да не се е предал ?
10
1
 
6
 
! Отговори
тихомир томов преди 8 години
Как завършва статията ......................утре , ако има обява : Конкурс за палачи , значи Джон е станал патрон на събитието !
9
19
 
1
 
! Отговори
халив Багдади преди 8 години
Джо ще заколи и Путин
8
0
 
23
 
! Отговори
Иван преди 8 години
Каква интерестна и обширна статия в типично европейски стил ,блудкава и сълзлива...Само,че този *** е погубил десетки животи по особено мъчителен начин и вместо да създавате легенди за такива *** би било по удачно да го намерите и разчекнете като за начало а всичките му роднини да бъдат подложени на същите инквизиции като жертвите му!
7
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
древен мюсулмански меч на клиповете си е японска катана най вероятно Китайско менте ХА ХА ХА